Borneo: feiten & cijfers
(onderstaande tekst is integraal overgenomen van de website van het WNF)
- Op Borneo dreigen vóór 2010 alle laaglandbossen te verdwijnen; de bergbossen volgen vóór 2020
- Indonesië heeft al meer dan 75 procent van haar bossen verloren
- Nog steeds zijn er jaarlijks grote bosbranden in Zuidoost-Azië
- Borneo heeft 3 miljoen hectare met oliepalmplantages beplant. Gepland areaal: 10 miljoen (1/7 van het eiland).
- Borneo is 74 miljoen hectare groot, 17 keer de oppervlakte van Nederland. Het is met 18 miljoen mensen dunbevolkt.
- Borneo staat onder het bestuur van 3 verschillende landen: Maleisië (de staten Sabah en Sarawak), Indonesië (Kalimantan) en Brunei.
- Orang Oetans, die bijna alleen nog in groten getale in Borneo voorkomen, gaan qua populatie-aantallen sterk achteruit door de oerwoudkap ten behoeve van de palmolieplantages. Lees wat Simon Rozendaal hier al in 2007 over rapporteerde !
Natuur
- Bekende dieren die op Borneo leven: orang-oetan (Pongo pygmaeus), neusaap (Nasalis larvatus), Sumatraanse neushoorn (Dicerorhinus sumatrensis), de Borneo-dwergolifant (Elephas maximus borneensis, een ondersoort van de Aziatische olifant), Maleise beer (Helarctos malayanus) en neushoornvogel (Buceros rhinoceros).
- Bekende planten op Borneo: rafflesia (Rafflesia arnoldi), de raminboom (Gonystulus spp.), 280 soorten Dipterocarp-bomen en 2500 verschillende soorten orchideeën.
Ontbossing
|
Ontbossing op Borneo |
Tussen 1985 en 2001 is z’n 56 procent van de beschermde laaglandbossen in het Indonesische deel van Borneo gekapt.
- In 10 jaar tijd (1987-1997) groeide de capaciteit van de Indonesische papierindustrie met 700 procent.
- In 10 jaar tijd (1993-2003) groeide het oppervlak oliepalmplantages in Indonesië met 300 procent.
- De EU is na India de grootste afnemer van palmolie ter wereld. Nederland is binnen de EU de grootste importeur; ongeveer de helft van de invoer gaat door naar andere landen.
- In 2001 waren 13 Nederlandse banken betrokken bij het financieren van de palmolie- en papierindustrie in Indonesië. In 2001 hebben ABN Amro, Rabobank, Fortis en ING toegezegd niet meer te investeren in plantages waarvoor tropisch bos moet wijken.
Bosbranden
In 1997 en 1998 stond in Zuidoost-Azië 7,5 tot 10 miljoen hectare bos in brand. 70 miljoen mensen hadden last van de rookwolken en de economische schade bedroeg 9 miljard dollar.
- Sindsdien woeden jaarlijks branden, ook op Borneo. De belangrijkste oorzaak is het afbranden van bos voor oliepalmplantages en landbouw. Bij de grote branden van 97/98 schat men het aandeel van de palmolie-industrie op 40 tot 80 procent.
Handel in planten en dieren
- Op Borneo worden bedreigde dieren en planten illegaal verhandeld. Bestemming: trofeeën en ornamenten (ivoor, reptielenhuiden), traditionele geneesmiddelen (gal van beren, planten), huisdieren (aapachtigen), vlees (slangen, schildpadden) of hout (meranti, ramin).
- Er zijn weinig cijfers bekend over de omvang van de handel. Voorlopige bevindingen duiden er op dat er maandelijks zo’n 20 orang-oetans worden verhandeld, voor 45 tot 275 euro per dier.