Milieuzaken.org
feiten, getallen en opinies

tuinieren met de buren

Tuinieren

U bent hier: inhoudsopgave - aarde - tuinieren

Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

Follow@plattezaken en Facebook of Linkedin

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

 

tsunami in Lissabon in 1755
Aardbeving en tsunami in Lissabon in 1755 (uit: Hartwig, G., Volcanos and Earth Quakes, London : Longmans, Green, and Co., 1887).

Deze vreselijk aardbeving, brand en tsunami komt voor in Voltaire's Candide:

Aan het slot van zijn filosofische roman Candide ou l‘optimisme (1759) nodigt Voltaire ons uit om onze tuin te bewerken: “il faut cultiver notre jardin”. Het werd een gevleugelde uitdrukking. Voltaire laat ons kennis maken met Candide die is opgevoed met het idee dat de mens in de beste van alle mogelijke werelden leeft. Daarmee introduceerde Voltaire het gedachtegoed van de filosoof Leibniz. Zodra Candide echter wordt verjaagd uit het kasteel waar hij is opgegroeid, moet hij dit positieve wereldbeeld al snel opgeven. Op zijn reizen wordt Candide geconfronteerd met gehavende landschappen die de sporen dragen van oorlogen en natuurrampen. Zo laat Voltaire Candide de gevolgen van de ramp van Lissabon aanschouwen. De stad werd in 1755 getroffen door een van de grootste aardbevingen uit de geschiedenis, gevolgd door een vloedgolf en een brand die vrijwel de hele stad vernietigde. De willekeur waarmee mensen overleefden of stierven veranderde Voltaire’s wereldbeeld, maar hij laat de lezer niet met lege handen achter. Hij geeft aan wat ons als mens te doen staat: “Il faut cultiver notre jardin”. Laten we doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om verandering en verbetering in de wereld te brengen en laten we dichtbij beginnen: met onze tuin (bron d.d. 25-7-2018: Herbarium Cataplasma, 25-3-2014, door de hcleeuwarden:il faut cultiver notre jardin ).


tuinieren voor de geest    

Stuart-Smith, Sue (2020), Tuinieren voor de geest,

Wie in de aarde wroet, ploegt ook in het hoofd. In Tuinieren voor de geest onderzoekt psychiater Sue Stuart-Smith hoe tuinieren onze innerlijke wereld beïnvloedt.

Het proces van creëren en verzorgen, van snoeien en bemesten heeft invloed op ons geestelijk welzijn, het vermogen tot zelfreflectie en op onze creativiteit. Dat blijkt ook uit resultaten van horticulturele therapie, waarbij tuinieren als remedie wordt voorgeschreven om uiteenlopende psychische problemen - van verslaving en depressie tot eenzaamheid en PTSS - te behandelen. 

Stuart-Smith baseert zich op de neurowetenschap en de psychoanalyse, en put rijkelijk uit haar eigen praktijk en uit het echte leven. Ze laat zien hoe tuinieren zich niet slechts beperkt tot het verzorgen van bloemen en planten, maar dat het helend kan werken en inspiratie kan bieden om de geest te verrijken.


Actief tuinieren is dus goed voor de geest, zelfs heelzaam, maar ook het verblijven in een groene omgeving blijkt goed te zijn voor 's mensens welbevinden. Patiënten genezen b.v. sneller in een natuurlijk groene omgeving.


Tuinieren kan in een woonwijk of bij b.v. een boerderij (de slingertuinen bij Groningse boerderijen zijn b.v. beroemd), maar het kan ook midden in een bos, waarbij dan de vraag zou kunnen rijzen hoe natuurlijk dat dan wel is, of niet. Gelukkig mogen we dat zelf nog bepalen. Rowan van der Molen (bioloog en software-professional) tuiniert en beschrijft hoe hij (en eerder zijn vader en diens ouders) dit sinds 1953 deden /doen bij ons familie-vakantiehuis, gelegen aan een heideveldje midden in de uitgestrekte bossen van Norg (Dr.), dat overigens ook te huur is.

vakantiehuis De Schuilplaats in Norg 9Dr.)
Ideaal vakantiehuis (maar wel met CV en wifi) voor natuurliefhebbers en rustzoekers, uniek (af)gelegen aan de rand van een 0,5 ha. heideveld, te midden van 50 ha. natuurgebied van (vooral) Natuurmonumenten te Norg (Drenthe).

Per 18-4-2022 staan op de website van het vakantiehuis o.a. de volgende beeld-verhalen:

- Stokrozen (Alcea rosea ) uit Groningen

stokrozen rond De Schuilplaats


- De Stijve Zonnebloem (Helianthus × laetiflorus): ingeburgerde immigrant

Stijve Zonnebloem klik op de foto voor een vergroting- Muurbloem (Erysimum cheiri) / “A wallflower refuge” – Engelstalig artikel over de muurbloemen bij de Schuilplaats
muurbloem

Literatuur:
- De Schuilplaats, vakantiehuis te huur in Norg (Dr.)

- Molen, Rowan van der, (Natuur-)beeldverhalen

- Stuart-Smith, Sue (2020), Tuinieren voor de geest, Uitg. Bezige Bij, ISBN 9789 02345 0092


U bent hier: inhoudsopgave - aarde - tuinieren


Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van dr. Hugo H. van der Molen, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !

Follow @plattezaken en Facebook of Linkedin