Milieuzaken.org
feiten, getallen en opinies

van het gas af

U bent hier: inhoudsopgave - energie - gas - van het gas af


Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

Follow@plattezaken en Facebook of Linkedin

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

 

Van het gas af ?

Aardgas in Nederland

Moeten de komende 30 jaar echt alle woningen van het aardgas af ?

Dat is wel wat onderstaande advertentie suggereert.

gratis woningscan

Anno 2018 gaan er stemmen op om aardgas-gebruik in Nederland uit te faseren, zowel voor de industrie als alle huishoudens. Dit, zogenaamd, om klimaatdoelen te halen, zoals onze afspraken in het kader van het akkoord van Parijs en - daar op volgend - Europeesch beleid om CO2-uitstoot te beperken en veel meer om te schakelen naar zgn. "duurzame energie".

Huishoudens zouden dan hun huizen beter moeten isoleren, zgn. "energie-neutraal maken" en die dan gaan verwarmen met zgn. elektrische aangedreven warmtepompen en als dat niet helemaal lukt met nog een extra - kleine- - en lawaaierig - CV-ketel. Dat zou allemaal bijzonder kostbaar worden voor die huishoudens en als dat onbetaalbaar blijkt zouden die huishoudens dan maar een hypotheek moeten nemen. Daar hebben de banken in principe wel oren naar, alhoewel ze vast niet iedereen een hypotheek zullen verstrekken. Voor vele huishoudens lijkt deze aanpak volstrekt onrealistisch en voor nog meer huishoudens ronduit ongewenst.

Daarom is Cultuur onder Vuur een petitie gestart: Stop de Groene Gekte: Geen Aardgasverbod !

<--------klik op de foto's voor een vergroting ------>

geen aardgasverbod

Syp Wynia, redacteur bij Elsevier, merkt op Twitter sarcastisch op: -------------------------------------------------->

 

 

 

Hij bedoelt natuurlijk Nederland anno 2018.

Ooit moesten we "De Gasrotonde" van Europa worden en nu wil "de politiek" opeens dat we in ons land "allemaal van het gas af " gaan. Maar die Gasrotonde moet geloof ik weer wèl blijven...... en we leveren nog wel heel veel gas aan het buitenland.

 

 

shell investeert groots in LNG


Thoenes (2019) stelt (op Climategate.nl, 2-7-2019) dat er in Nederland geen praktisch alternatief voor gasverwarming bestaat: "Het idee dat we van het gas afmoeten is dus onzinnig. Dat er nu woningen worden gebouwd zonder gasaansluiting is onverantwoord".


Terwijl vele Europese landen, waaronder Duitsland, subsidies verstrekken om een gas-infrastructuur op te bouwen en gasgebruik dus stimuleren, heeft de Nederlandse polittiek bedacht dat ons land, met de beste fijnmazige gas-infrastructuur ter wereld, van het gas af moet. Niet lang geleden had de politiek de mond nog vol van Nederland als gasrotonde van Europa, maar daar hoor ik anno 2020 weinig meer over.

David Smeulders, hoogleraar energietechnologie aan de Technische Universiteit Eindhoven, heeft een alternatief programma hoe we in Nederland en Europa  CO2-neutraal kunnen worden.

Volgens Smeukders zijn er drie criteria waar klimaatmaatregelen aan moeten voldoen. 

1. Ze moeten CO2-uitstoot naar beneden brengen.
2. Ze moeten betaalbaar zijn.
3. Ze moeten technisch mogelijk zijn. 

Volgens Smeulders voldoet stoppen met gas niet aan deze criteria: "Van het gas af is onzin".

Hoe het dan wel moet ? Daarvoor presenteert hij een programma van 7 punten. Lees er hier en / of hier meer over en bekijk een intervieuw van Jort Kelder met Smeulders d.d. 1-2-2020: Waarom we juist niet van het gas af moeten, AVRO-TROS, Nu: Dit is de Dag.


Ronnie 23 mei 2022 om 09:50- in een commentaar op climategate.nl

Och, ik heb eens data van het CBS genomen. Als ieder huishouden van het gas af gaat, levert dat 10% minder gasverbruik op in Nederland. Dan heb ik niet eens rekening gehouden met hoeveel meer gas er in de centrale exra verstookt moet worden om de huishoudens van elektriciteit te voorzien. Wij worden dus gefopt.


Lees meer over de "van het gas af" - problematiek op onze webpagina 'Energietransitie".


Literatuur:

Rooke, Kees, Biomassacentrales: het Grote Groene Bedrog - Onduidelijk waarom we "van het aardgas af" moeten., OpinieZ, 17-6-2020


U bent hier: inhoudsopgave - energie - gas - van het gas af

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van dr. Hugo H. van der Molen, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties ! en Facebook of Linkedin