Milieuzaken:
feiten, getallen en opinies  

Griepvirussen

U bent hier: inhoudsopgave - griepvirussen
Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Varkensgriep bereikt Europa

27 april 2009, 15:55 | ANP

Na Mexico, Canada, de VS en Nieuw-Zeeland heeft de varkensgriep nu ook Europa bereikt. Het gaat om iemand in Almansa in midden-Spanje. De patiënt is een 23-jarige student die net terug is van een studiereis in Mexico. Volgens minister Trinidad Jiménez van Gezondheid zijn in Spanje mogelijk zestien mensen met varkensgriep besmet. 

Mexico zou het aantal overledenen door het virus volgens de Mexicaanse minister van Gezondheid José Angel Cordóva mogelijk al zijn opgelopen tot 103. Van 22 overlijdens is de ziekte zeker de oorzaak. In totaal zijn volgens Cordóva ongeveer 1600 mensen besmet geraakt met varkensgriep, van wie circa vierhonderd in het ziekenhuis liggen.

Het lijkt erop dat de ziekte tussen mensen onderling verspreidt en dat hebben we niet meer gezien sinds de pandemie 1957, zegt viroloog Ron Fouchier op BNR .

De Europese Commissie wil een spoedbijeenkomst over de varkensgriep, heeft Eurovoorzitter  Barroso laten weten.EU-commissaris Androulla Vassiliou (Gezondheid) heeft de ministers van Gezondheid van de EU-lidstaten al benaderd. EU-voorzitter Tsjechië liet in een reactie weten dat de bijeenkomst zeer waarschijnlijk donderdagavond wordt gehouden.

Vassiliou raadt reizigers af naar gebieden te gaan waar de varkensgriep heerst. ,Persoonlijk zou ik proberen reizen naar deze gebieden te vermijden'', zei de EU-commissaris. Daarmee wordt volgens haar het risico op verspreiding van het virus beperkt.

 In de VS is de noodtoestand afgekondigd voor de publieke gezondheid. De maatregel is vooral bedoeld om het werk van de autoroteiten te vereenvoudigen. 

Verloven virologen ingetrokken
Virologen over de hele wereld kunnen voorlopig niet op vakantie. Alle hens aan de dek om de wereldwijde uitbraak van varkensgriep in te dammen. ook in Nederland zijn alle verloven ingetrokken.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO bespreekt maandagmiddag of zij het alarmniveau voor de varkensgriep verhoogt. Oorspronkelijk zou de bijeenkomst dinsdag worden gehouden, maar de WHO heeft wegens de situatie in Mexico besloten eerder bijeen te komen.

De VN-organisatie moet bepalen of het risico op een pandemie is toegenomen. Dat kan betekenen dat de alarmfase wordt verhoogd van niveau drie naar niveau vier.

Volgens epidemioloog Keiji Fukuda van de WHO is de wereld is beter dan ooit voorbereid op een mogelijke grieppandemie na vijf jaar voorbereiding op vogelgriep. De organisatie is begonnen met het ontwikkelen van een varkensgriepvaccin.

Azië werd in 2003 hard getroffen door de uitbraak van SARS en de vogelgriep. Meer dan duizend mensen overleden aan deze ziekten. WHO beschikt over 5 miljoen behandelingen van het antivirale Tamiflu dat voldoet tegen varkensgriep, aldus Fukuda. Daarnaast beschikken landen en regio's over eigen voorraden.

Verder benadrukte Fukuda dat er ,,nul bewijs'' is dat mensen geïnfecteerd raken met het varkensgriepvirus door blootstelling aan varkens of varkensvlees. Hij reageerde op enkele landen die de import van vlees uit Mexico hebben stopgezet, zoals China, en Rusland.

Fransen geen varkensgriep
Drie inwoners van Frankrijk, die mogelijk waren besmet met varkensgriep, blijken de ziekte niet te hebben opgelopen. Dat hebben de autoriteiten in hun woonplaats, de Noord-Franse stad Lille, zondag bekendgemaakt.

De drie - een echtpaar en hun zoon - waren tijdens een vakantie in de Amerikaanse staat Californië ziek geworden. Californië grenst aan Mexico, waar een uitbraak van varkensgriep mogelijk aan 86 mensen het leven heeft gekost.

Een vrouw uit Parijs, die de symptonen van varkensgriep vertoonde, wordt nog altijd onderzocht in het ziekenhuis.

Wereldbank geeft Mexico lening  
De Wereldbank heeft Mexico per direct een lening vertrekt van 25 miljoen dollar (19 miljoen euro) voor het bestrijden van de varkensgriep. Dat maakte de Mexicaanse minister van Financiën, Agustin Carstens, zondag in Washington bekend. Het bedrag is onder meer bestemd voor medicijnen.

Daarnaast verstrekt de Wereldbank Mexico een lening van nog eens 180 miljoen dollar (136 miljoen euro). Hiermee kan het land zijn instellingen klaarmaken voor het bestrijden van de varkensgriepuitbraak.

Volgens Carstens kan de uitbraak van varkensgriep in Mexico grote invloed hebben op de economie van het Noord-Amerikaanse land, ,,ook al is de invloed op mensenlevens natuurlijk het belangrijkste''.

Ook in Nederland zijn de verloven voor virologen ingetrokken volgens Guus Koch van het Veterinair InstituutOok in Nederland zijn de verloven voor virologen ingetrokken volgens Guus Koch van het Veterinair Instituut 

 


U bent hier: inhoudsopgave - griepvisrussen
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van Van der Molen Financial Services, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !