Milieuzaken
feiten, getallen en opinies.

Duurzame energie

U bent hier: inhoudsopgave - duurzame energie
Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

en Facebook of Linkedin

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Definitie van duurzaam
Duurzame ontwikkeling is per definitie een ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen (definitie van de VN-commissie Brundtland uit 1987). Bij duurzame ontwikkeling is sprake van een evenwicht tussen ecologische, economische en sociale belangen. (Bron: Hetzler, oktober 7, 2016 5:41 pm in een commentaar op climategate.nl over een boek (door Etscheit) over landschapsvervuiling door windmolens in Duitsland: Geopferte Landschaften, wie die Energiewende unsere umwelt zerstört: "Ooit moet het botsen en komt de aap uit de mouw: hernieuwbaar is in strijd met duurzaam", aldus Hetzler.

Simon Rozendaal (Elsevier) betoogt per november 2010 in een video dat vanwege een gebrek aan voldoende zeldzame metalen veel ontwikkelingen die men nu als duurzaam beschouwd (windmolens, elektrische auto's, zonnecellen) absoluut niet duurzaam zijn. Hij baseert zich o.a. op het tijdschrift NWT van november 2010.

Paul Scheffer legt op Climategate.nl van 10-7-2019 uit: "duurzaamheid zonder ernstige maatschappelijke schade bestaat niet."

Biomassa wordt door veel regeringen momenteel ook beschouwd als duurzaam, omdat je weer bomen kunt planten als je er een hebt verbrand. Dat vreemde sprookje wordt zo langzamerhand spottend doorgeprikt, o.a. in een uitzending van Arjan Lubach op 4-2-2018, maar deze praktijken blijven voortduren. Lees er hier meer over en verbaas U !

 

Heinde Kort in het FD: rokende bomen

Effecten van houtverbranding op ons milieu worent indringend geportretteerd door Hein de Kort in het FD van 17-10-2017.

China stelt zich ten doel om in 2020 zeker 15% van de energiebehoefte op te wekken uit duurzame energie, zoals wind en water (FD, 2-1-2010).

Nederland: Ondanks een toename van het aantal windturbines (windmolens), werd er in ons land in 2010 13% minder windenergie geproduceerd. Het waaide volgens het CBS gewoon weinig, slechts 77% van wat het gemiddeld waait.
Overigens bleef het percentage duurzaam geproduceerde energie in ons land in 2010 wel 9%, net als het jaar ervoor, geheel overeenkomstig de doelstellingen van de Europesche Unie.
Bron: www.dutchnews.nl, 28-2-2011, die zich baseren op het CBS. Maar een groot deel van die "duurzame" energie werdt geproduceerd door de bijstook van houpellets.......


Hernieuwbare energie is energie die in principe niet opraakt, zoals bv. windenergie, zonne-energie, getijden-energie, rivierstroom-energie, aardwarmte-energie en vele andere vormen van energieopwekking.

Of die energievormen ook "duurzaam" zijn is bij elke vorm en uitvoering nog maar de vraag. In elk geval is dat geen vanzelfsprekendheid. Zie boven en Lees meer......

hernieuwbare energie


% hernieuwbare energie in diverse landen en regio's

Europesche Unie:
2010: 12,1%; 2011: 13%; doelstelling 2020: 20%

Nederland:
201O: 4,2%; 2011: 4,3%; doelstelling 2020: 14%

België: 2011: 4,1%

Finland:
2011: 31,8%

Letland:
2011: 33,1%

Luxemburg:
2011: 2,9%

Zweden:
2011: 46,8%

Scandinavische landen scoren hoog vanwege hun vele waterkrachtcentrales.

Bron: FD, 3-5-2013


Zon- en windenergie maken nog maar een heel kleine fractie uit van het geheel

Zon- en windenergie maken nog maar een heel kleine fractie uit van het geheel, veel minder dan veel mensen zouden denken, althans mensen die afgaan op wat ze in ons land uit de media vernemen.

wereld-energieverbruik en de rol van wind- en zonne-energie


Zonne- en windenergie leveren slechts af en toe energie

zeilschip wordt geroeid bij windstilte  

Omdat windmolens geen energie kunnen leveren als het te veel of te weinig waait en ze dikwijls stil staan wegens te veel of te weinig wind, schade of onderhoud, moet elk geïnstalleerd windmolenpark een zgn. back-up systeem hebben van conventionele energie: gas- of kolencentrale. In de praktijk de makkelijker in- en uitschakelbare gascentrales.

Bij zeilschepen heb je af en toe een motor nodig of moet je aan de riemen gaan trekken.......

Ook zou men bv. bv. een waterbassin leeg kunnen laten lopen, dat eerst door de windmolen-energie was gevuld of andere systemen met hetzelfde doel. Dat maakt windenergie extra duur.
Energievraag aansturen met "smard grid" technieken (zie enkele alineas hier boven) zou kunnen helpen bovengenoemde problemen enigszins te "masseren". Dat kan volgens sommigen wel 1000 MegaWatt capaciteit schelen (bron: Kloot Meijburg en Schalij, FD, ... januari 2012).


Literatuur:
- Dirkse, David, De rattenvanger van Hamelen, Cilmategate, 18-3-2019. (citaat: De hele geschiedenis door is voorspeld dat de heersende consumptie niet duurzaam kon zijn. De Romeinen .......... klaagden hier al over).
Thoenes, Dick, Sprookjes rond een duurzame energievoorziening, Climategate.nl, 2-7-2019.


Links:
www.dutchnews.nl, 28-2-2011, die zich baseren op het CBS
www.duurzaamnieuws.nl


U bent hier: inhoudsopgave - duurzame energie
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van dr. Hugo H. van der Molen, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties ! - Follow @plattezaken en Facebook of Linkedin