Milieuzaken:
feiten, getallen en opinies  


Electrische auto's

electrische auto's in 1900
klik hier voor de video

U bent hier: inhoudsopgave - ENERGIE - energieverbruik - transport en energieverbruik - electrische auto's
Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Geschiedenis van de elektrische auto
(zie ook de video hier boven).
The first known electric car was built in 1837, in Scotland by chemist Robert Davidson of Aberdeen. It was powered by galvanic cells (batteries).

Electric vehicles first appeared in the mid-19th century. An electric vehicle held the vehicular land speed record until around 1900. The high cost, low top speed, and short range of battery electric vehicles, compared to later internal combustion engine vehicles, led to a worldwide decline in their use; although electric vehicles have continued to be used in the form of electric trains and other niche uses.

Voordelen van electrische auto's
Stel je eens voor dat alle verkeer in woonwijken en steden electrisch aangedreven zou zijn. Geen verkeersherrie en vieze uitlaatgassen meer, die beide schadelijk zijn voor lichaam en geest. Dat lijkt me fantastisch ! En het kàn, zeker al op beperkte schaal..

Saas Fee in Zwitserland:
Het schitterend en hoog gelegen Zwitserse ski- en wandeldorp Saas Fee heeft sinds jaar en dag alle autoverkeer uit het dorp geweerd. De auto's staan aan de rand van het dorp in enorme garages. De vele toeristen worden met hun bagage vervoerd in electrische wagentjes van de hotels.De winkeliers en bewoners worden ook met dit soort wagentjes bevoorraad. Zo blijft het dorp schoon en rustig en is de verkeersveiligheid prima geregeld: voetgangers moeten wel goed uitkijken, maar de karretjes maken wel enig geluid en ze rijden vrij langzaam. Men loopt daar nog gewoon op straat.

Actieradius
Één probleem met electrische auto's is de vaak nog beperkte actieradius na een oplaadbeurt, dwz. het aantal kilometers dat je kunt rijden voordat je opnieuw moet opladen.. Voor stadsverkeer vaak voldoende, maar niet voor grotere afstanden.
Daar komt echter wel verandering in. De Chinese autofabrikant BYD heeft een hybride auto in massaproductie, de F3DM, die ca. 100 km. kan rijden op 1 electriciteit-oplaadbeurt. Hij kost ca. $ 22.000 (Warren Buffet kocht in september 2008 een belang van 10% in BYD). Dat is dus een nog zeer beperkte actieradius als je uitsluitend op electrisch zou willen rijden.Tesla Road Star
Maar het kan veel beter. Voor $ 110.000 koop je in Amerika een Roadstar sportwagen van Tesla Motors, geen hybride maar alleen electrisch: hij loopt ca. 365 km op één oplaadbeurt van 3,5 uur. De carosserie is niet van staal maar van Carbonvezel. Maak hier de video-testrit met NL commentaar van Autoweek ! In Nederland anno 2010 te koop voor € 120.000. Als U de video gezien heeft beseft U dat Tesla Motors met deze sportwagen het suffe imago van de elektrische auto's naar de geschiedenis verwijst.

In 2012 komen Tesla Motors met een sedan, die de helft kost, met een actieradius van wel 450 km ! Deze wordt gebouwd in Californië, dank zij een lening van $ 465 miljoen van het ministerie van energie. Tesla opent winkels in Chicago, Londem, New York, Miami, Seattle, München en Washington D.C.

de Tesla Sedan (te koop vanaf 2012; in de USA vanaf $ 50.000); klik op de foto voor meer info.

Tesla Sedan

Op 29-6-2010 ging Tesla Motors met 11,1 miljoen aandelen voor het eerst naar de beurs, de Amerikaanse NASDAQ (aandeel-code TSLA) met een uitgifteprijs tussen de $ 14 en $ 16 / aandeel. Toyota gaat met ze samenwerken en koopt bij uitgifte vast voor $ 50 miljoen aan aandelen. Hoewel er anno juli 2012 nog geen winst is gemaakt doet de koers het nogal voorspoedig: volg deze hier. Nadat het eerste kwartaal van 2013 voor het eerst een beetje winstgevend was explodeerde de koers richting $ 90.

De Tesla Sedan uit 2013 oogt prachtig, zo op de foto.....

tesla Sedan 2013

 

Elon Musk

Tesla’s Elon Musk: visionair ondernemer of fantast?
Lees hier over verlieslatende auto- en batterij-fabrieken en mega-overheidssubsidies, door Hans Labohm op Climategate.nl van 13-9-2016.


 

Heel wat bescheidener is de Noorse electrische auto TH!INK CITY, die sinds 1 mei 2009 in heel Europa de weg op mag. Een lege accu moet 13,5 uur opladen ! Daarna kun je er maximaal 180 km. mee rijden. De max. snelheid is 100 km/h, wat voor stadsverkeer al heel wat is, natuurlijk; je kùnt er dus ook mee de snelweg op. Hij kost in Nederland ca. € 40.000 en wordt geïmporteer door Elmonet in Eelde (Dr.)

De producent van de TH!INK CITY doet heel erg zijn best om de auto zo duurzaam mogelijk te produceren en - later - voor 95% te recyclen: lees hierover ! Er kàn dus al heel wat op dit gebied, als we maar willen.

Een heel wat goedkopere stadsauto, althans in Canada, is de in Canada gefabriceerde ZENN = Zero Emission No Noise, die binnenkort waarschijnlijk voor ca. Can $ 12.000 te koop zal zijn. In de USA wordt ie anno 2011 al verkocht. Zie de video op Utube !


Oplaadtijd van electrische auto's
Zoals boven vermeld: de Think City heeft een oplaadtijd van wel 13,5 uur, de Tesla Roadstar 3,5 uur. Nog steeds te lang als je op reis wilt opladen, natuurlijk. En de meeste laders doen er 6 uur of meer over. Overheden zien inmiddels in dat een infrastructuur van snelladers nodig is. Inmiddels is de techniek voorhanden om auto's in 15 minuten op te laden .Het in 2005 opgerichte Rijswijkse bedrijf Epyon, geesteskind van 3 Delftse studenten, kan zulke snelladers leveren en deed dat anno 2010 met een jaaromzet van € 1 miljoen. Er werkten toen 50 mensen. In 2011 is het overgenomen door de Zweeds-Zwitserse multinational ABB, Asea-Brown-Boveri, die het systeem wereldwijd kan vermarkten. Epyon levert vooral aan gemeenten en energiemaatschappijen, maar ook aan grote bedrijven met een eigen wagenpark. Er is slechts een hand vol andere ondernemingen die naast Epyon op dit moment snelladers kunnen leveren. Het Amerikaanse Aker Wade is de belangrijkste concurrent van Epyon (bron; FD, 4-7-2011).


Alle grote fabrikanten werken nu aan een elektrische auto

General Motors komt binnenkort (we schrijven 2010) met de Chevy Volt

Nissan komt binnenkort (wes schrijven 2010) met de Leaf

De meeste andere automakers komen binnen 3 à 5 jaar met hun versie (we schrijven nu 2010).

Spyker-dochter Saab start jv voor elektrische auto's
24-9-2010 wordt bekend gemaakt dat Saab Automobile, onderdeel van Spyker Cars nv (SPYKR.AE), samen met American Axle Manufacturing (AAM) een joint venture start voor de bouw, ontwikkeling en marketing van elektrische auto's. De joint venture gaat e-AAM Driveline Systems heten en is vanaf 1 oktober 2010 actief. Door de joint venture geproduceerde onderdelen moeten vanaf 2012 in de nieuwe generatie Saab-auto's worden verwerkt.

Milieubelasting van electrische auto's
Op het moment van rijden produceren electrische auto's geen uitlaatgassen. Maar de opwekking van de electriciteit is meestal wel milieubelastend geweest: meestal is er electriciteit opgewekt met kolen (in Europa volgens T&E directeur Dings zelfs voor het overgrote deel), gas of kernenergie. Momenteel wordt nog slechts een heel klein percentage van de electriciteit in de wereld opgewekt op een duurzame manier en van hernieuwbare energiebronnen. En dat zal nog heel lang zo blijven. Maar tòch: er zijn landen waar je gegarandeerd electrische energie kunt betrekken uit duurzame bronnen. En dàn rijdt je toch al weer heel wat milieuvriendelijker in zo'n electrische auto. Er zijn landen waar voor electriciteitsopwekking reletief weinig CO2 wordt uitgestoten, zoals bv. Frankrijk (ruim 80% kernenergie) en Denemarken (nu 20% en wellicht in 1925 wel 50% windenergie). in zulke landen geeft electrisch rijden natuurlijk wel een grote CO2-uitstootbesparing).
Bronnen: FD, 12-11-2009 en 16-11-2009.

Literatuur:
Matthijssen, Hugo, Elektrische auto gewoon vies, Climategate.nl, 30-6-2017
Matthijssen, Hugo, Elektrische voertuigen in Duitsland stoten meer CO2 uit dan dieselmotoren, Climategate.nl, 27-4-2019

Batterijen
De productie van de batterijen voor de auto's gebruiken allerlei "zeldzame aardmetalen", die eerst gewonnen moeten worden, wat een zekere milieubelasting geeft. Ook zullen ze idealiter op een duurzame manier weer moeten worden afgebroken of hergebruikt zonder dat giftige stoffen in het milieu komen.

Geen zeldzame aardmetalen, maar wel belangrijk voor batterijen:
- Lithium
- Kobalt
- Vanadium
In 2010 gebruikt Subaru in haar "concept car" al Vanadium-Lithium batterijen, die een opslagcapaciteit hebben van 2 `a 3 keer die van standaard Lithium-Ion batterijen.

Zeldzame aardmetalen nodig
Hybride of andere electrische auto's hebben ca. 11 kilo zeldzame aardmetalen nodig:
o.a. Cerium, Lanthaan (ca. 9 `a 13,5 kilo in de batterijen), Neodymium (ca. 1 kilo per auto in de elektrische motor-magneten), Praesodymium, Terbium,

Toyota Prius: gebruik van zeldzame aardmetalen

bron: Brian Hicks --->
Publisher, Pure Asset Trader

Sommigen verwachten dat er in 2015 wereldwijd 10 miljoen hybride en electrische auto's zullen zijn, wat dan dus ca. 100 miljoen kilo zeldzame aardmetalen zou hebben gevergd = 100 x 1.000 ton = 100.000 ton. De jaarproduktie in 2010 was wereldwijd ca. 124.000 ton, voor alle 17 typen metalen voor alle produktiedoeleinden. in 2010 betrof het ca. 4 miljoen auto's en men schatte toen voor 2011 ca. 6 miljoen (bron: Pure Asset Trader, 18-10-2010)

Think-rood
De Th!INK CITY wordt in Nederland geïmporteer door Elmonet in Eelde (Dr.)

De ronkende reclameslogans "Zero emissions !" en "geen uitlaatgassen !" moeten we dus echt met een grote korrel, of zelfs een zak zout nemen ! De fabrikant van TH!INK CITY realiseert zich dat ook wel: op hun website hebben ze het - heel wat correcter - over "zero local emissions", dus minder plaatselijke uitstoot van gassen waar je rijdt.

Ik zou graag de "ecologische voetafdruk" van een electrische auto eens vergeleken zien met die van een auto op fossiele brandstof. Tenslotte gaat er bij de opwekking en het transport van electriciteit ook heel veel energie verloren. En hebben de batterijen ook zo hun "voetafdruk". Wie het weet mag het me mailen !Motorefficiëntie
Volgens TH!INK CITY werkt een electrische automotor heel wat efficiënter dan een verbrandingsmotor op benzine of diesel. Een electrische motor gebruikt wel 85-90% van de energie voor de aandrijving, de verbrandingsmotor slechts 20-25% ! De rest verdwijnt in de lucht als warmte. Vandaar dat je verbrandingsmotoren moet koelen met water of lucht en dat je soms auto's met oververhitte motoren aan de kant ziet staan. Nu is het dus maar de vraag hoe efficiënt de olie (of andere brandstof) in een electriciteitscentrale wordt omgezet in electrisciteit en hoeveel daarvan nog over is na transport en opladen van onze electrische auto. Wie het weet mag het me mailen.

Benodigde infrastructuur
Stel dat alle auto's op electrisch gaan rijden. Volgens Eurelectric, de Europesche koepel van electriciteitsproducenten, is dat stroomtechnisch wel te behappen: de stroomopwekking zou dan 15% moeten groeien. De leden van Eurelectric beloven om dat per 2050 ook CO2-neutraal te gaan doen. Ze zijn een lobby bij de Europesche commissie begonnen om in de Europesche Unie een uniforme infrastructuur van publieke oplaadstations op te zetten.
Bron: FD, 12-11-2009Verkeersveiligheid van stille elektrische auto's
Als alle auto's electrisch en geluidloos over straat gaan - eindelijk rust in de woonbuurt en de stad ! - ontstaat er, zonder speciale maatregelen, een enorm verkeersveiligheidsprobleem. immers, generaties voetgangers en fietsers hebben geleerd zich mede op basis van geluid te oriënteren in het verkeer. Voetgangers in rustige woonwijken steken veelal over zonder omkijken, omdat ze op hun gehoor vertrouwen. Kinderen evenzeer, wellicht nog meer. Fietsers ook in zekere mate. En dat soort ingesleten gewoontes verander je niet zo maar even. De zo geruisloze electrische auto's zullen denk ik dus toch weer geluid moeten gaan maken, zoals nu ook de vrachtwagens en andere vervoermiddelen (de SRV-kar en vele scootmobiels), die een waarschuwingsgeluid laten horen bij het achteruit rijden. Iedere auto zijn eigen ringtone ? Met verplicht duidelijke geluidssterkte ?

De oplossing heet "geluidtuning", zo schrijft het FD, 14-11-2009.

De Fisker Karma, een plug-in hybride sportwagen, heeft speakers in de bumpers waaruit Formule-1 geluiden komen, die ook binnen te horen zijn, opdat het rijden met deze bolide niet te saai wordt.  
Fisker Karma

 

 


Nissan ontwikkelt voor zijn electrische auto Leaf een mooi uitlaatgeluid. En Mini toonde in 2009 een prototype met Active Sound Design: 4 knoppen op het dashboard bieden keuze uit o.a. Revver, een potent hogetoerengeluid en Octa, waarmee een typisch V-8 geluid wordt nagebootst.


Stimuleringsbeleid van overheden
In Nederland geeft de overheid allerlei belastinvoordelen aan kopers en rijders van electrische auto's. Inmiddels zijn die belastingvoordelen ernstig uit de hand gelopen zonder aanwijsbaar success van betekenis. Op 11-6-2017 2017 is dit uitgebreid beschreven door Roel Gooskens op de website van Follow the Money.
Zie verder hieronder bij de paragraaf Subsidies en belastingvoordelen voor electrische auto's

In Londen betaal je in een electrische auto geen spitsuurtoeslag.
In Italië zijn er bepaalde stadscentra gesloten voor auto's met verbrandingsmotoren, waar electrische auto's wel mogen komen.
In Noorwegen mogen electrische auto's de rijbanen voor openbaar vervoer gebruiken en hoeven ze nergens tol te betalen. Ook mogen ze overal vrij parkeren op publieke parkeerplaatsen.
Bron: TH!INK CITY, 2-10-2009

Politieke weeffouten: "De Supercredit"
De Europesche Unie rekent vanaf 2013 fabrikanten af op de CO2-prestaties van hun auto's. Als hun wagenpark gemiddeld boven de norm zit, betaalt de producent voor elk voertuig en elke gram CO2 boven de limiet een boete. Die stijgen gaandeweg. Maar bij de optelsom die bepaalt of hun vloot aan de normen voldoet mogen ze het aantal gemaakte electrische auto's drie keer meetellen ! Deze "supercredit" is bedoeld als stimulans om meer electrische auto's te doen produceren. Maar daar zit volgens T&E directeur Dings een perverse prikkel in: een fabrikant die één electrische auto maakt, kan bij wijze van spreken daarnaast drieënhalve benzineslurpende SUV's afleveren zonder dat Europa met het CO2-bonnenboekje klaar staat (bron: FD, 12-11-2009).Nieuwsberichten

Nieuwsbericht 30-6-2011
The Dukes of Delft, een studententeam van De Haagse Hogeschool, hebben een Volkswagen Vento omgebouwd tot elektrische auto. De auto, The General, wordt op 30 juni 2011 voor de tweede keer opgeleverd. Het elektronisch systeem is verbeterd ten opzichte van de eerste versie. Een ruime display geeft nu informatie over spanning, stroom, vermogen, restlading en temperatuur in de accu's. De auto zal koerierdiensten verzorgen binnen de stad Delft.
Bekijk de video
.
  dukes of Delft: naar elektrisch omgebouwde auto

Nieuwsbericht 21-3-2009 in het FD
De Gemeente Den Bosch wil in 2010 ten minste 50 electrische auto's op de weg hebben. Essent en netbedrijf Enexis zorgen voor de benodigde infrastructuur.

Nieuwsbericht, FD 17-6-2008:
Op de TT in Assen zullen Essent, Electric Cars Europe, United Momentum Group en Innosys Engineering een direct toepasbare technologie presenteren, die grootschalig electrisch rijden in Nederland in een stroomversnelling zal brengen. Het gaat om een nieuw technologisch concept dat de huideige technologieën verslaat.


Subsidies en belastingvoordelen voor electrische auto's

In Nederland heeft de overheid 6 miljard Euro's aan subsidie besteed voor kopers van hybride auto's, dus auto's die zowel op elctriciteit als benzine of diesel kunnen rijden. De uiteindelijke conclusie van staatsecretaris Wiebes was dat het allemaal weggegooid geld is geweest dat tot vrijwel niets heeft geleid. Eigenaren kregen veel subsidie en belastingvrijstellingen, maar reden weinig op electra en veel op vloeibare brandstof. Veel auto's werden ook doorverkocht naar het buitenland.

Nu geeft men in ons land alleen nog subsidie en /of belastingvoordelen voor puur electrisch aangedreven auto's, wat o.a. aanleiding was voor de volgende spotprent.

tesla-subsidies

Even in perspectief zien:

6 mrd. over de balk gesmeten aan zinloze subsidie voor hybride auto's (uitgesmeerd over meerdere jaren)
De totale staatsuitgaven voor 2019 zijn begroot op € 295 miljard. Defensie: € 10 mrd., Veiligheid en justitie: 11,1 mrd en Onderwijs, cultuur en wetenschap: € 38,5 mrd.

Robbing Hood steals from the Poor and gives to the Rich


U bent hier: inhoudsopgave - schone energie - electrische auto's
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van Van der Molen Financial Services, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !