Milieuzaken.org
feiten, getallen en opinies

Michael Mann

U bent hier: inhoudsopgave - wetenschap - Michael Mann

Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

Follow@plattezaken en Facebook of Linkedin

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Mann, Michael:
Prof. Michael E. Mann, roemrucht auteur van de zgn. hockeystick temperatuurgrafiek.

 

Michael Mann, author of the infamous hockystick graph of earth tmperature

 


Wikipedia (d.d. 9-12-2016) schrijft er het vogende over:

"Mann is de hoofdauteur van de zogenaamde hockeystick-grafiek (in 1998 gepubliceerd in het tijdschrift Nature door Mann, Bradley en Hughes), een indirecte reconstructie van de temperatuur op het Noordelijk halfrond sinds het jaar 1000 aan de hand van zogenaamde "proxies", zoals groeiringen van bomen. Latere reconstructies maken gebruik van onder andere koralen.
De hockeystick zou aantonen dat de temperaturen na een redelijk vlak verloop, zonder een uitgesproken Middeleeuws klimaatoptimum, na het jaar 1900 plots sterk omhoog gingen. En dat het afgelopen decennium warmer is dan het het in het voorbije millennium is geweest.
Nadat de hockeystick-grafiek was verschenen in een rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (in 2001) werd de grafiek in 2003 bekritiseerd door de Canadese statisticus Stephen McIntyre en econoom Ross McKitrick, die vraagtekens zetten bij de juistheid van de grafiek. De discussie ging over het al dan niet juist gebruiken van de hoofdcomponentenanalyse.
Op vraag van het Amerikaans Congres deed de United States National Research Council onderzoek naar de grafiek en kwam tot de conclusie dat er inderdaad een aantal statistische problemen waren met de grafiek, maar dat die de hoofdconclusie niet aantastten. Daarenboven stelde het rapport dat de conclusies in overeenstemming waren met onderzoeken van andere wetenschappers.[1]

Mann was van 1999 tot 2005 docent aan de Universiteit van Virginia. Daarna verhuisde hij naar de Pennsylvania State University waar hij in 2009 de promotie tot professor kreeg.
"

 

Dr. Mann received his undergraduate degrees in Physics and Applied Math from the University of California at Berkeley, an M.S. degree in Physics from Yale University, and a Ph.D. in Geology & Geophysics from Yale University. His research involves the use of theoretical models and observational data to better understand Earth's climate system.

Dr. Michael E. Mann was Distinguished Professor of Atmospheric Science at Pennsylvania State University, with joint appointments in the Department of Geosciences and the Earth and Environmental Systems Institute (EESI). He was also director of the Penn State Earth System Science Center (ESSC).

Dr. Mann was a Lead Author on the Observed Climate Variability and Change chapter of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) Third Scientific Assessment Report in 2001 


Mann trok zich in mei 2017 definitief terug uit de wetenschap, naar zijn zeggen murw geslagen door de veelheid aan kritiek en processen die hij te verduren kreeg n.a.v. zijn werk. Zie het commentaar in The New York Times van 7 mei 2016.

Hij voerdein Canada o.m. processen tegen Prof. Tim Ball.

In februari 2005 publiceerde Marcel Crok in NWT een groot en kritisch verhaal over Mann's hockeystickgrafiek (zie ook de Engelse versie).

Maar ook de boomringmetingen zelf kregen kritiek: het waren er maar weinige en daarom kon 1 boom, YAD061 genoemd, idioot veel invloed hebben op de conclusies. En ook dit type boom zou, op de grote hoogte waar deze groeide, bijzonder ongeschikt zijn om temperatuurwisselingen weer te geven. Lees verder onze webpagina over boom-groeiringen als benadering (proxy) van temperatuurwisselingen.

  Michael Maa's one tree

Ball, emritus Prof. dr. R. Timothy (Tim)

Zie hier voor zijn website met als openingszin:
"I am proud to be the Canadian representative for the climate exit (CLEXIT) movement."

 

Zie ook op Wikipedia

 

Zie ook een video-interview met hem, getiteld "97% global warming consensus exposed" op YouTube

 

Prof. dr. Tim Ball

Auteur van "Human Caused Global Warming: The biggest deception in history. The Why, What, When and How it was achieved."

  Tim Ball- Human Caused Global Warming

Het kostte hem ca. Can $ 600.000 om zich in 3 rechtzaken te verdedigen tegen o.a. Michael (hockeystick) Mann, maar hij won het proces wel. Zie de film op Youtube hier: "Dr Tim Ball on His Court Win with Michael Mann Hockey Stick Mann"

Michael Man's hockeystick-grafiek versus de tot dan geldende temperatuurgrafiekLiteratuur:
- NR Staff, National Review prevails against Michael Mann, nationalreview.com, 19-3-2021 (Indien de link is verbroken klik dan hier)


U bent hier: inhoudsopgave - wetenschap - Michael Mann
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van dr. Hugo H. van der Molen, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !

Follow @plattezaken en Facebook of Linkedin