Milieuzaken.org
feiten, getallen en opinies

El Niño & El Niña 

U bent hier: inhoudsopgave - klimaat - El Niño & El Niña
Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

Follow@plattezaken en Facebook of Linkedin

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

El Niño (Spaans voor Kerstkind) en El Niña

Soms is het weer een jaar of langer wereldwijd "van slag" en wordt de temperatuur van de atmosfeer wereldwijd verhoogd of verlaagd door El Niño of El Niña. Dat zijn periodieke veranderingen van (de temparatuur der zee- en luchtstromen in het tropisch gedeelte van de Stille Oceaan (Pacific Ocean), die de temperatuur in de hele wereld tijdelijk kan doen opwarmen. Het verschijnsel doet zich vaak voor rond de jaarwisseling en wordt daarom El Nino genoemd (Spaans voor Kerstkind). Zie hier voor een uitleg-video over El Niño van @climateNewsCA

Er waren sterke El Nino's in 1972-73, 1997-98 en 2015-16.

Onderstaande foto toont het El Niño-effect uit 2016, de sterkste ooit. Rood geeft hogere en blauw geeft lagere temperaturen aan dan normaal.

El Nino 2016
Klik op de foto voor een vergroting (bron hier).

 

citaat:
In maart 2024 bleef de afwijking van de mondiale temperatuur ten opzichte van het 30-jarige gemiddelde van satellietmetingen van de Universiteit van Alabama (UAH) ongeveer hetzelfde vergeleken met februari. De waarde is 0,95 graden Celsius. De El Niño is aan het afnemen, maar het duurt gewoonlijk twee maanden voordat de daaruit voortvloeiende mondiale temperatuurdaling optreedt. Bron: Fritz Vahrenholt op Climategate.nl, 22-6-2024


Ell Niña: periodieke veranderingen van zee- en luchtstromen in het tropisch gedeelte van de Stille Oceaan (Pacific Ocean), die de temperatuur in de hele wereld tijdelijk kan doen afkoelen, vaak direct volgend op een El Niño.

el Niño en El Niña

Bron: @ClimateNewsCA 7 dec. 2016


Literatuur:

Allison E. Lawman et al, Unraveling forced responses of extreme El Niño variability over the Holocene, Science Advances (2022).  DOI: 10.1126/sciadv.abm4313 (gevonden op Phys.org, 15-3-2022)


U bent hier: inhoudsopgave - klimaat - El Niño & El Niña
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van dr. Hugo H. van der Molen, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !

Follow @plattezaken en Facebook of Linkedin