Milieuzaken:
feiten, getallen en opinies  

Euro - €
U bent hier: inhoudsopgave - ECONOMIE - valuta - Euro
Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Anno 2012 wankelt de Euro als nooit tevoren. Er gaan bakken garantiegelden en andere overdrachten naar de landen aan de Middellandse Zee. Omdat mensen en instituten weinig vertrouwen hebben in de staatsleningen van die landen stijgt daar de rente tot onhoudbare hoogtes. En omdat die zelfde mensen en instituten hun geld liever stoppen in o.a. Duitse en Nederlandse staatsleningen, wordt in die landen de rente zo laag, dat de pensioenfondsen er niet langer vanuit mogen gaan dat ze 4% rendement op de pensioengelden zullen verdienen. Daarom moeten nu veel pensioenfondsen korten op de uitkeringen en de pensioenpremies verhogen. Van de vurig door pensioendeelnemers gehoopte regelmatige inflatiecorrectie is al enkele jaren nauwelijks sprake meer. Omdat we bakken geld naar onverantwoordelijke banken hebben gesmeten en dat nu ook doen naar onverantwoordelijke zuidelijke Eurolanden, moet onze regering nu zwaar bezuinigen: we betalen dit alles gewoon met elkaar en dat voelen we allemaal in onze portemonnaies. Prof. Smalhout signaleerde de problemen al toen Duitsland en Frankrijk het zgn. stabiliteitspact in 2003 gewoon aan hun laars lapten (zie hierna).

Na "de Franse tijd" was ons land straatarm: de enige keer in onze geschiedenis dat we onze staatsleningen moesten "afstempelen" (wat Griekenland nu dus doet). Na "de Duitse tijd" lag onze industrie in puin en het land deels ook: alleen dankzij de Amerikaanse Marshall-hulp krabbelden we weer overeind. Zullen we na het echec van de Euro - onder "leiding" van de hedendaagse "Frans-Duitse as" - wederom straatarm zijn na overdracht van onze hulpgelden naar de zuidelijke landen en zal ons pensioengeld zijn verdampt door de te verwachten grote inflatie van de Euro vanwege het kwistig drukken van geld zonder dat onze economie navenant groeit ?

In een TV-programma beweerde een Belgisch financiëel expert in juni 2012 dat de problemen in de zuid Europeesche landen vooral te wijten zijn aan de immense leningen die verstrekt zijn aan voetbalelftallen: AC Milan 1,8 Miljard als hoogste in Italie, maar dat is niets vergeleken met het Spaanse Real Madrid: 32 Miljard . . . . . Brood en spelen . . . .De regeringsleiders besluiten in juni 2012 dat Italië en Spanje extra steun en garanties gaan krijgen vanuit de centrale Europesche fondsen.Martien van Winden, van vermogensbeheerder Hoofbosch, roept al jaren dat we terug moeten naar de Gulden en maar liever een muntunie met de Zwitsers moeten maken. Ooit schreef hij het boeiende boek "Rijk blijven": het ijzersterke verhaal van 4 eeuwen Nederlandse rente en aandelen (warm aanbevolen ! Alleen antiquarisch te verkrijgen). Ik vond de volgende recensie op Bol.com: Het boek valt op door het tegendraadse perspectief dat steeds wordt gekozen. Het maakt op tastbare wijze duidelijk hoe wij in Nederland tot het huidige niveau van welvaart zijn gestegen. De rode draad door de afgelopen eeuwen blijkt onze ouwe trouwe gulden te zijn. Bijna gedachtenloos dreigen wij die keiharde gulden nu na 400 jaren in te ruilen voor een onzekere toekomst. Een toekomst die door de meesten ten onrechte uitsluitend vanuit het enge perspectief van de Euro wordt bezien. Van Winden maakt duidelijk dat er volop reden is om te wijfelen aan het succes van deze mega-operatie. "Rijk Blijven" is om die reden een verademing om te lezen.

  In "De Financiële Canon van Nederland" : lessen uit het verleden zijn een garantie voor de toekomst, wijdt Martien van Winden een hoofdstuk aan de Europroblematiek.


Prof. Smalhout dacht er anno 2003 ook al het zijne van........

 

 

Opheffingsuitverkoop
Op het scherp van de Snede, door Prof. Dr. B. Smalhout
(De Telegraaf Zaterdag 29 November 2003 )

  Prof. Bob Smalhout

Duitsland en Frankrijk hebben deze week de Europese samenwerking een zware slag toegediend. Ze weigerden hun langdurige begrotingstekorten krachtig aan te pakken en lapten daarmede het zogenoemde Stabiliteitspact volledig aan hun laars. Minister van Financieën kwam aangeslagen uit Brussel terug. Hij ziet ernstige gevolgen, zowel voor ons bedrijfsleven als voor onze hypotheken, en hij verwacht hogere belastingen.
Voor de televisie liet Zalm zich depressief ontvallen met heimwee aan de gulden terug te denken. Hij is niet de enige Nederlander die dat doet. Steeds meer Nederlanders krijgen een bloedhekel aan de Europese eenheidsmunt, die ons op onvoorstelbare dictatoriale wijze is opgedrongen Typischis ook dat alle bijnamen voor de euro negatief zijn, zoals bijvoorbeeld de "pleuro" in Nederland en de "Teuro" ( van teuer = duur) in Duitsland. Die euro is officieel iingevoerd op 1 januari 1999 op de effectenbeurs en op 1 januarie 2002 als algemeene munteenheid.

Taboe
Het is absoluut onbegrijpelijk dat de allergrootste monetaire operatie ooit, het opgeven van onze 700 jaar oude nationale munt, op geen enkele wijze in de Tweede Kamer een discussiepunt is geweest. Sterker nog, van de toenmalige soicialistische premier Wim Kok mocht er niet eens over worden gesproken. Op discussie lag een maffia-achtig politiek taboe, vergelijkbaar met de Siciliaanse omertà, de zwijgplicht over alles wat he daglicht niet kan verdragen. Het geheel opgaan van Nederland in de Europese Gemeenschap is al jarenlang een aan godsdienstwaanzin grenzende vorm van zelfvernietigingsdrang. Dat paste geheel in de filosofie uit de linkse jaren zestig en zeventig met de zogenoemde weg-met-ons-politiek.
Zodoende houden wij al meer dan dertig jaar op grote schaal uitverkoop van alles wat vroeger als waardevol werd beschouwd en wat onze specifiek Nederlandse identiteit bepaalde. Wie daar niet wilde meedoen werd als een geestelijk fossiel beschouwd. Niet meegaand met de tijd, asociaal, zonder toekomstvisie, rechts en ondemocratisch.
Zo verdwenen uit Nederland de textielnijverheid, de Hoogovens, de geele grote scheepsbouw, de grote scheepvaart, de helft van onze agrrarische sector, de beroemde Fokke-vliegtuigfabriek en sinds kort ook onze Nederlandse trots, de KLM, die aan Frankrijk is verkocht.
Kritiekloos
Parallel hieraan werd ook het onderwijs stap voor stap afgebroken, zodat thans hele generaties geen behoorlijke brief meer kunnen schrijven, slecht kunnen lezen en rekenen en nog nooit van vaderlandse geschiedenis hebben gehoord. Tevens devalueerden onze normen en waarden en het burgerlijk fatsoen. Het vermoeden wordt steeds groter dat op deze wijse een gedweeë, kritiekloze massa kunstmatig is gekweekt. Die accepteert thans zonder morren de kwalijke besluiten en perfide leugens van Nederlands politieke doodgravers. Alle argumenten vóór de invoering van de munteenheid die onze nationale euroapxxxelen zoals Wim Duisenberg, Wim Kok, Nout wellink en Gerrit Zalm over ons hebben uitgestort, waren een mengsel van hersenschimmen en evidente leugens. Dit werd in 1997 reeds overduidelijk gesteld door de politicus Martin Dessing van de Nieuwe Midden Partij.

In 2001 is het eens wetenschappelijk bevestigd door de Rotterdamse econoom Arjo Klamer ( De Telegraaf 22/12/2001). Prof. Klamer herhaalde nogmaals dat de hele euro in 1989 een puur politieke beslissing is geweest tussen de grootmachten Frankrijk ( toen geleid door François Mitterand ) en het Duitsland van Helmut Kohl. Frankrijk wilde slechts instemmen met de "Wiedervereinigung" van Oost- en West-Duitsland als Duitsland zijn nationale munt, de Deutsche Mark opgaf. Zo ontstond de euro. Het Stabiliteitspact, waaraan Duitsland en Frankrijk zich nu al drie jaar lang niets gelegen hebben laten liggen, functioneert alleen maar in tijden van economische voorspoed. Prof. Klamer stelde reeds twee jaar geleden dat de kans op mislukking 98 procent was. Het enige redmiddel voor de Eu zou een soort totalitaire Europese regering in Brussel zijn, nadat alle nationale Europese regeringen waren afgeschaft. Zodoende heeft dan niemand meer iets te vertellen.
Het is al bijna zover. Meer dan 60 procent van onze wetten en besluiten komt niet meer uit Den Haag, maar uit Brussel.We worden reddeloos vastgeklonken aan een Frans-Duits EU-machtsblok, dat reeds in het verleden zowel Napoleon als Adolf Hitler als ultieme droom voor ogen stond.
Minachting

Volgend jaar (lees 2004) mogen we meedoen aan een referendum over een Europese grondwet en een Europees parlement. Maar onze arrogante politici hebben verklaard dat de uitslag daarvan niet bepalend hoeft te zijn voor hun uiteindelijke beleid. Een grotere minachting voor de Nederlandse burger is nauwelijks denkbaar. Het is dan ook hoog tijd dat we eindelijk eens wakker worden. Dat we eens ophouden om ons alleen nog maar te interesseren voor onze luxe, onze tweede en derde vakanties, onze tweede woning, de derde tv, dure cruises, wijnreizen, mode sterrenrestaurants en voetbalwedstrijden. De euro heeft ons miljarden gekost, waardoor wij nu zo veel dienen te bezuinigen dat onder andere onze invaliden, chronisch zieken en bejaarden maar moeten zien hoe ze zich met hun ellende redden in hun ernstig onderbezette verpleeghuizen. Dat is een sociaal schandaal van de eerste orde.

Straks wordt de Europese Unie uitgebreid met tien nieuwe lidstaten, die vrijwel allemaal armlastig zijn. Die zien vooral in Nederland een aantrekkelijke spaarpot met onze grote financiële reserves voor de veiligstelling van onze huidige pensioenen. We zullen straks veel meer moeten betalen aan die landen dan West-Duitsland ooit aan de failliete DDR is kwijtgeraak. De dag is dan niet ver meer dat onze invalide bejaarden met een eurovlaggetje in hun verkrampte hand in hun eigen ontlasting liggen te wachten op de overwerkte maar goedkope Poolse zuster die in haar eentje voor dertig patiënten moet zorgen.
Tegen die tijd zitten alle aanstichters van die ellende vermoedelijk op een tropisch eurovrij eiland, waar ze op de golfbanen met groot plezier een balletje in een putje mikken met dezelfde voldoening als ze in Nederland met onze gulden hebben gedaan.U bent hier: inhoudsopgave - ECONOMIE - valuta - Euro
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van Van der Molen Financial Services, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !