Milieuzaken.org
feiten, getallen en opinies  


Elektriciteitsbedrijven

U bent hier: inhoudsopgave - energie - elektriciteitsbedrijven

Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

en Facebook of Linkedin

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

NEDERLAND

Greenchoic

vrijdag 16 december 2011 07:28: Elsevier.nl
Het energiebedrijf Greenchoice, dat zich profileert als duurzaam, heeft stelselmatig geld achtergehouden van klanten. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) geeft het energiebedrijf een boete van 7,2 miljoen euro. Dat schrijft dagblad Trouw vrijdag.

Geen eindafrekening:
Greenchoice stuurde klanten die geld tegoed hadden, geen eindafrekening als zij overstapten naar een ander energiebedrijf. Alleen als een klant er expliciet om vroeg, kreeg hij de eindafrekening en zijn geld teruggestort. De meeste klanten wisten echter niet dat zij te veel hadden betaald.
Het beleid werd in opdracht van de directie uitgevoerd.

Inval:
In maart deed een onderzoeksteam van de NMa een inval. De NMa heeft Greenchoice opdracht gegeven direct de duizenden klanten die nooit hun eindafrekening hebben kregen, hun geld terug te betalen. Dat is inmiddels gebeurd.
Dat ging om een bedrag van een paar tientjes tot een paar honderd euro per huishouden. Opgeteld gaat het om ongeveer 8 miljoen euro.
De boete van 7,2 miljoen euro is de hoogste boete sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004.


Texel-Energie

Energiebedrijf Texel-energie, opgericht in 2007, biedt mensen de gelegenheid tegen betaling lid te worden van de Coöperatie, zoals bv. blijkt uit onderstaand deelnemersbewijs uit 2012.
Het bedrijf wil vooral duurzame energie leveren en ook op Texel produceren. Lees hier hun doelstellingen.

Texel-energie, deelnemers-bewijs uit 2012   Texel-energie-aandeel uit 2012

AFRIKA

Tussen 2000 en 2019 is de economie in heel Africa ongeveer verdubbeld.

Toch leeft ten zuiden van de Sahara ca. 2/3e van de bevolking in 2019 nog zonder toegang tot electriciteit, wat tevens de ontwikkeling van industrie en banen ernstig belemmert.
De kaart hier onder toont de enorme omvang van het probleem per land.

Electriciteitsgebrek in Africa

In 11 van deze landen (buiten Zuid-Afrika om) staan tesamen meer dan 100 kolencentrales gepland in diverse stadia van ontwikkeling, met een totale capaciteiet van 42,5 gigawatt, vele malen meer dan de bestaande capaciteit. Dat schrijft Coal Swarm, een industrie-waakhond. Lees hier verder.


Literatuur:

Rosen,, J.W., from National Geographic, African Nations To Build More Than 100 New Coal Power Plants , GWPF Energy News, 10-5-2017,U bent hier: inhoudsopgave - energie - elektriciteitsbedrijven
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van dr. Hugo H. van der Molen, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !

Follow@plattezaken en Facebook of Linkedin