Milieuzaken:
feiten, getallen en opinies  

VPRO-Programma "Tegenlicht"over zonne-energie (20-10-2008)

U bent hier: inhoudsopgave - schone energie - zonne-energiecentrales - Tegenlicht
Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Tegenlicht: Here comes the sun

Uitzending van maandag 20 oktober 2008 21:00 Nederland 2 gemist?

CSP systemen zetten zonlicht om in energieAls het aan de zon ligt hebben we geen energieprobleem. Elk half uur valt er op het aardoppervlak ruimschoots genoeg licht om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien. We hebben geen energie probleem, we hebben een omzettingsprobleem. Als we in staat zijn het zonlicht op slimme wijze te oogsten dan kunnen we een mondiale energiecrisis voorkomen.

Dat klinkt mooi maar dat gaat niet lukken, zo willen scenario’s van verschillende instanties ons doen geloven: Het is te duur; kost te veel ruimte, te veel materiaal; het kost meer energie dan het oplevert; het is nog niet efficiënt genoeg. De scenario’s zien weliswaar allemaal een rol weggelegd voor zonne-energie in de verre toekomst, maar het blijft een marginale speler in het mondiale energiespel.

Tegenlicht ontkracht deze ‘mythes’ en laat zien dat een zonne-economie veel dichterbij is dan we denken. Volgend jaar al rollen er GigaWatts aan zonnecellen van de lopende band. De industrie heeft de technologie onder de knie en de machines staan klaar.

Zonnecentrale in DuitslandRadicale Duitse overheidsmaatregelen hebben bewezen dat het kan. Dorpsbewoners daar installeren complete zonnecentrales op lege stukken grond. Centrales die leveren aan het net en waar ze aan verdienen. Veel landen volgen het Duitse voorbeeld: De Amerikanen hebben hun Grand Solar Plan en de Franse president Sarkozy heeft het over een Plan Solaire met de landen rond de Middellandse Zee. Volgens de Spaanse elektriciteit producenten worden de oliemaatschappijen links in gehaald. Dus hoezo energiecrisis? De zon komt eraan!

Uitzending gemist? Klik hier om de aflevering van VPRO Tegenlicht terug te kijken!

Samenstelling en regie: Rob van Hattum
Regie en research: Gijs Meyer Swantee
Productie: Judith van den Berg
Eindredactie: Jos de Putter/Doke Romeijn

Lees verder: https://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/40025880/U bent hier: inhoudsopgave - schone energie - zonne-energiecentrales - Tegenlicht
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van Van der Molen Financial Services, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !