CO2-afvang en -opslag
(Engl: CO2 Capture and Storage - CCS)
Op een VN-klimaatconferentie in Wenen is op 28-8-2007 door deskundigen besloten tot een advies dat centrales voor olie en gas moeten worden voorzien van CO2-filters. (Bron FD 29-8-2007 en Oostenrijks persbureau APA).
De CO2 zou dan kunnen worden "afgevangen" en opgeslagen. Of direct nuttig gebruikt in bv. tuinbouwkassen (zie onder).
Volgens onderstaande video van EXXON komt 60% van de wereld-wijde CO2-uitstoot van de industrie. Daarvan zou 90% kunnen worden afgevangen. Probleem is dat dat zowel veel energie als extra CO2-uitstoot kost.
Risico's van CO2-opslag
Afvang van CO2 bij kolen- en oliegestookte centrales kent zijn tegenstanders. De bevolking wil het niet onder haar grond hebben opgeslagen en de techniek moet sowieso nog "bewezen" worden. Geologen weten maar al te goed dat als je iets onder de grond stopt het nog niet weg is.
Er hebben zich in de wereld situaties voorgedaan waarin CO2 massaal vrij kwam en de zuurstof in de lucht verdrong, wat leidde tot het stikken van mens en dier. Dat is een belangrijke reden dat bewoners huiverig zijn voor CO2-opslag onder hun stad of dorp.
Opslag van CO2 onder de bodem van de zee
Opslag van CO2 onder de zeebodem wekt bij de bevolking minder angst en weerstand op, maar....
CCS-projecten kosten gigantisch veel geld, terwijl ze slechts een fractie van de uitgestoten CO2 kunnen opvangen.Het Internationaal Energieagentschap (IEA) becijferde dat in 2022 drie miljard dollar in CCS-projecten zou worden geïnvesteerd.
Een jaar geleden (2023) waren er 41 CCS-installaties actief, telde het Gloval CCS Insititute. Samen vingen zij toen 49 miljoen ton CO2 per jaar. Ter vergelijking: de wereld stootte in 2023 zo’n 37,000 miljoen ton CO2-equivalent uit.
CCS-projecten kosten gigantisch veel geld, terwijl ze slechts een fractie van de uitgestoten CO2 kunnen opvangen. Bij Porthos, een groot Nederlands CCS-project onder de Noordzee, zijn de kosten inmiddels al opgelopen tot 1,3 miljard euro, bleek afgelopen maart. De bedoeling is dat Porthos jaarlijks 2,5 miljoen ton CO2 onder de grond gaat opslaan, gelijk aan 1,5 procent van de Nederlandse uitstoot.
Een mega-installatie waarmee anno 2024 CO2 wordt opgeslagen in de Noorse zeebodem is van het bedrijf Northern Lights, dat werd opgericht door het Noorse Equinor, Shell en TotalEnergies en voor tachtig procent in handen is van de Noorse staat.
Dit wordt het eerste grootschalige CCS project waarin een land ook CO2 ophaalt en opslaat uitgestoten door bedrijven in andere landen, o.a. van het in Zeeland gevestigde Noorse kunstmestbedrijf Yara (een van Nederlands grootste uitstoters).
Als een soort vuilnisman zal Northern Lights CO2 ophalen per schip bij industrieën en energiecentrales uit heel Europa en naar een tijdelijke opslag brengen aan de westkust van Øygarden, op het eiland Bergen. Vanuit daar gaat het vloeibaar gemaakte gas via pijpleidingen naar een permanente ondergrondse opslag 2,6 kilometer diep, op bijna honderd kilometer van de kust.
Bedrijven kunnen gewoon doorgaan met uitstoten, onder het excuus dat ze hun CO2 toch wel zullen afvangen, vrezen milieuorganisaties.
bron van bovenstaande alinea's: Noorse mega-installatie CO2 opent, maar opslag is duur en omstreden, Climategate.nl, 21-9-2024
Sleipner-platform voor de Noorse kust voor opslag van CO2 in zoutlagen. |
Sleipner was de eerste installatie ter wereld die afgevangen CO2 opsloeg in een zoutreservoir onder de zeebodem.
Op het gebied van CO2-opslag is ExxonMobil al lang een pionier. In de VS hebben ze een site in Shute Creek, Wyoming, die meer CO2 heeft gevangen dan alle andere. En in 1996 werkten ze samen met operator Statoil (nu Equinor) aan het in gebruik stellen van het Sleipner-platform in de Noordzee voor de kust van Noorwegen.
bron: Wat is CCS ?, Energyfactor Europe, 18-9-2019. |
CO2-afvang en hergebruik
Hergebruik van CO2 klinkt al veel aantrekkelijker dan opslag.
Momenteel wordt heel wat CO2 afgevangen en hergebruikt in tuinbouwkassen: planten gedijen extra goed op wat extra CO2 in de lucht.
CO2 is dus een "groeigas" Ook het belangrijke volksvoedsel rijst groeit nadrukkelijke beter met meer CO2 in de lucht. Hier leest U hetzelfde over sla. De "Partij van de Planten", bedacht door Arthur Rörsch, bepleit daarom geen CO2-reductie, maar juist een verdriedubbeling ! |
bron: Philip R. Wood, vice-president van de Lavoisier Group; gevonden op climategate.nl, d.d. 28-7-2011. |
CO2-neutrale aardolie (Eng: Carbon neutral oil) De olie die dan (soms na wel 50 jaar rust) toch nog naar boven komt noemt Denbury Resources, Inc.(code op de New York Stock Exchange: DNR) CO2-neutrale olie. Immers, je haalt eerst CO2 uit de lucht, injecteert die in de aarde, waar het opgeslagen blijft en daarvoor in de plaats pomp je olie op die na verbranding weer CO2 in de lucht brengt.Die redenering gaat natuurlijk alleen op als er evenveel CO2 in als uit de grond gaat, eigenlijk veel meer ter compensatie van het maken, installeren en opereren van die olieproductie em het transport naar de pomp. Wie die cijfers kent mag ze me mailen ! In elk geval is het voor de olie-lobby een pakkende slogan ! foto bron: Matt Badiali, |
De grootste particuliere (niet-staats) oliemaatschappij ter wereld, EXXON, profileert zich met een groen blaadje als de grootste in CO2-opslag en het industriële hergebruik van CO2:
"Sinds 1970 hebben we meer CO2 afgevangen dan welk ander bedrijf dan ook, goed voor 40% van alle afgevangen CO2".
Het is bizar dat een bedrijf als EXXON haar CO2-opslag-activiteiten met een groen plantje erbij afficheert (zie onder). CO2-toename geeft meer plantengroei, CO2-afname dus juist minder....
De wereld wordt groener dooe toename van CO2: klik op de kaart voor een vergroting
Zie hier voor verdere uitleg van deze grafiek die komt uit onderzoek van Zhu et al. (2016)
Carbonaat-brandstofcellen voor CO2-afvang
Een veelbelovende benadering is het gebruik van carbonaat-brandstofcellen. Brandstofcellen zouden de CO2-uitstoot van grote industrieën en energiecentrales kunnen afvangen en dit proces tegelijk goedkoper maken.
Sommige technologieën voor CO2-afvang zijn energie-intensief, maar brandstofcellen werken anders. In plaats van energie te gebruiken om CO2 af te vangen genereren ze juist meer energie, waardoor het proces energie-efficiënter wordt en de CO2-uitstoot lager.
klik op de foto voor een leesbare vergroting
CO2 opzuigen uit de lucht
Onlangs EXXON een nieuw partnerschap aangekondigd – met Global Thermostat – voor het ontwikkelen van innovatieve technologie voor CO2-afvang. Ze werken met hen samen om een systeem verder uit te bouwen dat CO2 letterlijk uit de lucht zuigt!
Bron hier. (klik hier indien de link is verbroken) |
Bron: FD, 11-8-2022
CO2 absorberen d.m.v. pellets
EXXON is een een samenwerking aangegaan met Mosaic Materials voor een technologie waarbij pellets - door sponswerking - CO2 efficiënt absorberen uit emissiebronnen.
Bron hier. (klik hier indien de link is verbroken).
De gekte van CO2-afvang en opslag is mijns inziens een volstrekt belachelijke bezigheid. Dat wordt op muziek samengevat in CO2-The Good Gas van C. O'Toole
CO2-the Good Gas, a musical (by C. O'Toole)
Literatuur:
Noorse mega-installatie CO2 opent, maar opslag is duur en omstreden, Climategate.nl, 21-9-2024Wat is CCS ?, Energyfactor Europe, 18-9-2019. (zie hier indien de link is verbroken)
Deze website is een activiteit van dr. Hugo H. an der Molen Financial Services, Copyright 2007 e.v.
Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !
Follow@plattezaken en Facebook of Linkedin