Milieuzaken:
feiten, getallen en opinies

postzegel: hybride auto
Auto's met hybride systemen

U bent hier: inhoudsopgave - auto's met hybride systemen
Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !
hybide auto's-postzegel
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Auto's met hybride aandrijving hebben zowel een electromotor als een conventionele motor, bv. op benzine.


Fisker Karma
De spannend vormgegeven Karma (van Fisker) is voorzien van een benzine- en elektromotor waarmee ook volledig emissievrij kan worden gereden.

Het meest opmerkelijke aan de Karma is uiteraard zijn hybride-aandrijving dat de naam Q Drive heeft gekregen. Het systeem is ontwikkeld in samenwerking met Quantum Technologies en bestaat uit een kleine benzinemotor die een generator aandrijft. Deze generator voedt de lithium ion accu´s die op hun beurt de elektromotor aandrijven. Die laatste brengt zijn vermogen over op de achterwielen en zorgt voor een nul naar honderd sprint in 6 seconden. De topsnelheid ligt rond de 200 km/h.

Wie de auto puur voor (gemiddeld) woon-werkverkeer gebruikt hoeft theoretisch gezien maar één keer in het jaar te tanken. Het accupakket zorgt namelijk voor een actieradius van 80 emissievrije kilometers.
  fisker Karma

Daarbij gaat Fisker er wel vanuit dat de auto elke avond aan het stopcontact wordt opgeladen. Wie dat wenst kan bovendien optioneel een paar zonnepanelen bestellen welke op de garage of woning worden geplaatst.

Deze plug-in hybride sportwagen, heeft speakers in de bumpers waaruit Formule-1 geluiden komen, die ook binnen te horen zijn, opdat het rijden met deze bolide niet te saai wordt.

De prijzen van de Fisker Karma beginnen bij $ 80.000,-. Vanaf het einde van 2009 zal de productie starten. Jaarlijks wil Fisker 15.000 exemplaren gaan produceren.

Bron: Autowereld.com, 15 -1- 200Zeldzame aardmetalen nodig
Hybride of andere electrische auto's hebben ca. 11 kilo zeldzame aardmetalen nodig:
o.a. Cerium, Lanthaan (ca. 9 `a 13,5 kilo in de batterijen), Neodymium (ca. 1 kilo per auto in de elektrische motor-magneten), Praesodymium, Terbium,

Geen zeldzame aardmetalen, maar wel belangrijk voor batterijen:
- Lithium
- Vanadium

In 2010 gebruikt Subaru in haar "concept car" al Vanadium-Lithium batterijen, die een opslagcapaciteit hebben van 2 `a 3 keer die van standaard Lithium-Ion batterijen.

Toyota Prius: gebruik van zeldzame aardmetalen

bron: Brian Hicks --->
Publisher, Pure Asset Trader

Sommigen verwachten dat er in 2015 wereldwijd 10 miljoen hybride en electrische auto's zullen zijn, wat dan dus ca. 100 miljoen kilo zeldzame aardmetalen zou hebben gevergd = 100 x 1.000 ton = 100.000 ton. De jaarproduktie in 2010 was wereldwijd ca. 124.000 ton, voor alle 17 typen metalen voor alle produktiedoeleinden. in 2010 betrof het ca. 4 miljoen auto's en men schatte toen voor 2011 ca. 6 miljoen (bron: Pure Asset Trader, 18-10-2010).


U bent hier: inhoudsopgave - auto's met hybride systemen
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van Van der Molen Financial Services, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !