Milieuzaken.org
feiten, getallen en opinies

Anti-kapitalisme

U bent hier: inhoudsopgave - economie, beleid en wetenschap - anti-kapitalisme
Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

Follow@plattezaken en Facebook of Linkedin

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Anti-kapitalismeHet lijkt me een tegenhanger van het al milennia oude idee dat de wereld overbevolkt is.

go kill yourself


De Canadees Maurice Strong (1929-2015) maakte een zeer succesvolle loopbaan in de energie-sector. Zie wikipedia, waar nevenstaande tekst op 23-2-2019 is ontleend.

Maurice Strong
 

Milieu op de internationale kaart:

Begin jaren zeventig was Strong secretaris-generaal van de United Nations Conference on the Human Environment. In 1971 liet hij een rapport uitbrengen over de staat van de planeet, met de titel Only One Earth: The Care and Maintenance of a Small Planet, met coauteurschap van Barbara Ward en René Dubos. Het rapport gaf een samenvatting van de ontdekkingen van 152 hoogaangeschreven experts uit 58 landen en diende als voorbereiding van de eerste bijeenkomst van de VN over milieu in 1972 in Stockholm.

Dankzij de conferentie maakt het milieu sindsdien deel uit van een internationale ontwikkelingsagenda en werd het VN-Milieuprogramma (UNEP) opgericht, met het hoofdkantoor in Nairobi, Kenia. Strong werd gekozen als eerste leider van de UNEP voor de periode van 1972 tot 1975.

In 1992 werd Strong benoemd tot secretaris-generaal van de VN-Conferentie voor Milieu en Ontwikkeling in Rio de Janeiro, beter bekend onder de naam Earth Summit.


De Britse hoogleraar economie Jason Hickel schreef het boek "Less is more: how degrowth will save the world" waarin hij poneert dat het kapitalisme moet worden ontmanteld om de planeet te redden.
De Engelse versie werd uitgegeven door Cornerstone in 2020.

Het boek is in het Nederlands verschenen als:

hickel: Minder is meer

Centraal in Minder is meer staat de vaststelling dat het kapitalisme niet in staat is de klimaatverandering en ecologische ineenstorting op te lossen. Ons dominant economisch systeem, zo legt Jason Hickel uit, heeft voortdurende expansie nodig om de eigen ineenstorting te vermijden. Minstens drie procent per jaar. Het legt een enorme druk op mensen om te blijven consumeren, om schulden aan te gaan. Hoe bevrijdend is het besef dat het anders kan! Dit boek schetst een duidelijke weg naar een postkapitalistische economie. Een economie die rechtvaardiger, zorgzamer en leuker is. Een economie die de mens laat floreren en de ecologische ineenstorting terugdraait. Want door minder te nemen, kunnen we meer worden.

'Groei is niet alleen het grootste bedrog van onze tijd, groei wordt onze ondergang. Dit is géén ideologische bewering, maar harde wetenschap. Hickel legt uit waarom en toont oplossingen.'
(Paul Verhaeghe, klinisch psycholoog)


Klaus Schwab (oprichter van het World Economic Forum): "je zult niets bezitten en gelukkig zijn" (zie hier indien de link verbroken is)

you will own nothing  and you will be happy


Het is een treinkaartje zonder recht op terugbetaling, bestemming kou en ellende;

gevolgd door een volksopstand als het te laat is.

Nederland is graag gidsland.
Wanneer de rest van de wereld doet als wij, moet aan de narigheid nog massasterfte worden toegevoegd.

Dat is het  Nieuwe Klimaat Alarm, NKA.


Lees hier verder.

  klimaatveranderingsagenda: een niet te stoppen trein ?
Klimaatveranderings-agenda: een niet te stoppen trein ?

Literatuur:

 


U bent hier: inhoudsopgave - economie, beleid en wetenschap - anti-kapitalisme
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van dr. Hugo H. van der Molen, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !

Follow @plattezaken en Facebook of Linkedin