Milieuzaken.org
feiten, getallen en opinies

Batterij-opslag

U bent hier: inhoudsopgave - energie - batterijen

Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

Follow@plattezaken en Facebook of Linkedin

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Zonnepanelen geven alleen stroom als de zon schijnt en windmolens geven alleen energie als er voldoende, maar niet te veel wind waait. Daarom probeert men hun opgewekte stroom op te slaan. Onder andere in batterijen, die dan alsnog energie kunnen leveren als zon en wind het laten afweten.

Batterijen voor thuis om energie van onze zonnepanelen op te slaan, maar ook in het groot, heel, heel groot. Dit gebeurt o.a. in Australië, waar inmiddels de grootste batterij-opslag faciliteit ter wereld staat in Hornsdale, met een capaciteit van 129 MWh (megaWattuur)

Een volgende megagrote (450 MWh) opslagfaciliteit, met Tesla batterijen-techniek, is anno 2021 in aanbouw in Moorabool in de provincie Victoria, Australië. Op 30-7-2021 vatte deze vlam, wat giftige rookvorming oplevert en overslaan naar naastgelegen batterij-containers. Kinderziekte van nieuwe technologie ?

Bekijk hier de video met een commentator vol leedvermaak, een vorm van verslaggeving die we in ons land gelukkig niet gewend zijn.

batterij-opslagplaats-brand

The Tesla "Victoria Big Battery" 450MWh battery storage facility at Moorabool in Victoria Australia caught on fire before it was even operational!
Zoals bekend is van brandende electrische auto's zijn batterij-branden heel moeilijk te blussen. De commentator vraagt zich af waarom die batterij-containers zo dicht op elkaar staan en geen beschermende omhulsels hebben zoals brandmuren.

Inmiddels wordeen er in de wereld miljarden geïnvesteerd om grote energie-opslagsystemen te ontwikkelen en te bouwen, niet alleen met lithium-ion batterijen, die veel nikkel, lithium en kobalt nodig hebben, en maar voor weinig uren opslagcapaciteit hebben, maar ookm met waterstof-batterijen, die voor dagenlange opslag-capaciteit zouden kunnen zorgen. Het FD van 11-3-2023 wijdde er een groot artikel aan.


Literatuur:

- Financieel Dagblad, 11-3-2023,


U bent hier: inhoudsopgave - klimaat-huichelarei
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van dr. Hugo H. van der Molen, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !

Follow @plattezaken en Facebook of Linkedin