Milieuzaken:
feiten, getallen en opinies  

Luchtsamenstelling
U bent hier: inhoudsopgave - luchtsamenstelling
Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

De atmosfeer (dampkring) is de ca. 2.000 km laag lucht die om de Aarde heen zit. De onderste laag van die lucht, de zgn. troposfeer, is, incl. de overgangslaag er boven, slechts ca. 10 à 18 km dik en bevat o.a. de zuurstof die levende wezens nodig hebben. Stel de Aarde voor als een appel (diameter bij de evenaar: 12.753 km; diameter bij de polen: 12.710 km), dan is de dampkring een dikke schil die om de appel zit. De ca.18 km. dunne troposfeer is hier maar een heel klein laagje van: ca. 1,5% van de aardediameter dik. Lees hier meer over onze atmosfeer en bekijk een kaart van de atmosfeersamenstelling.

De troposfeer
De troposfeer is veruit de belangrijkste laag van de dampkring. Vier vijfde gedeelte (dat is 80%) van alle lucht bevindt zich in de troposfeer. Dat komt door de aantrekkingskracht van de aarde. Die trekt de luchtdeeltjes zoveel mogelijk naar beneden.

Als er minder lucht in de troposfeer zou zijn, konden we geen adem meer halen. Bergbeklimmers komen soms op bergtoppen van meer dan vijf kilometer hoog. Zelfs daar is al te weinig lucht om normaal adem te kunnen halen. Alleen met speciale apparaten kan dat nog. Er is nóg een reden waarom de troposfeer zo belangrijk is. Alle weersverschijnselen vinden plaats in deze laag. Regen, wind, bewolking, alles vind je in de troposfeer. De lucht is er dan ook niet rustig. Dat kun je goed merken wanneer je 's avonds naar de sterren kijkt. De sterren fonkelen. Dat komt door de beweging van de lucht in de troposfeer. Vliegtuigen vliegen er daarom ook graag bovenuit. Toch is deze laag helemaal niet zo dik. Iets meer dan tien kilometer. Vergeleken met de grootte van de aarde is dat haast niets.Als de aarde zo klein zou zijn als een voetbal, was de troposfeer maar een fractie van een millimeter dik! Boven de troposfeer ligt de tropopauze. Het is het overgangsgebied tussen de troposfeer en de stratosfeer.
(bron: https://www.sterrenkunde.nl/index/encyclopedie/atmosfeer.html)

De lucht die we inademen
Sicirec Co2 handel

stikstof 78,084 %
zuurstof 20,946 %
argon 0,934 %
koolstofdioxide (CO2) 0,032 %
neon 0,0018 %
helium 0,0005 %
methaan 0,0002 %
krypton 0,0001 %
waterstof 0,00005%


De lucht in onze atmosfeer is een mengsel van verschillende stoffen. Van de lucht die je inademt, is ongeveer 78% stikstof en 21% zuurstof. Stikstof en zuurstof zijn dus de stoffen die verreweg het meest voorkomen in de dampkring.

Ook zit er nog iets minder dan 1% argon in de lucht. Van de andere stoffen, zoals neon, helium, methaan, enzovoorts, is er maar een heel klein beetje. Dat kun je ook goed zien in het lijstje links waarin we nog even de belangrijkste bestandsdelen van onze dampkring geven.
(bron: https://www.sterrenkunde.nl/index/encyclopedie/atmosfeer.html)

 

 

De lucht die we uitademen

In de lucht die we inademen zit anno 2017 ca. 0,04% CO2 (in bovenstaande tabel (uit 19.. ?) was dat nog slechts 0,032%.
In de lucht die we uitademen zit echter wel 4% CO2.

Het explosieve verloop van de wereldbevolking van ca. 1 miljard in 1776 tot de 6,5 miljard van nu (en wellicht 8 à 10 miljard in 2050) zorgt dus voor heel wat extra CO2-uitstoot in de wereld.
Toch schijnen de activiteiten van al deze mensen hun - lichaamseigen - CO2-uitstoot verre te overtreffen.



Zuurstofgehalte in het verleden:
Het komen en gaan van de zeeën is bepaald niet het enige gevaar op onze - ca. 5 miljard jaren oude - planeet. Ook het zuurstofgehalte van de lucht kan gevaarlijk op en neer wippen. Hadden we geleefd aan het eind van het zogeheten Perm-tijdperk (ca. 250 miljoen jaar geleden; HH vd M), dan hadden we zuurstofmaskers moeten dragen, zo constateren onderzoekers Peter Ward en Raymond Huey, ook in Science. (Bron: Maarten Keulemans / Noorderlicht: https://noorderlicht.vpro.nl/artikelen/22046992/ ).


U bent hier: inhoudsopgave - luchtsamenstelling
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van Van der Molen Financial Services, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !