Fietsen is milieuvriendelijk
Fietsers vervuilen de lucht niet en maken geen lawaai.
Je kunt fietsen ook van hout maken....(bron bicyclepedia, facebook. jan. 2023)
Fietsen is gezond, maar ook ongevals-gevaarlijk
Fietsen is goed voor de conditie: bewegen is gezond. Maar fietsen is per gereden kilometer wel heel wat ongevals-gevaarlijker dan autorijden. Of dat per uur verkeersdeelname ook zo is, weet ik niet.
Google's Self-Driving Bike zou de fiets-veiligheid ten goede komen, maar voorlopig zien we ze nog niet rijden.........
Klik op de foto voor een demo......!
Fietsverzekeringen
Die fiets kon en kun je nog wel verzekeren. Fietsen hoort bij Nederland zoals ook de Batavieren een belangrijke plaats hebben in ons cultureel-historisch gedachtengoed.
Deze fraai geïllustreerde polissen uit ca. 1930 zijn hier te koop, evenals oude rekeningen van deze verzekeringsmaatschappij uit Hillegom.
Fietsen is een veel beoefende sport
Fietsen doen mensen niet alleen puur voor hun transport van A naar B maar ook voor de sport.
Zelfs in het toch nogal warme Nederlandsch-Indië deden we aan fietsen voor de lol: Stille getuige hiervan is het historisch aandeel in de Velodrome (NV), gevestigd te Soerabaia, opgericht in 1897. Het Bewijs van gewoon aandeel aan toonder uit 1937 is hier te koop. Overigens wordt in Indonesië nog steeds heel wat afgefietst als goedkoop middel van transport.
Fietsen als recreatieve bezigheid
Fietsen is erg populair als recreatieve bezigheid. We hebben daarom niet alleen een jaarlijkse wandelvierdaagse (Nijmegen), maar ook een jaarlijkse fietsvierdaagse, vanuit Assen (Drenthe). De provincie Drenthe staat bekend om zijn grote fietswegennet, vaak ver weg van de voor auto's begaanbare wegen.
Fietsliefhebbers vinden een ideaal onderkomen in dit ideale vakantiehuis (met CV) voor natuurliefhebbers en rustzoekers, uniek (af)gelegen aan de rand van een 0,5 ha. heideveld, te midden van 25 ha. natuurgebied van (vooral) Natuurmonumenten te Norg (Drenthe). Klik op de foto voor meer informatie
Fietsen is veel goedkoper dan alternatieve vervoerswijzen.
Vanwege de dure benzine nemen mensen anno 2008 voor korte ritjes vaker even de fiets dan de auto.
Verkoop van fietsen in Nederland
Volgens opgave van de RAI werden in 2007 in Nederland 1,4 miljoen fietsen verkocht. Dit op een bevolking van ca. 16 miljoen.
De omzet van de fietsenverkoop in Euro's steeg in in Nederland in 2006 met 15% en in 2007 met 9%. Dit bij ongeveer gelijk gebleven prijzen per fiets (bron: FD, 19-8-2008).
Fietsgeschiedenis in Nederland
Fietsen kostten rond 1895 minimaal 200 gulden, veel meer dan het jaarsalaris van een arbeider. De fiets was toen een luxe-artikel, slechts bereikbaar voor de maatschappelijke toplaag. In 1910 waren er in Nederland al 500.000 fietsen, in bezit van 8% der ca. 6 miljoen inwoners, Maar rond 1920 bezat reeds 1 op de 6 Nederlanders een fiets en eind jaren '30, dus vlak voor de oorlog, al ca. 1 op de 3 Nederlanders (bron: www.fongers.net/bedrijfsgeschiedenis.htm). Momenteel zal het denk ik al wel ruim 1 fiets per inwoner zijn.
Historische aandelen van fietsfabrikanten
Klik hier om meer te zien en te lezen over historische aandelen van fietsfabrieken
klik op foto voor vergroting
Lees meer over de geschiedenis van Fongers, die via diverse overnames uiteindelijk ook opging in het Accel-concern.
Bekijk de You-tube video waarin Fongers-verzamelaar Jos Rietveld een oude gerestaureerde Fongerfiets berijdt, de restauratie beschrijft en en iets verteld over de geschiedenis van de Fongersfabriek, haar arbeiders, lonen en fietsprijzen: https://www.youtube.com/watch?v=Yt8ecYxk4Fc
Deze website is een activiteit van dr. Hugo H. van der Molen, , Copyright 2007 e.v.
Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !