Milieuzaken.org
feiten, getallen en opinies

Weer en Klimaat

in 5 minuten

Een verhaal vol kommer en kwel, maar met een zonnig einde.

Uitgesproken ter gelegenheid van de verjaardag van beeldend kunstenaar Catharina Nieuwenhout, Groningen november 2024.



U bent hier: inhoudsopgave - beleid en wetenschap - weer en klimaat

Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

Follow@plattezaken en Facebook of Linkedin


The Great Stormof 1603

De wrekende God was de verklaring voor het extreme weer.

In alle culturen werden altijd al goden verantwoordelijk gesteld voor allerlei soorten weer, zowel goed als slecht.

Mooi weer of de afwezigheid van extreem weer probeerde men af te smeken door gebeden en offerandes.

What's new ?



- Weer is heel iets anders dan klimaat.

- Weer is iets wat je vandaag ziet en voelt: temperatuur, neerslag, wind, bewolking en luchtdruk.

- Klimaat is door de WMO, de Wereld Meteorologische Organisatie, gedefinieerd als het 30-jaar gemiddelde van het weer. Het gemiddelde van de boven genoemde weersvariabelen.

- Klimaat is in die defenitie niets anders dan een methode om het gemiddelde weer te beschrijven, berekend als het gemiddelde van al die weersvariabelen.

- klimaat kan dus niet, zoals en wrekende God, extreem weer veroorzaken, noch opwarming of afkoeling van de aardatmosfeer; klimaat is een beschrijving van het weer, gemiddeld over 30 jaar, geen veroorzaker van het weer;

- Geen Godheid dus alhoewel het begrip tegenwoordig serieuse religieuze trekken vertoont.


Klimaatverandering is dus niets anders dan een langzame verschuiving van het weer, gedefinieerd als het 30-jaar gemiddelede van alle weersvariabelen.
Maar zulke grafieken zie je zelden of niet. Het beweegt te langzaam voor fraaie krantenkoppen. Het zal haast niemand boeien. We schrijven liever over acute natuurrampen en extreem weer.


“If it gets warmer, climate change.
If it gets colder, climate change.
If it stays the same, climate change is coming.
Drought – climate change.
Flood – climate change.”

If ALL observations are “proof” of a theory, that is proof that the theory is complete pseudoscience. Rather a religion.


Toch is er altijd klimaatverandering. Ondanks dat b.v. de temperatuur op aarde relatief stabiel is als je gaat rekenen in graden Kelvin, is het klimaat toch altijd in beweging, gemeten in geraden Celcius, waaraan onze thermometers gewend zijn. In die zin is klimaatverandering de norm !

Algemeen wordt geaccepteerd dat weer en klimaat een gevolg zijn van een zgn. "niet lineair chaotish" systeem, waarvan we in feite nog maar weinig weten.

Hoe dat komt hangt af van tientallenfactoren. Eeen poging die te benoemen wordt gegeven door ......

Dat politici voor het gemak de CO2-concentratie als zgn. "thermostaatknop" voor weer en klimaat hebben aangewezen, lijkt me wetenschappelijk gezien gewoon van de zotte.


Klimaat is onderhevig aan een groot aantal cyclische factoren, zowel op aarde als in het heelal. Cycli met een kortere of langere duur, die elkaar soms versterken, soms elkaar afwisselen. Die duur kan variëren van jaarlijks, enkele jaren, 30 of 60 jaar, duizend jaar en, zoals de ijstijdencyclus, wel ca. 100.000 jaar.

Ook de zon heeft grote invloed al wordt dat door de politiek liever niet erkend.

Wie denkt dat dat wel meevalt, mag zich realiseren hoeveel invloed alleen al onze maan heeft op eb en vloed, waarbij gigantische watermassa's dagelijks in beweging komen.

De ijstijdencyclus b.v. is duidelijk gebaseerd op krachten in ons zonnestelsel, de zgn. Milancowich cycli.


Er bestaat al heel lang ook een andere definitie van klimaat, waarmee wij op school al kennis maakten: de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger.
Planten vormden een belangrijk onderdeel in de onderzoeken van Köppen, die zich afvroeg waarom bepaalde planten ergens wel of niet leefden. Hij kwam erachter dat dit te maken had met neerslag en temperatuurverschillen.

Ik verwacht niet dat daar enige verandering in zal optreden voor de volgende ijstijd begint. Geen klimaatverandering dus !

Maar dat wil niet zeggen dat binnen zo'n klimaatgevbied van Köppen geen verschillen zijn.
In Eelde is het gemiddels 2 fgraden Celcius kouder dan in Limburg of Vlissingen.
Komt 2 graden Celcius U misschien ergens bekend van voor ?


- Overigens is er geen wetenschappelijk bewijs dat extreem weer tegenwoordig vaker voorkomt dan vroeger.

Dat men dat denkt komt volgens de beroemde klimaatwetenschapper Judith Curry, zoals gezegd op een USA-senaatshearing: omdat mensen lijden aan klimaat-amnesie, een gebrekkig geheugen voor het vroegere klimaat.

In Nederland zouden we daar geen last van hoeven hebben als we maar wilden lezen in het schitterende vuistdikke boek "Extreem weer !" van KNMI-medewerker Buisman (2011), waarin hij op kleurrije wijze met tabellen en anecdotes, met fraaie afbeeldingen, schilderijen en gedichten, een schets geeft van Extreem weer in Nederland gedurende de laatste 1000 jaar.


- Klimaat is ook iets heel anders dan milieu.

- Milieu is de kwaliteit van lucht, het water en de bodem, die zuiver kan zijn, of vervuild.
- Je kunt dus wel een schoon milieu hebben, maar geen schoon klimaat.

- Milieu heet in het Engels "environment": de Amerikaanse EPA - Environmental Protection Agency, heeft ooit in een wet gesteld dat CO2 een vorm van luchtvervuiling is, die bestreden moet worden. Daar is veel kritiek op gekomen, maar het blijft vooralsnog staand beleid in de westerse wereld.

- Maar met het gebruik van het woord "milieu" moet je ook al weer oppassen. Onze vroegere minister van klimaatzaken, Jacqueline Kramer, bezocht Parijs en werd door haar Haagse ambtenaren aan de Fransen voor gesteld als "Ministre du Milieu des Pays Bas". De Franse collega's vielen haast op de grond van het lachen, want "Le Milieu" betekent in Frankrijk "De Onderwereld".



- CO2 is een zgn. "sporengas", er zit in de atmosfeer slechts 0,04% oftewel 420 "parts per milion" (deeltjes per miljoen).

- Toch is dat beetje CO2 super -belangrijk voor alle leven op aarde: zonder CO2 geen leven op aarde.: onder de 150 parts per million sterven alle planten en dus ook alle dieren.

- Vlak na de laatste ijstijd was het CO2-niveau nog maar 180 ppm, gevaarlijk dicht bij de critische grens van 150.


- Zonder de atmosfeer zou het ca. -15 graden Celcius zijn. op aarde.

- De atmosfeer van de aarde doet,volgens velen maar niet allen, de temperatuur van de aardatmosfeer stijgen tot ca. + 15 graden Celcius.

- Dat danken we aan zgn. broeikasgassen, waarvan waterdamp, H2O , oftewel luchtvochtigheid, verreweg de belangrijkste is.
Overigens is die ongelijk verdeeld: veel in de tropen, nauwelijks iets in de poolgebieden.
Ook de atmosfeer-temperatuur is ongelijk verdeeld: heel erg koud op Antarctica (ca. - 50 graden Celcius), dag en nacht heel warm in de tropen. In woestijngebieden is het overdag heel heet en 's nachts vrij koud.

Je kunt je afvragen hoe het mogelijk zou zijn om tot een juist gemiddelde te komen en wat de zin daarvan überhaupt zou zijn, behalve voor alarmistische praatjes.

Met satelietmetingen komt men sinds 1979 een heel eind.


- CO2 is ook een broeikasgas, maar enkel effectief in 2 heel kleine stukjes van de grote warme infrarode bandbreedte

- De eerste paar honder parts per million CO2 hebben een opwarmend effect op de atmosfeer, maar dat wordt sterk minder naarmate de concentratie toeneemt. Dat noemt men het verzadigingseffect. Boven de 400 parts per million is het opwarmend effect nog maar gering aanwezig en beslist geen reden tot zorg voor een "brandende aarde", zoals sommige politici en media ons willen doen geloven.


- Waterdamp (luchtvochtigheid) , H2O, is verreweg het belangrijkste broeikasgas., alhoewel de term gas er niet altijd voor wordt gebruikt.
- Waterdamp houdt de opstijgende warme infrarode stralen van de aarde het beste "tegen", over bijna de gehele bandbreedte van van infrarode straling.

Overigens is broeikasgas een vreemde benaming, want er zit geen glazen dak in de atmosfeer.: alle warmte kan in princie naar boven stijgen, maar wordt tijdelijk voldoende belemmerd door de broeikasgassen om die + ca. 15 graden te bewerkstelligen


- CO2 is ook een 'groeigas"
- De kwekers in het Westland kopen CO2 in van de Rotterdamse industrie en verhogen de CO2-concentratie in hun kassen tot vaak ca. 1200 ppm , opdat de tomaten en sla en andere gewassen beter groeien.

Dat komt omdat planten groeien door zgn. fotosynthese: ze halen CO2 uit de lucht, water (H2O) uit de grond en bladeren en maken daar, gefaciliteerd door energie uit zonlicht, suikers en andere bouwstoffen van om te groeien. Ook mineralen in de grond zijn essentiëel voor die groei.

Een toename van CO2 in de atmosfeer heeft niet alleen een positieve invloed op de plantengroei, maar zorgt er ook voor dat planten minder openingen in hun blad (stomata) nodig hebben om voldoende CO2 op te vangen. Maar daardoor ademen ze ook minder vocht uit, zodat ze beter gaan gedijen in drogere omstandigheden.

Sinds satellietmetingen begonnen, blijkt dat de aarde sterk vergroent, zowel door CO2-toename als temperatuurtoename. In de beruchte Sahel-streek bezuiden de Sahara is de vergroening een zegen voor de bevolking. Wereldwijd is het bladopervlak vergroot met een gebied gelijk aan dat van de Verenigde Staten.


- Sinds de laatste ijstijd, die ca. 12.000 jaar geleden is geeindigd, zijn er op diverse gebieden grote culturen ontstaan met een hoge mate van beschaving..........

- Die beschavingen ontstonden en bestonden altijd in relatief warme perioden. Ze verdwenen soms vrij snel, in ca. 50 of 100 jaar als het in zo'n gebied soms plotseling veel kouder werd.
- Men neemt aan dat die warme perioden zeker zo warm en vaak warmer waren dan de aardatmosfeer tegenwoordig.

Het mag dan ook niet verwonderen dat het aantal "klimaatdoden" door koude minstens 10 keer zo groot is als dat door hitte. Ook in West-Europa. In sommige onderzoeken vindt men soms wel een factor 20 tot 50. In Amerika 25.
- Het is op zijn minst merkwaardig dat de politiek en media wel aandacht geven aan hitte-doden, maar niet aan 20 tot 50 x zo veel koude-doden.
- Armoedebestrijding is veel belangrijker dan klimaatbestrijding !

We kunnen dus beter niet proberen te strijden tegen de CO2-uitstoot en de huidige klmaatveraangenaming, maar haar begroeten als een Godsgeschenk.

Veel van het bovenstaande wordt beschreven in een boek van Gregory Wrightstone, "Een welkome opwarming": Hoe een bescheiden opwarming en meer CO2 de mensheid ten goede komen.


Literatuur:

Buisman, J. (2011), Extreem Weer !, een canon van Weergaloze Winters & Zinderende Zomers, Hagel en Hozen, Stormen en Watersnoden, Uitg. Van Wijnen - Franeker, 576 p. met vele illustraties en tabellen in kleur, ISBN: 978 905 194 35 80.

Buisman; Extreem weer

 

 

Wrightstone, Gregory, A very convenient warming.

  • MCP Books (January 2, 2024)
  • Language ‏ : ‎ English
  • Paperback ‏ : ‎ 148 pages
  • ISBN-10 ‏ : ‎ 1662885857
  • ISBN-13 ‏ : ‎ 978-1662885853
  • Hier ook in het Nederlands te verkrijgen.

Learn about the enormous benefits that are accruing to humanity from modest warming and increasing carbon dioxide. By nearly every metric, Earth's ecosystems are thriving, and the human condition is improving. This notion of a prospering planet is entirely contrary to the claims of a climate crisis and looming disaster around every corner proclaimed by the Climate Industrial Complex.

In this book we will explore these benefits and learn that extreme weather events are not increasing, how we are feeding the planet's growing population through expanded crop growth and that modest warming is saving lives.

This book, A Very Convenient Warming, is separated into three sections:
The first section, titled Basic Climate Facts, is an expansion and update of Inconvenient Facts' exploration of data concerning temperature and carbon dioxide. In it, we look at both the very recent and very long-term changes in both. This review clearly exposes that claims of unusual and unprecedented warming are erroneous and that hysteria over increases in CO2 are unwarranted. We also take a close look at the relationship between CO2 and temperature and find nothing of concern.

 


bron: Richard Lindzen, What is climate ?, Watts Up With That 20-1-2024


Er zijn dan ook heel veel factoren die het klimaat in een zekere mate beïnvloeden, zoals b.v. opgesomd in onderstaande tabel:

klimaatfactoren
Bron: hier 


Rob Jetten: een 'schoon klimaat'
Deze poster zag ik 19-3-20022 op twitter via Ed Kas. 
Het lijkt er sterk op dat onze nieuwe minister van klimaat het onderscheid niet kent tussen milieu en klimaat.


U bent hier: inhoudsopgave - beleid en wetenschap - weer en klimaat
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van dr. Hugo H. van der Molen, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !

Follow @plattezaken en Facebook of Linkedin