Milieuzaken.org
feiten, getallen en opinies

tuinieren met de buren

Tuinieren

U bent hier: inhoudsopgave - aarde - tuinieren

Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

Follow@plattezaken en Facebook of Linkedin

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

tuinieren voor de geest  

Stuart-Smith, Sue (2020), Tuinieren voor de geest,

Wie in de aarde wroet, ploegt ook in het hoofd. In Tuinieren voor de geest onderzoekt psychiater Sue Stuart-Smith hoe tuinieren onze innerlijke wereld beïnvloedt.

Het proces van creëren en verzorgen, van snoeien en bemesten heeft invloed op ons geestelijk welzijn, het vermogen tot zelfreflectie en op onze creativiteit. Dat blijkt ook uit resultaten van horticulturele therapie, waarbij tuinieren als remedie wordt voorgeschreven om uiteenlopende psychische problemen - van verslaving en depressie tot eenzaamheid en PTSS - te behandelen. 

Stuart-Smith baseert zich op de neurowetenschap en de psychoanalyse, en put rijkelijk uit haar eigen praktijk en uit het echte leven. Ze laat zien hoe tuinieren zich niet slechts beperkt tot het verzorgen van bloemen en planten, maar dat het helend kan werken en inspiratie kan bieden om de geest te verrijken.


Actief tuinieren is dus goed voor de geest, zelfs heelzaam, maar ook het verblijven in een groene omgeving blijkt goed te zijn voor 's mensens welbevinden. Patiënten genezen b.v. sneller in een natuurlijk groene omgeving.


Tuinieren kan in een woonwijk of bij b.v. een boerderij (de slingertuinen bij Groningse boerderijen zijn b.v. beroemd), maar het kan ook midden in een bos, waarbij dan de vraag zou kunnen rijzen hoe natturlijk dat dan wel is, of niet. Gelukkig mogen we dat zelf nog bepalen. Rowan van der Molen (bioloog en software-professional) tuiniert en beschrijft hoe hij (en eerder zijn vader en diens ouders) dit sinds 1953 deden /doen bij ons familie-vakantiehuis, gelegen aan een heideveldje midden in de uitgestrekte bossen van Norg (Dr.), dat overigens ook te huur is.

vakantiehuis De Schuilplaats in Norg 9Dr.)
Ideaal vakantiehuis (maar wel met CV en wifi) voor natuurliefhebbers en rustzoekers, uniek (af)gelegen aan de rand van een 0,5 ha. heideveld, te midden van 50 ha. natuurgebied van (vooral) Natuurmonumenten te Norg (Drenthe).

Per 18-4-2022 staan op de website van het vakantiehuis o.a. de volgende beeld-verhalen:

- Stokrozen (Alcea rosea ) uit Groningen

stokrozen rond De Schuilplaats


- De Stijve Zonnebloem (Helianthus × laetiflorus): ingeburgerde immigrant

Stijve Zonnebloem klik op de foto voor een vergroting- Muurbloem (Erysimum cheiri) / “A wallflower refuge” – Engelstalig artikel over de muurbloemen bij de Schuilplaats
muurbloem

Literatuur:
- De Schuilplaats, vakantiehuis te huur in Norg (Dr.)

- Molen, Rowan van der, (Natuur-)beeldverhalen

- Stuart-Smith, Sue (2020), Tuinieren voor de geest, Uitg. Bezige Bij, ISBN 9789 02345 0092


U bent hier: inhoudsopgave - aarde - tuinieren


Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van dr. Hugo H. van der Molen, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !

Follow @plattezaken en Facebook of Linkedin