Zelf voor je zonne-energie zorgen kan tegenwoordig:
Het bedrijf Flex Sol Solutions ontwikkelt keramische zonnedakpannen die energie opwekken. Dit is gebaseerd op een techniek om zonnecellen van kristallijn silicium flexibel te maken. Het bedrijf levert ook tuinverlichting op basis van zonnecellen, evenals straatverlichting. Lees hier verder
|
![]() |
Zonnepaneelhouders op huizendaken krijgen anno 2023 te maken met financiële tegenslag. De zgn. salderingsregeling staat op de tocht en de electriciteitsbedrijven gaan geld vragen aan zonnepaneelhouders omdat het terugleveren van elektra de energiebedrijven geld kost. De zonnepanelen zijn ook in 2 jaar 50% duurder geworden. Al met al kan de terugverdientijd voor zonnepanelen gaan oplopen tot bijna 10 jaar.
De salderingsregeling houdt in dat men de in de zomer geleverde energie in de winter gratis mag gaan gebruiken: dat is saldering op jaarbasis. Sommige providers gaan in plaats van salderen op jaarbasis over op salderen op maandbasis omdat stroom leveren 's winters veel duurder is dan in de zomer. Voor de consument met zonnepanelen is dat dus erg onvoordelig.
Bron: AD: Eigenaar zonnepanelen tot 270 euro per jaar duurder uit, Climategate.nl, 22-10-2023
Energievergelijker Keuze.nl heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de terugverdientijd van zonnepanelen. Uit dit onderzoek blijkt dat voor een gemiddeld huishouden de terugverdientijd is opgelopen naar meer dan 10 jaar.
Het is het meest voorkomende type klant van zonnepaneel installateurs: een huishouden van 3 personen met een gemiddeld stroomverbruik. De installateur adviseert 12 zonnepanelen, goed voor bijna 4200 kWh zonnestroom per jaar. Voor de installatie rekent de installateur € 5.750. Maar geen zorgen, de installateur berekent dat deze kosten binnen 3 jaar en 11 maanden zijn terugverdiend. Ruim binnen de door de overheid geschetste terugverdientijd van maximaal 7 jaar.
Uit onderzoek van Keuze.nl blijkt echter dat de terugverdientijd fors langer is. Dit komt door de extra kosten voor zonnepanelen die energieleveranciers sinds augustus 2023 rekenen. In dit onderzoek worden deze extra kosten zoals terugleverkosten, hogere tarieven en andere prijsverschillen wel meegenomen in de berekening. Met deze kosten loopt de terugverdientijd op naar 10 jaar en 7 maanden (ruim 6,5 jaar langer).
Lees hier het hele artikel.
Te veel oude of inferieure zonepanelen leiden in Duitsland tot black-out risico
In Duitsland worden veel inferieure zonnepanelen uit china geïnstalleerd. Veel zonnepanelen bij particulieren kunnen niet door de electriciteitsbedrijven worden afgesloten als er te veel stroom wordt opgewekt bij zonnig weer. Dat kan leiden to net-instanbiliteit en uiteindelijk tot black outs.
Bron: ‘Handelsblatt’ Reports: Photovoltaics “Causing Problems Electricity Distribution Grids, Watts up with that, 4-8-2024
Ook de Nederlandse voormalig minister van klimaat Jetten schijnt gezegd te hebben dat Nedrlanders met black outs moeten leren omgaan. hier dus hetzelfde probleem als in Duitsland ?
Lees verder op onze pagina's:
- zonne-energie
- zonne-energiecentrales
- zonnepaneel-brandbaarheid
- zonnepaneel-velden
- zonnepanelen op daken
- Zoninvest
Deze website is een activiteit van Van der Molen Financial Services, Copyright 2007 e.v.
Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !