Milieuzaken.org

feiten, getallen en opinies  


Electrische auto's

electrische auto's in 1900
klik hier voor de video

U bent hier: inhoudsopgave - ENERGIE - energieverbruik - transport en energieverbruik - electrische auto's

Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

Follow@plattezaken en Facebook of Linkedin

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Geschiedenis van de elektrische auto
(zie ook de video hier boven).
The first known electric car was built in 1837, in Scotland by chemist Robert Davidson of Aberdeen. It was powered by galvanic cells (batteries).

Electric vehicles first appeared in the mid-19th century. An electric vehicle held the vehicular land speed record until around 1900. The high cost, low top speed, and short range of battery electric vehicles, compared to later internal combustion engine vehicles, led to a worldwide decline in their use; although electric vehicles have continued to be used in the form of electric trains and other niche uses.USA, 21-6-2024

Lees hier het hele verhaal.


Voordelen van electrische auto's

Stel je eens voor dat alle verkeer in woonwijken en steden electrisch aangedreven zou zijn.

Geen verkeersherrie en vieze uitlaatgassen meer, die beide schadelijk zijn voor lichaam en geest.

Dat lijkt me fantastisch ! En het kàn, zeker al op beperkte schaal..

  alleen toegang bij weinig uitstoot
klik op het cartoon voor een vergroting

Saas Fee in Zwitserland:

electrische wagentjes in Saas-Feeklik op de foto voor een vergroting

 

Het schitterend en hoog gelegen Zwitserse ski- en wandeldorp Saas Fee heeft sinds jaar en dag alle autoverkeer uit het dorp geweerd.

De auto's staan aan de rand van het dorp in enorme garages. De vele toeristen worden met hun bagage vervoerd in electrische wagentjes van de hotels.

De winkeliers en bewoners worden ook met dit soort wagentjes bevoorraad. Zo blijft het dorp schoon en rustig en is de verkeersveiligheid prima geregeld: voetgangers moeten wel goed uitkijken, maar de karretjes maken wel enig geluid en ze rijden vrij langzaam. Men loopt daar nog gewoon op straat. Zie de video !


Moderne dieselauto's toch schoner dan electrische auto's
Maar electrisch rijden in steden blijkt anno 2019 niet meer schoner te zijn dan moderne diesel-auto's.
(bron: - Matthijssen, Hugo, Dieselrijden is nu schoner bij rijden in de stad dan elektrisch, Climategate.nl, 6-11-2019)


Actieradius
Één probleem met electrische auto's is de vaak nog beperkte actieradius na een oplaadbeurt, dwz. het aantal kilometers dat je kunt rijden voordat je opnieuw moet opladen.. Voor stadsverkeer vaak voldoende, maar niet voor grotere afstanden.
Daar komt echter wel verandering in. De Chinese autofabrikant BYD heeft een hybride auto in massaproductie, de F3DM, die ca. 100 km. kan rijden op 1 electriciteit-oplaadbeurt. Hij kost ca. $ 22.000 (Warren Buffet kocht in september 2008 een belang van 10% in BYD). Dat is dus een nog zeer beperkte actieradius als je uitsluitend op electrisch zou willen rijden.

Anno 2021 doet Jonathan Miller vanuit Frankrijk verslag van zijn ervaringen met de aankoop in 2018 van de electrische Hyundai Kona. Oplaadstress is dus waar de pioniers van e-cars anno 2021 ernstig rekening moeten houden. Voor lange ritten huurt Miller toch maar weer een auto op fossiele brandstof. (Klik hier als de originele link is verbroken)Tesla Road Star
Maar het kan veel beter. Voor $ 110.000 koop je in Amerika een Roadstar sportwagen van Tesla Motors, geen hybride maar alleen electrisch: hij loopt ca. 365 km op één oplaadbeurt van 3,5 uur. De carosserie is niet van staal maar van Carbonvezel. Maak hier de video-testrit met NL commentaar van Autoweek ! In Nederland anno 2010 te koop voor € 120.000. Als U de video gezien heeft beseft U dat Tesla Motors met deze sportwagen het suffe imago van de elektrische auto's naar de geschiedenis verwijst.

In 2012 komen Tesla Motors met een sedan, die de helft kost, met een actieradius van wel 450 km ! Deze wordt gebouwd in Californië, dank zij een lening van $ 465 miljoen van het ministerie van energie. Tesla opent winkels in Chicago, Londem, New York, Miami, Seattle, München en Washington D.C.

de Tesla Sedan (te koop vanaf 2012; in de USA vanaf $ 50.000); klik op de foto voor meer info.

Tesla Sedan

Op 29-6-2010 ging Tesla Motors met 11,1 miljoen aandelen voor het eerst naar de beurs, de Amerikaanse NASDAQ (aandeel-code TSLA) met een uitgifteprijs tussen de $ 14 en $ 16 / aandeel. Toyota gaat met ze samenwerken en koopt bij uitgifte vast voor $ 50 miljoen aan aandelen. Hoewel er anno juli 2012 nog geen winst is gemaakt doet de koers het nogal voorspoedig: volg deze hier. Nadat het eerste kwartaal van 2013 voor het eerst een beetje winstgevend was explodeerde de koers richting $ 90.

De Tesla Sedan uit 2013 oogt prachtig, zo op de foto.....

tesla Sedan 2013

 

Elon Musk

Tesla’s Elon Musk: visionair ondernemer of fantast?
Lees hier over verlieslatende auto- en batterij-fabrieken en mega-overheidssubsidies, door Hans Labohm op Climategate.nl van 13-9-2016.


Tesla als Schiphol-taxi geen succes.

Tesla als schiphol-taxi: in 3 jaar moest de taxi 33 keer terug naar Tesla: De introductie van Tesla-taxi’s op Schiphol kwam luchthaven én autobouwer goed uit. Maar de ondernemers die de auto’s moesten kopen, kampen nu met gebreken aan de wagens.

Op 22 augustus 2013 rijdt de eerste Tesla, een donkerrode Model S, vanuit de fabriek in Tilburg de Nederlandse wegen op. Een „premium sedan”, schrijft Tesla in de folder, „met het reactievermogen en de behendigheid die verwacht worden van de beste sportwagens ter wereld”. 

Driekwart jaar later, in mei 2014, sluit Tesla Nederland een grote deal. Schipholtaxi heeft, net als twee andere taxibedrijven, de concessie gewonnen om vanaf Schiphol met voorrang het taxivervoer te mogen verzorgen. In het plan dat Schipholtaxi heeft ingediend, staat dat de zelfstandige chauffeurs passagiers in nieuwe, witte Tesla’s zullen vervoeren, passend bij de duurzame ambities van Schiphol. Een grote, duurdere, batterij van 85 kWh moet de auto een theoretisch bereik van 502 kilometer geven. De prijs, afhankelijk van de opties, is zeker 86.000 euro, een smak geld waarvoor de chauffeurs vierjarige leasecontracten afsluiten.

Het is een klapper voor de fabrikant. Tesla verkoopt in één klap zo’n 165 auto’s: honderd aan de chauffeurs van Schipholtaxi en de rest aan de andere winnaar, BIOS Groep. Eind 2013 rijden nog slechts 1.200 Tesla’s over de Nederlandse wegen. Wat is betere reclame dan een rij glanzende, elektrische luxewagens waar internationale zakenlui als eerste tegenaan lopen?

Maar, zoals in detail beschreven op NRC.nl van 20-11-2019 (klik hier indien de link is verbroken) blijken deze Tesla-auto's volstrekt ongeschikt om intensief als taxi te gebruiken. Eeen chauffeur vermeldt: "In 3 jaar moest de taxi 33 keer terug naar Tesla". Chauffeurs kunnen dan vaak dagen niet werken. Het artikel vermeldt dat er zich bij deze paar honderd Tesla's 175 soorten mankementen hebben voorgedaan, waarvan meerdere zeer gevaarlijk.

Een advocaat van de chauffeurs vindt dat zijn cliënten hun geld moeten terugkrijgen. „De auto’s voldoen niet aan de eisen die er redelijkerwijs aan gesteld mogen worden.” Ze zouden nooit een Tesla hebben gekocht als ze hadden geweten dat de voertuigen zo slecht waren. Bougrina: „Dit is geenrocket science. Een auto met zeker 175 reparatiepunten in drie jaar, dat is gewoon een ondeugdelijk product.”


 

Heel wat bescheidener is de Noorse electrische auto TH!INK CITY, die sinds 1 mei 2009 in heel Europa de weg op mag. Een lege accu moet 13,5 uur opladen ! Daarna kun je er maximaal 180 km. mee rijden. De max. snelheid is 100 km/h, wat voor stadsverkeer al heel wat is, natuurlijk; je kùnt er dus ook mee de snelweg op. Hij kost in Nederland ca. € 40.000 en wordt geïmporteer door Elmonet in Eelde (Dr.)

De producent van de TH!INK CITY doet heel erg zijn best om de auto zo duurzaam mogelijk te produceren en - later - voor 95% te recyclen: lees hierover ! Er kàn dus al heel wat op dit gebied, als we maar willen.

Een heel wat goedkopere stadsauto, althans in Canada, is de in Canada gefabriceerde ZENN = Zero Emission No Noise, die binnenkort waarschijnlijk voor ca. Can $ 12.000 te koop zal zijn. In de USA wordt ie anno 2011 al verkocht. Zie de video op Utube !


Oplaadtijd van electrische auto's
Zoals boven vermeld: de Think City heeft een oplaadtijd van wel 13,5 uur, de Tesla Roadstar 3,5 uur. Nog steeds te lang als je op reis wilt opladen, natuurlijk. En de meeste laders doen er 6 uur of meer over. Overheden zien inmiddels in dat een infrastructuur van snelladers nodig is. Inmiddels is de techniek voorhanden om auto's in 15 minuten op te laden .Het in 2005 opgerichte Rijswijkse bedrijf Epyon, geesteskind van 3 Delftse studenten, kan zulke snelladers leveren en deed dat anno 2010 met een jaaromzet van € 1 miljoen. Er werkten toen 50 mensen. In 2011 is het overgenomen door de Zweeds-Zwitserse multinational ABB, Asea-Brown-Boveri, die het systeem wereldwijd kan vermarkten. Epyon levert vooral aan gemeenten en energiemaatschappijen, maar ook aan grote bedrijven met een eigen wagenpark. Er is slechts een hand vol andere ondernemingen die naast Epyon op dit moment snelladers kunnen leveren. Het Amerikaanse Aker Wade is de belangrijkste concurrent van Epyon (bron; FD, 4-7-2011).


Alle grote fabrikanten werken nu aan een elektrische auto

General Motors komt binnenkort (we schrijven 2010) met de Chevy Volt

Nissan komt binnenkort (wes schrijven 2010) met de Leaf

De meeste andere automakers komen binnen 3 à 5 jaar met hun versie (we schrijven nu 2010).

Spyker-dochter Saab start jv voor elektrische auto's
24-9-2010 wordt bekend gemaakt dat Saab Automobile, onderdeel van Spyker Cars nv (SPYKR.AE), samen met American Axle Manufacturing (AAM) een joint venture start voor de bouw, ontwikkeling en marketing van elektrische auto's. De joint venture gaat e-AAM Driveline Systems heten en is vanaf 1 oktober 2010 actief. Door de joint venture geproduceerde onderdelen moeten vanaf 2012 in de nieuwe generatie Saab-auto's worden verwerkt.


Oplaadstress en Charge Rage

Anno 2022 is er sprake van een wens van de kant van president Biden van de USA om zijn gepantserde auto "The Beast" te electrificeren.

president Biden wil The Beast electrificeren.....
klik op het cartoon voor en vergroting

Biden zal dan niet de enige zijn die met zijn elektrische auto aan de kant blijft staan......

Hier kunt u het geestige verslag (Back to the horse and cart) lezen van een wanhopige Britse Jaguar-all-electric eigenaar Giles Coren, in de krant gezet in januari 2023:
"The spark is gone - you're better off walking than relying on useless, unreliable vehicles and chargers that never work"

In het Verenigd Koninkrijk is soms sprake van Charge rage, Oplaad-razernij. Felix Reeves rapporteert hier over met veel detail-verhalen op ClimateChangeDispatch, 3-10-2023:

"There has been a rising number of electric vehicle drivers engaging in “charge rage, which has led to one motorway service station needing to introduce marshals to suppress any anger.
Ken McMeikan, chief executive of Moto, said people were “very angry and stressed” because of long waits at EV charging stations.
One frustrated, Ray Lee, motorist said: “Sometimes I get up at 4 am or 5 am just to charge the car, because I know it would be busy in the day.”


Maar anno 2023 lijkt het dat de particuliere consumenten in Engeland, Duitsland en de USA liever blijven rijden op benzine en diesel. De automakers vragen overheidssteun omdat ze met onverkochte voorraden kampen en daarom arbeiders ontslaan. Goedkopere Chinese electrische auto's betreden de Europese markt, wat politici zorgen baart. Lees er hier meer over.

VW cutting jobs in EV factories

Wat consumenten o.a. tegenhoudt: duurder in de aanschaf, te weinig laadpalen-infrastructuur, hoge oplaad-tarieven en waarschijnlijk oplaadstress.


Dat blijkt ook uit een wereldwijde studie van Mc Kinsey uit 2024. Bijna een derde van de EV-rijders wil terug naar een brandstofauto:

Nagenoeg dertig procent van de EV-rijders ter wereld wil terug naar een brandstofauto. Niet per se omdat ze elektrische auto’s te duur vinden of niet fijn vinden rijden, maar om een andere reden.

Adviesbureau McKinsey zette tweehonderd vragen over elektrisch rijden uit onder 30.000 EV-rijders over de hele wereld. De ondervraagden kwamen uit vijftien landen, die samen 80 procent van de wereldwijde EV-markt vertegenwoordigen. 29 procent van de respondenten geeft aan dat zijn volgende auto waarschijnlijk weer een brandstofauto wordt.

Als belangrijkste reden geven EV-rijders de tegenvallende laadinfrastructuur, terwijl het regelen van een andere auto voor lange ritten en de hoge kosten van EV-rijden als andere factoren worden genoemd. De eerste en laatstgenoemde factoren zijn vanuit Nederlands perspectief opvallend, want hier is de laadinfrastructuur beter dan in de meeste landen en is het rijden in een EV goedkoper dan in een benzineauto.

Amerikanen zijn het meest kritisch.
In de VS zijn mensen volgens het onderzoek nóg minder enthousiast over elektrische auto’s. Maar liefst 46 procent van de Amerikanen zegt bij zijn volgende auto voor een brandstofmotor te kiezen. Ook in de VS zijn EV-rijders vooral ontevreden over de laadinfrastructuur. Slechts negen procent is blij met de bereikbaarheid van laadpalen in het land.

Literatuur:

- Climategate.nl, 22-6-2024, Bijna een derde van de EV-rijders wil terug naar een brandstofauto.

- Homewood, Paul, Motor Industry Demands Subsidies for EVs, as Sales Stagnate, Not a lot of People Know That, 19-9-2023.


Milieubelasting van electrische auto's
Op het moment van rijden produceren electrische auto's geen uitlaatgassen. Maar de opwekking van de electriciteit is meestal wel milieubelastend geweest: meestal is er electriciteit opgewekt met kolen (in Europa volgens T&E directeur Dings zelfs voor het overgrote deel), gas of kernenergie. Momenteel wordt nog slechts een heel klein percentage van de electriciteit in de wereld opgewekt op een duurzame manier en van hernieuwbare energiebronnen. En dat zal nog heel lang zo blijven. Maar tòch: er zijn landen waar je gegarandeerd electrische energie kunt betrekken uit duurzame bronnen. En dàn rijdt je toch al weer heel wat milieuvriendelijker in zo'n electrische auto. Er zijn landen waar voor electriciteitsopwekking reletief weinig CO2 wordt uitgestoten, zoals bv. Frankrijk (ruim 80% kernenergie) en Denemarken (nu 20% en wellicht in 1925 wel 50% windenergie). in zulke landen geeft electrisch rijden natuurlijk wel een grote CO2-uitstootbesparing).
Bronnen: FD, 12-11-2009 en 16-11-2009.

Paul Scheffers (2020) ziet het als volgt:
E-car: zo’n 900Kg accu’s en rijdend op 90% fossiele stroom in Nederland
De volgende ‘duurzame-eco-vriendelijke’ politieke onwaarheid is de elektrificatie van de mobiliteit met E-cars in Nederland, die ‘zowel goed voor het klimaat als voor de natuur is’. Een Tesla is bij het verlaten van de lopende band in de fabriek meer milieuvervuilend en destructief voor de natuur geweest dan zijn moderne zuinige diesel-equivalent zijn gehele levenscyclus. Ondanks gunstige technische ontwikkelingen van vermeerdering van de actieradius gebruikt de E-car agressief chemische vervuilende accupakketten van tussen 600Kg en 1200Kg accu’s en worden opgeladen met 90% fossiele stroom of biomassa-stroom vanuit het Nederlandse elektriciteitsnet. En er is dan ook nog de milieu-schaduwzijde van extra bandenslijtage en meer fijnstofproductie door de elektrische auto. Bron hier.

Oplaadstations van Tesla in de USA werken dikwijls vooral op dieselgeneratoren en niet op stroom van zon of wind: Zie Killough (2023)

Literatuur:
Killough, Kevin, Largest EV Charging Station In World Powered By Diesel Generators, ClimateChangeDispatch, 2-10-2023
Matthijssen, Hugo, Elektrische auto gewoon vies, Climategate.nl, 30-6-2017
Matthijssen, Hugo, Elektrische voertuigen in Duitsland stoten meer CO2 uit dan dieselmotoren, Climategate.nl, 27-4-2019

Batterijen
De productie van de batterijen voor de auto's gebruiken allerlei "zeldzame aardmetalen", die eerst gewonnen moeten worden, wat een zekere milieubelasting geeft. Ook zullen ze idealiter op een duurzame manier weer moeten worden afgebroken of hergebruikt zonder dat giftige stoffen in het milieu komen.

Geen zeldzame aardmetalen, maar wel belangrijk voor batterijen:
- Lithium
- Kobalt
- Vanadium
In 2010 gebruikt Subaru in haar "concept car" al Vanadium-Lithium batterijen, die een opslagcapaciteit hebben van 2 `a 3 keer die van standaard Lithium-Ion batterijen.

Volgens een reactie van F.W. Poma van 10-6-2024 op climategate.nl rijden in Saoedi Arabië geen electrische auto's omdat accu's slecht of helemaal niet werkenvanwege de hoge temperaturen.


Kobalt:

Kobalt wordt gebruikt in elektronica, zoals smartphones (10 gram in een i-phone lithium-ion batterij), tablets en computers, maar ook in elektrische auto's (1.000 x zoveel als in een i-phone) en in zonnecelpanelen.

Maar in mei 2020 blijkt een Chinees bedrijf elektrische-auto-batterijen zonder kobalt te kunnen maken: "Svolt Energy Technology Co., owned by the parent of China’s Great Wall Motor Co., launched the world’s first battery that doesn’t use the controversial yet once-essential cobalt. It costs less than the mainstream competition and has higher density, meaning more energy is packed into the same volume. "

Batterijen voor auto's worden ook goedkoper: "So the good news is, battery prices are dropping, down to 1.1 yuan ($0.13) per watt-hour in 2019 from 2.1 yuan per watt-hour in 2016. That also means that the cost of electric vehicles is coming down (though the good ones still aren’t that affordable), since batteries typically account for 50% to 60% of their value."

Bron voor bovenstaande 2 alinea's: GWPF, 30-7-2020.


Zeldzame aardmetalen nodig
Hybride of andere electrische auto's hebben ca. 11 kilo zeldzame aardmetalen nodig:
o.a. Cerium, Lanthaan (ca. 9 `a 13,5 kilo in de batterijen), Neodymium (ca. 1 kilo per auto in de elektrische motor-magneten), Praesodymium, Terbium,

Toyota Prius: gebruik van zeldzame aardmetalen

bron: Brian Hicks --->
Publisher, Pure Asset Trader

Sommigen verwachten dat er in 2015 wereldwijd 10 miljoen hybride en electrische auto's zullen zijn, wat dan dus ca. 100 miljoen kilo zeldzame aardmetalen zou hebben gevergd = 100 x 1.000 ton = 100.000 ton. De jaarproduktie in 2010 was wereldwijd ca. 124.000 ton, voor alle 17 typen metalen voor alle produktiedoeleinden. in 2010 betrof het ca. 4 miljoen auto's en men schatte toen voor 2011 ca. 6 miljoen (bron: Pure Asset Trader, 18-10-2010)

Think-rood
De Th!INK CITY wordt in Nederland geïmporteer door Elmonet in Eelde (Dr.)

De ronkende reclameslogans "Zero emissions !" en "geen uitlaatgassen !" moeten we dus echt met een grote korrel, of zelfs een zak zout nemen ! De fabrikant van TH!INK CITY realiseert zich dat ook wel: op hun website hebben ze het - heel wat correcter - over "zero local emissions", dus minder plaatselijke uitstoot van gassen waar je rijdt.

Ik zou graag de "ecologische voetafdruk" van een electrische auto eens vergeleken zien met die van een auto op fossiele brandstof. Tenslotte gaat er bij de opwekking en het transport van electriciteit ook heel veel energie verloren. En hebben de batterijen ook zo hun "voetafdruk". Wie het weet mag het me mailen !Motorefficiëntie
Volgens TH!INK CITY werkt een electrische automotor heel wat efficiënter dan een verbrandingsmotor op benzine of diesel. Een electrische motor gebruikt wel 85-90% van de energie voor de aandrijving, de verbrandingsmotor slechts 20-25% ! De rest verdwijnt in de lucht als warmte. Vandaar dat je verbrandingsmotoren moet koelen met water of lucht en dat je soms auto's met oververhitte motoren aan de kant ziet staan. Nu is het dus maar de vraag hoe efficiënt de olie (of andere brandstof) in een electriciteitscentrale wordt omgezet in electrisciteit en hoeveel daarvan nog over is na transport en opladen van onze electrische auto. Wie het weet mag het me mailen.

Benodigde infrastructuur
Stel dat alle auto's op electrisch gaan rijden. Volgens Eurelectric, de Europesche koepel van electriciteitsproducenten, is dat stroomtechnisch wel te behappen: de stroomopwekking zou dan 15% moeten groeien. De leden van Eurelectric beloven om dat per 2050 ook CO2-neutraal te gaan doen. Ze zijn een lobby bij de Europesche commissie begonnen om in de Europesche Unie een uniforme infrastructuur van publieke oplaadstations op te zetten.
Bron: FD, 12-11-2009

Hans Beenen (2021) is hierover veel somberder. Hij rekent tot in detail voor dat de wens van de Europeesche Unie om in 2030 30 miljoen electrische auto's op de weg te hebben slechts wensdenken is. Electrisch rijden in stadsverkeer lijkt hem goed haalbaar, maar elektrisch rijden voor lange afstanden niet. Te duur, en een te grote belasting van het elektriciteitssysteem.: "de benzineauto is een groot succes is geworden enkel en alleen vanwege goedkope, overvloedige en gemakkelijk verkrijgbare aardolie. Met elektriciteit liggen de zaken totaal anders. Een liter benzine bezit 9,5kWh aan energie, kan worden bewaard in een fles van €0,05 en het vullen kost 2 seconden. Om dezelfde hoeveelheid energie als elektriciteit op te slaan, is een Li-ION accu nodig van circa €2000 en het laden (125kW) kost 275 seconden. Kleinere, lichtere en goedkopere accu’s zullen het probleem van een energysqueeze niet oplossen. Een CO2 reductie van 50% had heel wat goedkoper gerealiseerd kunnen worden, door te kiezen voor ultrazuinige en lichte auto’s. De accu-auto pakt alleen gunstig uit voor lokaal- en stadsverkeer."Brand(on)veikigheid van electrische auto's

Electrische auto's, maar ook bussen, kunnen spontaan in brand vliegen. Deze branden zijn erg lastig onder controle te krijgen.

Hyundai Kona spontaan ontbrandHyundai Kona spontaan ontbrand......

 

 

Anno 2021 doet Jonathan Miller vanuit Frankrijk verslag van zijn ervaringen met de aankoop in 2018 van de electrische Hyundai Kona.

Anno 2012 is er regelmatig sprake van electrische auto's die spontaan in brand vliegen. Soms raden de fabrikante zelfs aan om de auto niet in een garage te zetten ! (Klik hier als de originele link is verbroken).

explosie van bus op batterijen

It is frightening to think what would have happened with passengers on board.

Bekijk de video, de snelheid en omvang van de brand en de gigantisch rookontwikkeling !

An Electric Bus Caught Fire After Battery Explosion in Paris 

A video recording shows the start of the fire which completely consumed an electric RATP bus on Friday 29 April. The incident caused no injuries. The bus burst into flames within seconds. This is what can be seen on the video that captured the very beginning of the fire of an electric vehicle of the RATP in Paris , this Friday, April 29. In the images, we can see a small explosion occur on the roof of the bus, where the batteries are located, followed by huge flames that spread to the entire body, at breakneck speed. This line 71 bus caught fire in the 13th arrondissement of Paris in the morning, mobilizing around thirty workers, according to the firefighters contacted by Le Parisien. It is a 100% electric vehicle, from the Bolloré brand Bluebus 5SE series, like the bus that burned down at the beginning of April . 

This afternoon, the RATP decided to temporarily withdraw from circulation the 149 Bolloré electric bluebuses that circulate on its network.
(Bron: Paul Homewood, Not a lot of people know that, May 1st 2022)


Ook bij het opladen kan het fout gaan, zoals beschreven en getoond in een artikel van Nolan (2024)


Bekijk de video door het artikel aan te klikken


Inmiddels, januari 2023, wil een Noorse rederij geen elektrische of hybride auto's meer vervoeren wegens brandgevaar. Het lijkt me logisch dat autotreinen en parkeergarages zullen volgen. Ooit reisde ik met een autotrein naar zuid-Frankrijk. Tijdens die reis vloog 1 auto in brand (geen electrische auto, denk ik). Het was geen feest om mijn auto, onder een laag roet, terug te vinden na afloop ! En wat er in afgesloten parkeergarages gaat gebeuren als een EV in brand vliegt ? Er zijn ook voorbeelden van mensen wiens hele huis afbrande omdat hun elektrische auto in de inpandige garage vlam vatte. We mogen hopen dat er nieuwe technieken worden ontwikkeld om EV-autobranden te voorkomen.

Electrische auto's mogen niet meer mee op Noorse veerboten


Literatuur:

Worrall, Eric, Electric Vehicles – the Nitro Glycerine of the Transportation World?, Watts Up with That, 7-1-2024

Nolan, Lucas, EV Inferno: Tesla Goes Up In Flames At Pennsylvania Charging Station, Climatechangedispatch.com, 11-7-2024.


Verkeersveiligheid van stille elektrische auto's
Als alle auto's electrisch en geluidloos over straat gaan - eindelijk rust in de woonbuurt en de stad ! - ontstaat er, zonder speciale maatregelen, een enorm verkeersveiligheidsprobleem. immers, generaties voetgangers en fietsers hebben geleerd zich mede op basis van geluid te oriënteren in het verkeer. Voetgangers in rustige woonwijken steken veelal over zonder omkijken, omdat ze op hun gehoor vertrouwen. Kinderen evenzeer, wellicht nog meer. Fietsers ook in zekere mate. En dat soort ingesleten gewoontes verander je niet zo maar even. De zo geruisloze electrische auto's zullen denk ik dus toch weer geluid moeten gaan maken, zoals nu ook de vrachtwagens en andere vervoermiddelen (de SRV-kar en vele scootmobiels), die een waarschuwingsgeluid laten horen bij het achteruit rijden. Iedere auto zijn eigen ringtone ? Met verplicht duidelijke geluidssterkte ?

De oplossing heet "geluidtuning", zo schrijft het FD, 14-11-2009.

De Fisker Karma, een plug-in hybride sportwagen, heeft speakers in de bumpers waaruit Formule-1 geluiden komen, die ook binnen te horen zijn, opdat het rijden met deze bolide niet te saai wordt.  
Fisker Karma

 

 


Nissan ontwikkelt voor zijn electrische auto Leaf een mooi uitlaatgeluid. En Mini toonde in 2009 een prototype met Active Sound Design: 4 knoppen op het dashboard bieden keuze uit o.a. Revver, een potent hogetoerengeluid en Octa, waarmee een typisch V-8 geluid wordt nagebootst.


Stimuleringsbeleid van overheden
In Nederland geeft de overheid allerlei belastinvoordelen aan kopers en rijders van electrische auto's. Inmiddels zijn die belastingvoordelen ernstig uit de hand gelopen zonder aanwijsbaar success van betekenis. Op 11-6-2017 2017 is dit uitgebreid beschreven door Roel Gooskens op de website van Follow the Money.
Zie verder hieronder bij de paragraaf Subsidies en belastingvoordelen voor electrische auto's

In Londen betaal je in een electrische auto geen spitsuurtoeslag.
In Italië zijn er bepaalde stadscentra gesloten voor auto's met verbrandingsmotoren, waar electrische auto's wel mogen komen.
In Noorwegen mogen electrische auto's de rijbanen voor openbaar vervoer gebruiken en hoeven ze nergens tol te betalen. Ook mogen ze overal vrij parkeren op publieke parkeerplaatsen.
Bron: TH!INK CITY, 2-10-2009

Politieke weeffouten: "De Supercredit"
De Europesche Unie rekent vanaf 2013 fabrikanten af op de CO2-prestaties van hun auto's. Als hun wagenpark gemiddeld boven de norm zit, betaalt de producent voor elk voertuig en elke gram CO2 boven de limiet een boete. Die stijgen gaandeweg. Maar bij de optelsom die bepaalt of hun vloot aan de normen voldoet mogen ze het aantal gemaakte electrische auto's drie keer meetellen ! Deze "supercredit" is bedoeld als stimulans om meer electrische auto's te doen produceren. Maar daar zit volgens T&E directeur Dings een perverse prikkel in: een fabrikant die één electrische auto maakt, kan bij wijze van spreken daarnaast drieënhalve benzineslurpende SUV's afleveren zonder dat Europa met het CO2-bonnenboekje klaar staat (bron: FD, 12-11-2009).Subsidies en belastingvoordelen voor electrische auto's

In Nederland heeft de overheid 6 miljard Euro's aan subsidie besteed voor kopers van hybride auto's, dus auto's die zowel op elctriciteit als benzine of diesel kunnen rijden. De uiteindelijke conclusie van staatsecretaris Wiebes was dat het allemaal weggegooid geld is geweest dat tot vrijwel niets heeft geleid. Eigenaren kregen veel subsidie en belastingvrijstellingen, maar reden weinig op electra en veel op vloeibare brandstof. Veel auto's werden ook doorverkocht naar het buitenland.

Nu geeft men in ons land alleen nog subsidie en /of belastingvoordelen voor puur electrisch aangedreven auto's, wat o.a. aanleiding was voor de volgende spotprent.

tesla-subsidies

Even in perspectief zien:

6 mrd. over de balk gesmeten aan zinloze subsidie voor hybride auto's (uitgesmeerd over meerdere jaren)
De totale staatsuitgaven voor 2019 zijn begroot op € 295 miljard. Defensie: € 10 mrd., Veiligheid en justitie: 11,1 mrd en Onderwijs, cultuur en wetenschap: € 38,5 mrd.

Robbing Hood steals from the Poor and gives to the Rich


"All electric" politiek krijgt veel kritiek


the battery delusion

Lees: Electric Car Obsession May Catch UK Automotive ‘Sleeping At The Wheel’, GWPF UK news, 1-8-2020


airco en electrisch rijden

klik op het cartoon voor een vergroting


Moore, Michael (1954)
Zie Wikipedia

Michael Moore Planet of the Humans
klik op de foto voor een vergroting

 

Filmmaker Michael Moore vielen de schellen van de ogen toen hij in 2019 een documentaire maakte over hernieuwbare energie: "Planet of the humans"(2019).

"What if alternative energy isn't all it's cracked up to be? That's the provocative question explored in the documentary "Planet of the Humans", which is backed and promoted by filmmaker Michael Moore and directed by one of his longtime collaborators, Jeff Gibbs. 

The film is an examination of what the filmmakers say are the false promises of the environmental movement and why we're still "addicted" to fossil fuels. Director Jeff Gibbs takes on electric cars, solar panels, windmills, biomass and biofuel."

Michael Moore presents Planet of the Humans, a documentary that dares to say what no one else will this Earth Day — that we are losing the battle to stop climate change on planet earth because we are following leaders who have taken us down the wrong road — selling out the green movement to wealthy interests and corporate America. This film is the wake-up call to the reality we are afraid to face.

Lees hier meer over Planet of the Humans. (of hier indien de link is verbroken). Zie ook een recensie op Climategate.nl van 11-8-2019.


elektrische auto kopen bij kaarslicht
K
lik op het cartoon voor een vergroting


Inmiddels, augustus 2023, maakt de electrische auto-industrie moeilijke tijden door, zoals beschreven in Climate Change Dispatch, 8-2023,

En anno 2024 lijkt het in Amerika nog erger (Barone, 2024)


Lage temperaturen en elektrische autos'

De capaciteit van accu's daalt met lagere temperaturen, wat een lagere actieradius oplevert.

Een extreem voorbeeld vormen de problemen in de Zweedse gemeente Skellefteå, waar bij minus 35 graden celsius het busvervoer in de stad geheel moest worden stopgezet. Lees hier meer.

Literatuur:

- Climate Change Dispatch, 8-1-2023, All E-Bus Services In Swedish City Canceled Due To Frigid Cold


Hoge temperaturen en electrische auto's

Volgens een reactie van F.W. Poma van 10-6-2024 op climategate.nl rijden in Saoedi Arabië geen electrische auto's omdat accu's slecht of helemaal niet werkenvanwege de hoge temperaturen.


Veel elektrische auto's hebben een garantie op de batterijen van slechts ca. 8 jaar. Dat zal de verkoop van 2e-hands electrische auto's na de garantieperiode haast onmogelijk maken. Want batterijen vervangen kost onaanvaardbaar / ondraaglijk veel geld. Daarom zal de levensduur van elektrische auto's wellicht slecht de helft zijn van die met verbrandingsmotor: Lekker duurzaaam !!!

"While you can drive a traditional petrol or diesel car for around 200,000 miles over 14 years before the engine needs fixing or replacing, by comparison a new EV is typically guaranteed under a warranty for 100,000 miles over eight years."

Lees hier het hele verhaal van Paul Homewood: The Used EV Timebomb, Wattsupwiththat, 2-5-2024


Literatuur:

- Beenen, Hans, EU, elektrische auto's en wensdenken, Climategate.nl, 16-4-2021
- Barone, Michael, Biden’s Electric Car Fiasco Is Already Causing An Economic ‘Bloodbath", ClimatechangeDispatch, 22-3-2024
-
Climate Change Dispatch, 8-2023, The Electric Vehicle Bubble Is Starting To Deflate.
- Homewood, Paul, The Used EV Timebomb, Wattsupwiththat, 2-5-2024
- Matthijssen, Hugo, Dieselrijden is nu schoner bij rijden in de stad dan elektrisch, Climategate.nl, 6-11-2019
- Scheffers, Paul, Propaganda voor elektrisch rijden is bedrieglijk, ook wat betreft milieu en klimaat!, Climategate.nl, 2-12-2020
- Veenstra, Tjerk, Elektrisch rijden klimaatneutraal? Twee praktijkvoorbeelden, Climategate.nl, 5-10-2020.

U bent hier: inhoudsopgave - schone energie - electrische auto's
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van dr. Hugo H. van der Molen, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !

Follow@plattezaken en Facebook of Linkedin