Milieuzaken:
feiten, getallen en opinies

Strenge winters

kaart-spelende-sneeupoppen
(klik voor vergroting)

U bent hier: inhoudsopgave - alfabetische inhoudsopgave - strenge winters
Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

en Facebook of Linkedin

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

De Kleine Ijstijd

Adriae van de Venne

Adriaen van de Venne schilderde ijstaferelen in de Kleine IJstijd.

 

Na het zgn. Middeleeuws Optimum daalde de temperatuur om een tijd min of meer gelijk te blijven, totdat tussen 1580 en 1850 een koude tijd optrad, die wel als de ‘Kleine IJstijd’ wordt aangeduid, met als dieptepunt het Maunder Minimum (1645 – 1720) toen het in West Europa enkele graden kouder was t.o.v. de relatief warme Middeleeuwen en hedendaagse periode. Uit die extra koude periode stammen de talrijke schilderijen van Hollandse ijspret, onder meer van Avercamp (klik hier voor 1 van zijn schilderijen) en Van de Venne (zie schilderij links).

Bronnen:
- 2 foto's en veel teksten: Prof. Dr. A.J. van Loon in een artikel op kennislink.nl
Hij refereert naar:
- Osborn, T.J. & Briffa, K.R., 2006. The spatial extent of 20th-century warmth in the context of the past 1200 years. Science 311, p. 841-844.

-Bert Amesz in www.klimatosoof.nl d.d. 17-3-2010: 'Stijgt de zeespiegel eigenlijk wel ?"

De broren Thames, Londen, 1677
Londen, 1677: De Thames is bevroren.......; Bron: Hajo Smit op climatgatre.nl d.d. 15-4-2010

 

 

afbeelding rechts:

Tussen 1800 en 1830 hadden we ook zo’n periode van minimale zonneactiviteit: het zgn.Dalton-minimum  met onder meer de strenge winter van 1812/13, die Napoleon fataal werd in zijn veldtocht naar Rusland.

Russische winter: "Napoleon's Retreat from Moscow", schilderij van Adolph Northen. -------------------------->>

 

 

Meer sterfte in strenge winters

Strenge winters kunnen gepaard gaan met grote percentages menselijke sterfte..........
Het zijn - wellicht niet toevallig - de koudste periodes in onderstaande grafiek. die gepaard gingen met ernstige menselijke sterfte door honger.

honger en stergte door strenge winters en mislukte oogsten

Cetral England temperature 1659-2014 (bron: https://twitter.com/scotclimate)

Tijdens de Ierse ("aardappel"-hongersnoden van 1745-1651 weigerde de toenmalige regering in Londen de Ieren voedselhulp te sturen. Ze exporteerden wel voedsel naar andere landen. Lees hier meer. Toen tussen 1845 en 1851 de aardappelziekte de oogst van dit volksvoedsel deed mislukken, kwamen een miljoen van de zeven miljoen Ieren van de honger om. Nog twee miljoen emigreerden om aan dat lot te ontkomen, vooral naar de Verenigde Staten, maar velen stierven onderweg.. Hét rampjaar was 1847.  

De "aardappel"-hongersnood van 1897 bracht de regering in Londen ook al niet tot voedseltransporten, terwijl in Londen wel goedkoop Amerikaans graan werd ingevoerd. Lees hier meer. In de film -serie over Queen Victoria wordt gemeld dat 1,5 miljoen Ieren in die periode naar Amerika emigreerden.Het ging in ierland vooral om de aardappelziekte, maar ook graanoogsten leden heel erg onder hefige regenval. Mensen vezwakten en leden onder epidemieën. De koude winters in bovenstaande grafiek maakten de zaken wellicht erger dan als winters mild of normaal waren geweest.


NEDERLAND

Maart 1845
Als je mensen in 1845 verteld zou hebben dat het in Nederland 168 jaar later gemiddeld ruim een graadje Celcius warmer zou zijn, denk ik niet dat ze zich wat dat aangaat zorgen zouden maken over hun achter-achterkleinkinderen, zoals velen tegenwoordig wel schijnen te doen..
En al helemaal niet als je het hen in maart 1845 had gevraagd:

"Op de 10e maart van 1845", precies 174 jaar voor de klimaatmars in Amsterdam, "dooide het licht, maar bij hoge winden, wat de vreugde zou moeten temperen. Op 11 en 12 maart wordt de wind weer noord-oost en allengs sterker; het kwik gaat drastisch omlaag. Op de 13e scoort Zwanenburg - 13 graden Celcius, Groningen - 19 graden. Op de 14e al - 21. Door de snijdende oostenwind is het buiten, bij gevoelstemperaturen van - 30 of - 40 graden Celcius , niet te harden. Op de gruwelijk koude 13e en 14e maart vriezen te Wapenveld in Geldwerland drie kinderen dood en te Deventer een man in zijn bed." Men had in Eeuwen niet zo'n koude maartmaand gehad.

Bron: Buisman, J. (2011), Extreem Weer !, een canon van Weergaloze Winters & Zinderende Zomers, Hagel en Hozen, Stormen en Watersnoden, Uitg. Van Wijnen - Franeker, 576 p. met vele illustraties en tabellen in kleur, ISBN: 978 905 194 35 80.


In Nederland hadden we veel koude winters in de jaren '40, '60 en '80 (Thoenes, 18 juli 2017).

1986 - noord Nederland|
Dat is ook te zien - naast honderden andere foto's - in het Ijzelboek (ISBN 90-9001769-0), van Bekink, van den Heuvel en Kral (1987) dat een indringend beeldverslag doet van de verwoestende maar ook fotogenieke uitwerking van de ijzelregen van 2 maart 1986 in Noord Nedereland op de flora en fauna, de auto's, hoogspanningsmasten en andere dingen. Hier - bijna als nieuw - te koop voor € 15,- incl. verzending: ingebonden, hard kaft, ruim 100 pagina's vol foto's. Bestel hier.

Op de voorkaft is te zien hoe veel bomen - vooral berken en hulst - met hun kruin tot op de grond ombogen. Soms knapten ze dan af bij de stam, maar de meeste richtten zich - meestal veel later - toch weer gewoon recht op.

-------> klik voor vergroting

  ijzelboek

Dooi, van Rascha Peper  

Rascha Peper beschrijft in haar roman "Dooi" hoe een eigenaar van een woonboot in eenzaamheid vast is komen te zitten in het ijs van het Ijsselmeer, ver van de bewoonde wereld, hoe dik het ijs kan worden en de angst voor kruiend ijs als de dooi eenmaal invalt.

Toch krijgt hij dagelijks bezoek van een sportieve schaatster.....(Uitg. Wolters-Noordhoff, 2005).

 


2010: Sneeuw, ijzel en overlast

ingesneeuwde auto lacht   Als er in Nederland 20 - 40 cm sneeuw valt, zoals in december 2010, dan is het hele land ontregeld.

Er zijn heel wat beelden van sneeuwval elders in de wereld, die de Nederlandse sneeuwproblemen doen verbleken als sneeuw.
Zie bv. deze diaserie, waarin naast mooie natuurfoto's, te zien is hoe erg uw auto wel kan insneeuwen of inijzelen !

De winter van 2017-18 heeft het eind februari en begin maart dikwijls tot 9 graden nachtvorst gegeven. Het NOS-nieuws meldde dat er die winter relatief veel mensen in Nederland stierven, vooral mensen boven de 80 jaar.


8 februari 2021
Op de TV en op social media wordt druk gekissebist over het eindelijk weer eens wel / niet kunnen doorgaan van de elfstedentocht ondanks de Corona pandemie.


Literatuur:
- Gerrit Hiemstra: Elfstedentocht komt nooit meer!, Climategate.nl, 5-1-2022


2021-22, winterse taferelen, die niet of nauwelijks op ons NOS-journaal worden gerapporteerd:

Nu dan maar enkele koude-berichten die Hiemstra verzwijgt, maar die toch echt ook met klimaatverandering te maken hebben:

Etc, etc. Er is een heel journaal mee te vullen. Wie zich in koud weer wil verdiepen, al was het alleen maar om waakzaam te zijn dat koude winters ook mogelijk zijn, zie hier.

Bron: NOS-journaal met Hiemstra: kinderen snel naar bed !, Climategate.nl, 23-3-2022


 


Australië, winter 2019

Australische wintersneeuw augustus 2019


Duitsland

In Duitsland worden de klimaat-gekkies in februari 2021verrast door sneeuw (zo U wilt: even lachen bij deze video !)

Wintereinbruch febr. 2021 in Deutschland


Groenland

Nearly 30 years after recording a temperature of minus 93.2 degrees Fahrenheit (minus 69.6 Celsius) in Greenland, the measurement has been verified by the World Meteorological Organization as the coldest recorded temperature in the Northern Hemisphere. The measurement was first recorded by a University of Wisconsin-Madison Antarctic Meteorological Research Center Automatic Weather Station in December 1991. bron: Watts Up With That, 27-9-2020.


Rusland - Siberië: - 62 graden Celcius

Siberie-2018

In januari 2018, in de koudste stad van Siberië, knapte de thermometer nadat deze minus 62 graden Celcius aangaf.

Bron: Tony Heller op Youtube, 16-1-2018


Het Verenigd Koninkrijk (UK) in de 21e eeuw: 't kan vriezen of dooien.............

Maar voorspellen blijkt moeilijk, vooral waar het de toekomst betreft........zelfs voor Britse klimaatwetenschappers en media.


Anno 2000:

Snowfalls are now just a thing of the past
(bron: The Independent, 20 March 2000)


 

18 jaar later: De strenge winter van 2018:

koude winter van 2018 in de UK

48,000 Brits dead after worst winter in 42 years | Daily Star

After a brief mild spell, temperatures are set to dip again in April after the chilliest March in 21 years.

It is estimated that 20,275 Brits more than average died between December 1 and March

An additional 2,000 deaths more than average were expected due to cold conditions between March 23 and 31, this winter’s average death rates show.

Campaigners have called the deaths a “national tragedy” as cold weather victims fatalities could be prevented – especially in the elderly .
(bron: climatism.blog, 8-4-2018, posted by Jamie Spry)

inches of global warming


Anno 2020:

-----
"Britain's winter ends tomorrow with further indications of a striking environmental change: snow is starting to disappear from our lives".

..
climate science in 2020

Sledges, snowmen, snowballs and the excitement of waking to find that the stuff has settled outside are all a rapidly diminishing part of Britain's culture, as warmer winters - which scientists are attributing to global climate change - produce not only fewer white Christmases, but fewer white Januaries and Februaries....

However, the warming is so far manifesting itself more in winters which are less cold than in much hotter summers. According to Dr David Viner, a senior research scientist at the climatic research unit (CRU) of the University of East Anglia,within a few years winter snowfall will become "a very rare and exciting event".

"Children just aren't going to know what snow is," he said.

children wan't know what snow is in Britain
klik op het cartoon voor een vergroting

Then = Engelse klimaatwetenschappers in 2020
Now = februari 2021 als U uit het raam kijkt


Februari 2021
Klimaatalarmisten herschrijven hun teksten,

climate change psychology

En met het begrip Climate Change zit je natuurlijk altijd goed: het mag vriezen en het mag dooien .

wheel of climate change  

Maar.....als alle waarnemingen bewijs zijn van eenzelfde theorie, dan is dat een pseudo-theorie.

Maar niemand die daar om maalt.

Zolang je maar onderdeel blijft van Het Groepsdenken, het Grote Verhaal, dan hoor je er bij, dan ben je geborgen en wordt je na je dood beloond voor het lijden op aarde.

God is groot, Allahoe akbar, maar wij mensen maken er, zoals ook al In Den Beginne, weer gewoon een zootje van:

Climate Cooling, Climate Warming, Climate Emergency, Climate Crisis, Extinction ! De zondvloed en het Einde der Tijden!.

En wie niet schuldbewust geofferd heeft d.m.v. zijn / haar (of anderzins') energietransitie-toeslag of CO2-belasting, die komt in de Hel, zoals vroeger iedereen die zijn Aflaat niet had betaald of kunnen betalen. Van dat geld bouwde de Paus zijn fameuze St- Pieterskerk in Rome. Wat een verdienmodel ! Koningen, Priesters en Profeten, ze leefden altijd al in weelde, bouwden hun Tempels, Kathedralen, Pyramides, Kastelen en Paleizen, terwijl hun volkeren schuldbewust en hard werkend krom lagen in armoede. De hedendaagse priesters noemen zich "Klimaatwetenschappers", een soort intellectuele Spider Man, die probeert iedereen, die geen "klimaatwetenschapper" is (of deze nu een eminent wiskundige, natuurkundige, chemicus, geoloog, astronoom of bioloog is) graag de mond snoert. Immers, je moet de Kaste van "Klimaatwetenschappers" klein houden en geen tegenspraak dulden, pottenkijkers en ketters elimineren. Dat heet in de psychologie Groepsdenken. Zo werkt elke Kerk, ook die van Het Klimaat. Amen.

Kees de Lange komt in zijn ironische artikel Klimatoloog: de nieuwe Homo Universalis ? met een nog langere lijst van klimaat-relevante deel-wetenschappen:
"Nu is ons klimaat een nogal ingewikkelde aangelegenheid. Om maar een niet-uitputtend lijstje van natuurwetenschappelijke disciplines te noemen die bij serieuze studies over ons klimaat van belang zijn, kom je toch al snel op

thermodynamica, statische fysica, meteorologie, glaciologie, moleculaire spectroscopie, oceanografie, geologie, ecologie, statistiek, atmosferische chemie en fysica, satelliettechnologie en interpretatie van satellietmetingen, complexe comutermodellering, bosbouwkunde, dendrologie, archeologie, en waarschijnlijk nog een aantal disciplines die me niet meteen te binnen willen schieten.

Stuk voor stuk eisen die deeldisciplines een uitgebreide expertise. Het is niet toevallig dat er op al deze aparte gebieden binnen de natuurwetenschap aan alle universiteiten in de ontwikkelde wereld academische leerstoelen bestaan. Die leerstoelen zijn bemand of bevrouwd door experts met aanzienlijke en aantoonbare kennis van zaken, verworven na vele jaren van hard werken. Gespecialiseerde kennis komt je nu eenmaal niet zo maar aanwaaien.

klimatoloog als spiderman  

Spiderman

De klimatoloog, onze eigentijdse homo universalis, en tegelijk een soort Spiderman in een modern duurzaam groen hesje die met voorbijgaan aan de eigen belangen de planeet dertig jaar na dato voor een wisse warmtedood behoedt, is niet zomaar iemand.

Hij is de multidisciplinaire held voor wie geen terrein van natuurwetenschap of maatschappijleer vreemd is, maar die het allemaal beheerst op een wijze die sinds de Middeleeuwen niet meer aan een enkele normale sterveling met intellectuele beperkingen gegeven was........

 

<------- klik op de foto voor een vergroting

Het spreekt vanzelf dat vergeleken bij deze 21-ste eeuwse superwetenschapper de beoefenaren van de onderscheiden deeldisciplines er beter het zwijgen toe doen. En mochten ze al de euvele moed hebben hun kritische stem tegen het verbale geweld van de klimatologische superelite te verheffen, dan worden ze als de weerlicht getroffen door het verwijt dat ze geen recht van spreken hebben. Ze zijn immers geen klimatoloog!   monddood

De Klimaat Spidermen laten het volk krom liggen in (energie-) armoede door ontelbare Eifeltoren-hoge windmolens op te richten, die vogels vermalen, het lanschap en de zee vervuilen (het platteland en de zee worden industriegebied) en 's mensens rust verstoren, plempen weilanden vol zonnepanelen, die de biodiversiteit aantasten en landbouw- en veeteelt verdrijven, en weinig plek over laten om huizen te bouwen, ze kappen talloze bossen wereldwijd om hier naar toe te slepen en dan te verbranden in electriciteitscentrales, bos dat dan aan de zuurstof- en CO2-cycli is onttrokken en nadelig is voor het locale klimaat waarin ze groeiden en zelfs meer CO2 en giftige stoffen uitstoten dan kolencentrales doen.

garbage in- garbage out

klimaat-modellen: garbage in - garbage out / vuilins gaat er er in en vuilnis komt er uit.

Zoals priesters vroeger geheime kennis hadden, Runen konden "lezen" en de toekomst konden voorspellen aan de hand van ingewikkelde rituelen en kennis, zo rommelen de huidige Spider Men met supercomputers en ingewikkelde modellen, die uiteraard niet meer uitspugen dan de rommel die ze er invoeren. Maar niemand die daar op durft te wijzen, die hardop durft te zeggen dat de Keizer geen Kleren draagt. Niemand die durft te zeggen dat het toch raar is dat je 20 jaar na elkaar leest:

Anno 2000: Snowfalls are now just a thing of the past
en
Anno 2018: 48,000 British dead after worst winter in 42 years
en
Anno 2020:
"Britain's winter ends tomorrow with further indications of a striking environmental change: snow is starting to disappear from our lives".
en
Anno 2021: het Nieuws in Nederland opeens gaat over de vraag of de elfstedentocht nu eindelijk weer eens door mag gaan ondanks Corona. Ook in de UK slaat de winter toe., evenals in Duitsland (zie iets verderop).

kleren van de keizer   Door zich klimatoloog te noemen wordt hun onwetendheid op allerlei deelgebieden vervolgens prachtig gemaskeerd. En zo tekent zich de parallel met de nieuwe kleren van de keizer af.

Zou het wellicht zo kunnen zijn dat die veelgeprezen en op het schild geheven homo universalis, de homo climatologicus, een niet bestaande fictie van de onwetende maar o zo manipulerende media is die om politieke redenen het volk door de strot geduwd moet worden? Als patent middel om alle ongewenste discussie over klimaat en aanverwante zaken te blokkeren ? Het zou zo maar eens kunnen in het Nederland van 2017."

Bron: Lange, C.A. (Kees) de: Klimatoloog: de nieuwe Homo Universalis ?, OpinieZ 10-9-2017 (klik hier indien de link is verbroken).


USA

Tony Heller, 14-8-2019: video-presentatie over de Afwezigheid van een trend in strenge winters in Noord-Oost USA: "Extreme Climate Fraud Has Arrived At The Washington Post".

geen temperatuurtrend in Noor-Oost USA sinds 1895


1899: THE “GREAT ARCTIC OUTBREAK OF FEBRUARY 1899”

strenge winter van 1899-USA
klik op de foto voor een vergroting

POLAR VORTEX AND LOW SOLAR ACTIVITY TO BLAME:
Lees hier het hele verhaal: Electroverse.net, febr. 12th 2019 (klik hier indien link verbroken)


Niagara Falls, USA, 1911

Op de grens van de USA en Canada stromen de 3 beroemde Niagara Watervallen. Met donderend geweld. Je kunt er met een boot naartoe varen, regenjacks aan. Het is haast onvoorstelbaar dat zo'n enorme waterval kan bevriezen. Toch gebeurde dat in 1911.

Mensen werden 's nachts wakker door de stilte: de waterval had zijn wild geraas gestaakt.

 
Niagara Waterval
 
Margaret writes: 
Her mother had a cousin living in Niagara Falls that year.  She told the family  that she and her neighbors woke up in the night feeling something was wrong. It took a while but they finally realized that it was the lack of noise.  They had  all become so used to the roar of the falls that the silence was unusual enough  to alert their senses.  Of course at that time nearly all the houses were near the  falls.  Amazing pictures!  Almost 100 years old.  Can you imagine walking on  Niagara falls? 

bevroren Niagara Falls

bevroren Niagara Falls

bevroren Niagara waterval

(foto's ontvangen op 11-10-2009)


x

USA, Michigan, Marquette, 20-4-2019
Klik op de foto voor een vergroting.


 


Verdere literatuur:

- Allan, Cap, THE “GREAT ARCTIC OUTBREAK OF FEBRUARY 1899” — POLAR VORTEX AND LOW SOLAR ACTIVITY TO BLAME, Electroverse.net, febr. 12th 2019 (klik hier indien link verbroken)

- Buisman, J. (2011), Extreem Weer !, een canon van Weergaloze Winters & Zinderende Zomers, Hagel en Hozen, Stormen en Watersnoden, Uitg. Van Wijnen - Franeker, 576 p. met vele illustraties en tabellen in kleur, ISBN: 978 905 194 35 80.

- NOS-journaal met Hiemstra: kinderen snel naar bed !, Climategate.nl, 23-3-2022


Voorspellen is moeilijk, vooral waar het de toekomst betreft

NOAA’s Failed Winter Outlook, Not a lot of people know that, 1 februari 2019

Lees ook onze webpagina over ijstijden, de Kleine Ijstijd, het Maunder minimum en het Dalton minimum


U bent hier: inhoudsopgave - alfabetische inhoudsopgave - strenge winters

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van dr. Hugo H. van der Molen, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !

en Facebook of Linkedin