Milieuzaken:
feiten, getallen en opinies  

Houtprijsontwikkelingen: Nieuws
U bent hier: inhoudsopgave - houtprijsontwikkelingen - Nieuws
Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl


Volkskrant 7-5-2007: Prijsexplosie van 30-60 %

Houtprijzen stijgen de pan uit.
De laatste dagen maken de media volop bekend dat de houtprijzen internationaal flink onder druk staan. Dit is niet zo verwonderlijk en bevestigt onze visie omtrent het steeds minder verkrijgbaar zijn van houtsoorten zoals  Meranti, Mahonie, Bankirai, en andere Tropische hardhoutsoorten.
Daarnaast juichen wij de activiteiten van o.a. de Indonesische regering toe om het illegaal kappen van hardhout uit de nog bestaande oerbossen, fors tegen te gaan. Dit zal echter wel dan de consequentie hebben dat de prijzen de komende jaren nog verder zullen stijgen.
Prijsstijgingen zoals het afgelopen jaar van 40 á 50% per m3  is geen bijzonderheid, maar zal zich naar ons idee de komende jaren zeker herhalen.
De vraag naar duurzaam hardhout is nog steeds groeiende, veroorzaakt  door de enorme vraag van de opkomende nieuwe economieën, maar ook door de enorme bouwactiviteiten in de oude Oostblok landen.
Datum: mei 2007
Bron: www.greenventures.nl


 

De houtmarkt
De prijzen op de houtmarkt woekeren onbeheersbaar. Naaldhout is in nog geen twee jaar tijd in prijs gestegen van 89 cent tot 1,45 per meter, dus bijna verdubbeld. En de verwachting is dat het de komende maanden nog zeker zo'n 25 à 30% zal gaan stijgen. Bankirai is überhaupt nauwelijks meer te krijgen.
Datum: 13 juni 2007

Bron: www.vwz-amsterdam.nl

 

Prijs tuinhout rijst de pan uit
De prijzen voor hekjes, blokhutten en houten tuinstoelen stijgen de komende maanden explosief nu de bouwmarkten worden geteisterd door een houtcrisis. Importeurs van hout noteren nu al prijsstijgingen tot veertig procent.
Datum: 4 mei 2007
Bron: www.telegraaf.nl

 

Pensioenfondsen beleggen in bosbouw.

Na het bedrijfstakfonds voor de Metalektro (PME) en PGGM steekt pensioenfonds ABP ook geld in de bosbouw. Het grootste pensioenfonds van Nederland begint met een belang van 60 miljoen euro in bosbouwprojecten in Mozambique.  

Pensioenfondsen zien bosbouw als een stabiele belegging omdat het lange termijnbeleggingen zijn en omdat de houtprijzen al jaren sterker stijgen dan de inflatie.
Datum: 16 juli 2007
Bron: www.pensioenplatform.nl

China
De ernstigste koudegolf in decennia heeft in China in de winter van 2007/8 17,3 miljoen hectare van de bossen aangetast en deels verwoest. Dat betreft 10% van het Chinesche bosgebied.(ter vergelijking: Nederland heeft een grondoppervlak van ca. 2.9 miljoenhectare; het getroffen gebied is dus 6 maal zo groot) De overheid staat voor een hele klus om de ongevallen bomen en takken te saneren om verhoogd brandgevaar tegen te gaan. (bron: Het FD 11-2-08).
Gaan al die bomen die plotseling op de markt komen de houtprijzen drukken en de houtimport doen afnemen ?
Na grote stormen in Engeland en Frankrijk is het wel eens gebeurd dat de prijzen van de betrokken houtsoorten jaren lang onder druk hebben gestaan.


Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van Van der Molen Financial Services, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !