Milieuzaken:
feiten, getallen en opinies  

Houtbedrijven in Nederland
U bent hier: inhoudsopgave - houtbedrijven - Nederland
Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

In Nederland wordt ca. de helft van alle hout gebruikt in de bouw.
Anno 2009 wordt voor de bouw van huizen (o.a voor deuren en kozijnen) in Nederland jaarlijks ca. 60.000 m3 hout verwerkt. Natuurlijk een schijntje in vergelijking met de 1,5 miljoen m3 hout die jaarlijks wereldwijd wordt verwerkt (bron: FD, 4-9-2009; Carel Grol)
Helaas wordt er ook nog veel illegaal gekapt hout verwerkt in ons land: bv. Merbau uit Indonesië (zie onderaan deze pagina).

Het FD van 19-6-07 gaf een overzicht van Nederlandse Houtgroothandels en hun omzet in 2006 (soms 2005):

bedrijfsnaam
omzet in mln. €
in 2006
Opmerkingen
     
Deli Univesrsal
721
allleen omzet hout en bouwmaterialen, o.a Jongeneel
Pontmeyer
402
 
Stiho Groep
222
 
Houthandel G. Wijma en Zn
93
 
Dekker Hout
69
2005
Oldenboom's Houthandel
63
 
Houtgroep van Drimmelen
62
 
Leyenaar Taapken Lamaker
34
2005
International Hout
20
2005
Jacob Sprey
18
 


Enkele bedrijven, gerangschikt op alphabet:


Accys
De Engelse firma Accyss geeft middels haar acetylatieprocédé aan diverse soorten zachte houtsoorten (zoals bv. populier) de eigenschappen van tropisch hardhout van duurzaamheidsklasse 1. Het product - Accoya® genaamd - is niet toxisch, milieuverantwoord en betrouwbaar. Het wordt een dag in een reactorvat bewerkt met een chemische stof, die volledig in het hout dringt. Maar Accoya® hout is niet giftig en voorkomt zodoende dat schadelijke stoffen in milieu terecht komen. Het product wordt tot nu toe uitsluitend geproduceerd in hun fabriek in Arnhem: anno 2009 ca. 30.000 m3 per jaar. Maar er zijn plannen om 5 x die omzet te gaan produceren in China, in licentie, door het bedrijf Diamond Wood. Ter relativering: voor de bouw van huizen (o.a voor deuren en kozijnen) wordt in Nederland jaarlijks ca. 60.000 m3 hout verwerkt. Natuurlijk een schijntje in vergelijking met de 1,5 miljoen m3 hout die jaarlijks wereldwijd wordt verwerkt. Ze verkopen anno 2009 aan 25 Nederlandse timmerfabrieken en diverse buitenlandse klanten, ook bv. voor tuinmeubelen in 125 nieuwe Chinese Mc. Donalds-vestigingen. In Amerika wordt het gebruikt waar men last heeft van termieten, want die lusten de Accoya niet. Er wordt momenteel geëxperimenteerd met Accoya triplex en spaanplaat. In 2008 is er in Sneek een brug van Accoya gemaakt, een constructie die met het veel zwaardere tropisch hardhout onmogelijk zou zijn geweest omdat het dan onder zijn eigen gewicht zou instorten.


accoya-brug in Sneek, anno 2008

Brug in Sneek (20 m hoog en 40 m lang), die 2 woonwijken met elkaar verbindt over de A7 snelweg. In 2009 wordt een 2e brug in Sneek opgeleverd en dan rijden er zware vrachtauto's over een houtsoort die nog niet zo lang geledenverging na 2 jaar in het water. De bruggen zijn de eerste in hun soort wereldwijd en trekken internationale aandacht.
(bronnen: FD, 4-9-2009; Carel Grol en Accoya)


A. van den Berg BV te Nieuwerbrug a/s Rijn (U)
www.avandenberg.nl/
Ze zijn in Europa de grootste handelaar in FSC-gecertificeerd tropisch hout.

Is in 2005 onderdeel geworden van de Zwitserse beursgenoteerde bosbouw- en houtonderneming Precious Woods.
Formeel heten ze nu Precious Woods Europe, maar ze werken nog onder eigen naam als handelsnaam

   

Antwerpen, 1943: briefhoofd van de fa. C. van den Berg (zelfde concern ?)

Deze brief en andere op houtgebied kunt u kopen door hier te klikkenDeli Maatschappij
Bijna 140 jaar oud Handelshuis met wortels in het voormalig Nederlandsch-Indië (president directeur anno 2007: Jack van de Winkel). Vroeger eigendom van Universal, maar sinds sept. 2006 van investeerders NIBC en NPM Capital voor een koopsom van 430 mln €. De groep heeft 41 vestigingen in Nederland, o.a. Jongeneel, houthandel Haak, Bouwmaterialenhandel Budé in Maastricht en de handelspoot van houtimporteur DPW van Stolk.
Naast de handel in hout en bouwmaterialen doet Deli ook handel in agrarische producten, o.a. via dochtermaatschappij Theehandel van Rees, de grootste onafhankelijke theehandel ter wereld. Deli is ook actief in de handel in zonnebloempitten en maanzaad. (bron: FD 19-6-2007) .Jacob Sprey NV
Genoteerd op de incourante markt op de Amsterdamse effectenbeurs (Sprey Houthandel, koers 20-6-2007: 275 €)
Jacob Sprey nv, een onderneming die z'n oorsprong vindt in Alphen aan den Rijn en zich sinds 1883 toelegt op de import en bewerking van allerlei houtsoorten. Sprey heeft behalve in Alphen aan den Rijn ook een vestiging in Poeldijk, Soest en Den Helder.

Lees de uitgebreide beschrijving, geschiedenis en contactgegevens, alsmede een oud aandeel der maatschappij dat te koop is.

Website: www.spreyhout.nl

Hoorn 320
2404 HL   Alphen a/d Rijn
NEDERLAND
 
tel: 0172-421945 f:ax 0172-430413


N.V. Houthandel v/h P.M & J. Jongeneel - Utrecht

J.J. Overbeek, Hout-Handleiding

Houthandel Jongeneel (uitgever), Utrecht, 1958, 5e druk.

Prijs € 15 + verz. kosten

hier te bestellen

 

 

 

 

 

 

Hèt klassieke hout-handboekje uit oorspronkelijk 1951

194 p. met > 100 illustraties endiv. foto's van de houtloodsen van Ouweneel, verlaadplaatsen, havenfoto's etc.

Het linnen kaft is iets verkleurd, maar de inhoud is drukfris.

Dikte: 1,5 cm.; afm. ca. 14,5 x 20 cm.
J.J. Overbeek: Hout-Handleiding

Pontmeyer te Zaandam
Genoteerd op de incourante markt in Amsterdam: (pont meyer, 20 juni 2007: 19,65 €).
Grootste houtimporteur en grootste houthandel van Nederland met anno 2009 ruim 1000 medewerkers over 52 vestigingen; zie www.PontMeijer.nl
Verhandelt jaarlijks 650.000 m3 hout en plaatmateriaal
Directeur Strategische Inkoop is Jan Nico Wilkens, die anno 2007 al 42 jaar in het vak zit en vroeger directeur was van het (reeds uit 1813 daterende) familiebedrijf Koninklijke bedrijven K. en J. Wilkens NV, te Veendam, dat via tussentijdse fusies ook onder PontMeyer kwam. Lees de historie !

In Nederland wordt ca. de helft van alle hout gebruikt in de bouw. PontMeyer levert vooral heel veel naaldhout aan Nederlandse bouwgiganten als Heymans en BAM.
Onze papierindustrie is ook een grootgebruiker, vooral van houtsnippers. Ook voor tuinschuttingen wordt veel hout gebruikt.

Anno 2009 is 57% der aandelen van dit bedrijf in handen van de beursgenoteerde investeerder HAL Trust. Pont Meijer zelf staat genoteerd op de zgn. incourante markt.

Bronnen: Volkskrant 7-5-2007; https://www.hugovandermolen.nl/scripophily/texts/NL,Wilkens.php ; FD, 23-3-2009Milieudefensie: 'Nederland grootverbruiker fout merbauhout'

Amsterdam, 23 december 2008 - Winkelketens en producenten gebruiken nog steeds merbauhout voor buitendeuren en vloeren. Dit blijkt uit een onderzoeksrapport van Milieudefensie. De uit Papoea (Indonesië) afkomstige houtsoort is in de meeste gevallen illegaal gekapt.

Nederland is in Europa een grootverbruiker van merbauhout voor buitendeuren en in mindere mate voor vloeren. Milieudefensie onderzocht voor de tweede keer het gebruik van merbau in deze producten bij 38 vestigingen van bouwmarkten, groothandels, parketzaken en 36 deuren- en vloerenproducenten en importeurs.

“Er ligt nog steeds geen alternatief in de schappen voor buitendeuren van illegaal gekapt merbauhout. De bedrijven beloven beterschap, maar dat moet snel gebeuren, anders kunnen we straks merbauhout alleen nog maar in onze deuropening bewonderen in plaats van in het bos,” aldus Anne van Schaik, campagneleider Globalisering bij Milieudefensie.

Merbau is afkomstig van bedreigde boomsoorten, die vooral in de laaglandregenwouden van de Indonesische provincie Papoea groeien. Schattingen zijn dat merbau uit Indonesië tot 80 procent bestaat uit illegaal hout. Indonesie kapt jaarlijks 1,87 miljoen hectare, een gebied bijna zo groot als de helft van Nederland. Het antwoord van de politiek is tot nu toe te mager. Er is nog steeds geen Europese wetgeving die de handel in illegaal gekapt hout verbiedt.

bron: www.milieudefensie.nl

Rapport 'Deurdicht voor illegaal gekapt merbau!' (pdf, 2mb)


Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van Van der Molen Financial Services, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !