Milieuzaken:
feiten, getallen en opinies  

"Lage CO2"-energie

U bent hier: inhoudsopgave - "lage CO2"-energie
Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Lees meer over: CO2-afvang en kernenergie

Het begrip "lage Co2-energie" slaat op energievormen die welliswaar weinig of geen Co2 uitstoot geven, maar waarvan velen menen dat er "toch iets mis" mee is. Het betreft vooral kernenergie en kolen- en oliegestookte centrales waar de Co2 wordt "afgevangen" en opgeslagen.

Zo voldoet Frankrijk op sloffen aan allerlei Co2 normen omdat ze hun energie grotendeels opwekken met kerncentrales. Maar mensen die iets op kernenergie tegen hebben, vinden dat dit niet "duurzaam" of "hernieuwbaar" is. Er zijn mogelijke grote gevaren en uranium is schaars, terwijl het afgewerkte zeer giftige uranium nog heel erg lang goed bewaakt moet worden opgeslagen. Ook kan het gebruikte uranium worden gebruikt om atoombommen te maken.

Ook het afvangen van Co2 bij kolen- en oliegestookte centrales kent zijn tegenstanders. De bevolking wil het niet onder haar grond hebben opgeslagen en de techniek moet sowieso nog "bewezen" worden. Geologen weten maar al te goed dat als je iets onder de grond stopt het nog niet weg is.

Niet iedereen is tegen "lage CO2"-energie. Op een VN-klimaatconferentie in Wenen is op 28-8-2007 door deskundigen besloten tot een advies om te werken aan een forse uitbreiding van het aantal kerncentrales in de strijd tegen het broeikaseffect. Dit naast gebruik van meer andere duurzame energiebronnen zoals waterkrachtcentrales. Ook zouden centrales voor olie en gas moeten worden voorzien van CO2-filters. (Bron FD 29-8-2007 en Oostenrijks persbureau APA)

Lees meer over: CO2-afvang en kernenergie


U bent hier: inhoudsopgave - "lage CO2"-energie
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van Van der Molen Financial Services, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !