Milieuzaken.org
feiten, getallen en opinies

Epidemieën

U bent hier: inhoudsopgave - economie, beleid en wetenschap - epidemieën

Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

Follow@plattezaken en Facebook of Linkedin

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Nicholas Lepan geeft een gevisualiseerd overzicht van alle pandemieën sinds de "Antonian Plague" van 165 - 185 na Chr. met 5 miljoen doden.

geschiedenis van pandemieUen
klik op de foto voor een vergroting

- hier komen 2 foto's uit het begin van zijn artikel -


Coronavirus en luchtvervuiling

Het Corona virus slaat vooral toe bij mensen met longproblemen en daarom ook vooral in gebieden met grote luchtvervuiling, zoals Chinese miljoenensteden, de Povlakte in Italië en New York City.

Tony Heller laat in een video een Duitse infectieziekten-specialist, Prof. Dr. SucharitBhakdi hier uitleggen hoe dat zit.

Acute tijdelijke afname luchtvervuiling in China

De tekst in de laatste twee alinea's van de column op 21 maart 2020 in het Economie katern op blz. 12 van het BD/AD van Sandra Phlippen luiden als volgt: "Voor onze klimaatdoelen zou het geweldig zijn. Het beste voorbeeld daarvan ligt in China. Nasa-luchtfoto's van China in februari 2020 lieten een extreem schone lucht boven de normaal pikzwarte steden zien. In februari stond een groot deel van de Chinese economie stil, waardoor de uitstoot wegviel. De Amerikaanse milieueconoom Marshall Burke heeft vervolgens berekend hoeveel doden er niet zijn gevallen doordat de lucht in Chinese steden opklaarde. Dat vergelijkt hij met het aantal doden dat er door de corona-uitbraak viel. Het resultaat is schokkend: de schone lucht heeft twintig keer zo veel doden voorkomen als het aantal doden dat corona er heeft veroorzaakt! (Bron: Frans Bos, persoonl. comm., 23-3-2020).


De cholera-epidemie van ca. 1866

De Groninger Studentenalmanak van 1867 schrijft er het volgende over: ca. 20.000 doden op een bevolking van ca. 3,5 miljoen mensen.

En men vroeg zich af wat het geneeskundig nut was van quarantaines en "cordons ter wering van epidemische ziekten"

over quarantaine en cordons sanitaires anno 1867


 

Algemeene Verzekering-Maatschappij bij Besmettelijke ziekten "De filantroop"
Bolsward (Fr),

opger. in 1886;

Schrijven van 3-1-1890, met een fraaie gravure van een engel bij een kind in een wieg;

Conditie; heel mooi, 2 nette vouwen, linkerrand omgeslagen om in een A4-hoes te passen. Prijs € 25.

Al in 1796 werd door de Britse arts Jenner het vaccin tegen pokken ontdekt, een ziekte die in de 18e eeuw jaarlijks wereldwijd 400.000 slachtoffers eiste. 

In 1808 begon "onze" koning Lodewijk Napoleon al voorzichtig met een vaccinatie-programma: minvermogenden moesten een prik halen, andere burgers mochten kiezen.

De antivaccers roerden zich een eeuw lang: in 1885 b.v. trok in het Engelse Leicester een duizendkoppige menigte die het gemunt had op Jenner en wat hij een eeuw daarvoor had ontdekt.

Koning Willem I breide de vaccinatieplicht uit: vanaf 1823 moesten alle kinderen die naar school gingen een "pokkenbriefje" kunnen tonen. Maar slechts een kleine elite genoot onderwijs en dus bleef de vaccinatiegraad gering. En vanwege de zgn. protestantse Réveil-beweging ging de verplichting in 1857 de prullenbak in. Om daar weer uit te komen na de pokken-epidemie die in 1871 begon.

In 1872 schreef de Wet op de Besmettelijke Ziekten opnieuw voor dat schoolgaande kinderen gevaccineerd moesten zijn. In 1928 bedongen protestanten een uitzondering voor gewetensbezwaarden. In 1976 werd de verplichte vaccinatie afgeschaft en was de ziekte zo goed als verdwenen. Een triomf der medische wetenschap en praktijk.

Maar je kon je eind 19e eeuw ook verzekeren tegen het oplopen van een besmettelijke ziekte. Dat kon o.a. bij de Algemeene Maatschappij bij Besmettelijke Ziekten te Bolsward (Fr.). Zo'n verzekering kon de dood natuurlijk niet tegenhouden, maar de financiële gevolgen voor de nabestaanden misschien verlichten. 


Literatuur:

Christensen, Else, Eerste vaccin wekte woede op in Engeland, Historianet.nl, 22-1-2021
Lepan, Nicholas, Visualizing the History of Pandemics, Visual Capitalist, 14-3-2020
Wever, Robin de, In de 19e eeuw was vaccinatie verplicht, ondanks protestantse kritiek, Trouw.nl/nieuws17-7-2013


U bent hier: inhoudsopgave - economie, beleid en wetenschap - epidemieën
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van dr. Hugo H. van der Molen, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties ! en Facebook of Linkedin