Anno 2008 komt ongeveer 25% van het in Europa gebruikte aardgas uit Rusland (FD, 8-12-08). Dat is 165 miljard m3 (FD, 4-12-08, p. 7). Overigens komt ook ca. 25% van het in europa verbruikte gas uit Nederland.
In een later bericht (FD, 26-6-2010) wordt gesteld dat ca. 20% van de Europesche gasbehoefte uit Rusland komt. 16% via een pijpleiding door de Oekraïne (hoofdstad is Kiev) en 4% via een pijpleiding door Wit-Rusland (hoofdstad is Minsk).
Dit geeft veel gedoe en daardoor staan sommige oost-Europesche landen af en toe letterlijk "in de kou". Rusland en die 2 landen hebben regelmatig conflicten over de gasleveranties aan de landen zelf, de prijs die daarvoor moet worden bepaald en de prijs die ze mogen vragen voor het transport door hun landen. Als de conflicten onoplosbaar lijken, draait Rusland (Gazprom) de kraan langzaam maar zeker dicht. En aangezien "het hemd nader is dan de rok" tappen die landen dan voor zich zelf gas af dat eigenlijk bedoeld was voor Europa. Omdat deze 2 landen vroeger tot de USSR behoorden, het groot Russische imperium, betaalden ze traditioneel veel minder voor het Russische gas dan op de wereldmarkt gangbaar was. Rusland wil dit graag rechttrekken en de 2 landen hebben daar grote moeite mee.
Maar doordat Europa hierdoor regelmatig leveringsproblemen ondervindt wijst men Rusland al gauw aan als onbetrouwbare leverancier. Maar het ligt eigenlijk heel wat genuanceerder en gecompliceerder. Het is dan ook niet voor niets dat Rusland graag leidingen naar Europa wil aanleggen, die niet door de Oekraïne of Wit Rusland lopen, zoals de grote gasleidingprojecten Nord Stream en South Stream. Zie hier onder.
Maar desondanks is Europa beducht voor de politieke macht die Rusland heeft en houdt doordat ze in principe bij een politiek conflict de gaskraan kan afknijpen als drukmiddel. Rusland ontvangt dan geen gasinkomsten, maar Europa is dan bij winters weer waarschijnlijk eerder in het ongerede dan de Russische staatskas. Daarom streeft Europa naar gasleidingen uit verweggistan (landen rond de kaspische Zee, vroeger ook tot de USSR behorend) die niet via Rusland of door Rusland gedomineerde gebieden lopen, zoals het Nabuco-project, dat door Rusland overigens ijverig wordt gefrustreerd. De Russen lijken wel tevreden met hun nieuw verworven macht om de gaskraan naar Europa te sluiten als de politieke omstandigheden zich daartoe lenen: zie o.a. de film op U-tube ! |
De conflicten van Rusland met de Oekraïne: "gasoorlogen" die ook Europesche landen in de kou zetten.
(wordt aan gewerkt)
Het Russisch cabaret smult van de conflicten en de Russische macht om de gaskraan dicht te draaien: bekijk de video !
De conflicten tussen Rusland en Wit Rusland (Belarus) .
- Juni 2010:
Slechts 4 dagen nam het van oorlog tot vrede. Rusland begon de gasleveranties af te knijpen wegens achterstallige betalingen en Minsk dreigde het gas met Europesche bestemming af te tappen voor eigen gebruik. Minsk heeft zijn achterstallige gasrekening van $ 200 miljoen betaald, maar wil wel meer geld ontvangen voor de doorvoer van het Russische gas (FD, 26-6-2010).
Hoe Rusland het Nabuco-project probeert te frustreren
(wordt aan gewerkt)
klik op foto voor vergroting
(bron: Wikipedia 26-6-2010)
Deze website is een activiteit van Van der Molen Financial Services, Copyright 2007 e.v.
Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !