Milieuzaken:
feiten, getallen en opinies  

Gasproductie

U bent hier: inhoudsopgave - energieproductie en -distibutie - gasproductie
Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

PRODUCTIELANDEN

Australië: Gorgon-gasveld
Dit veld, voor de noord-westkust, is in de jaren 70 ontdekt, maar wordt nu (anno 2009) eindelijk gewonnen. Het veld bevat een voorraad gas die vergelijkbaar is met 6,7 miljard vaten olie. Dat is 21,6% van de jaarlijkse wereldvraag naar olie- en gasproducten. Dus ongeveer voor 2 maanden wereldbehoefte. Het gas wordt allemaal vloeibaar gemaakt (LNG-liquified natural gas) in een fabriek op Barrow Island, een natuurreservaat, ca. 70 km uit de kust. Chevron heeft 50% in het project, Shell en ExxonMobil elk 25%. Voor de 1e fase van het project is ca. € 25 miljard nodig. Men verwacht in 2014 met de productie te kunnen beginnen en er zullen 6.000 mensen een baan in vinden. Het project zal dan 8% van het vloeibaar gas in de wereld produceren.(bron: FD, 15-9-2009).Nederland
In Nederland wordt het aardgas voornamelijk gewonnen door de NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij, met het hoofdkantoor in Asssen. Transport en verkoop werd tot 2005 gedaan door de Nederlandse Gasunie, met het hoofdkantoor in Groningen. Dit bedrijf is in 2005 gesplitst in het gastransportberdrijf Gasunie, een Nederlands staatsbedrijf, en GasTerra, het handelsbedrijf dat het Nederlandse aardgas verkoopt. Het grootste deel van de gasopbrengsten komt uiteindelijk terecht bij de Nederlandse Staat. GasTerra is voor de helft van de Staat en voor de andere helft van Shell en ExxonMobil.

Gasinkomsten voor de Nederlandse Staat
............

Gasterra
In 2008 was de omzet van Gasterra € 23,9 miljard
In 2009 was de omzet van Gasterra € 18,3 miljard.

Gasunie
Gasunie kocht in ca. 2008/9 een deel van het Duitse leidingennetwerk. Nadien zijn de transporttarieven in Duitsland aan banden gelegd, waardoor Gaunie in 2009 € 0,5 miljard op die aankoop moets afboeken.

Nederland "gasrotonde" van Europa ?
...........................................Nigeria
Nigeria heeft een gasbedrijf, NLNG, dat (zonder stillegingen door sabotage) goed is voor ca. 10% van de wereldwijde productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Shell heeft een belang van 26% in NNLG. Ze produceert in de Soku-gasfabriek. Van November 2008 tot december 2009 lag die stil wegens sabotage van de pijpleidingen, waar gaten in waren geboord. Dat scheelde de helft van de gebruikelijke Nigeriaanse gasproductie (bron: fd, 21-12-2009).


Quatar

Quatar claimt dat het een derde deel van de wereldwijde gasreserves heeft (FD, 12-5-2012). Ik weet niet of dat inclusief de shale gas reserves is.

Quatar geografie

 

Het gasveld onder de zee, noord-oostelijk van Quatar is ongeveer even groot als het land zelf. Deels ligt dit gasveld onder de Iraanse territoriale wateren. Bekijk de overzichtskaart en de detailkaart.

Pearl GTL in Ras Laffan Industrial City, in het noorden van Quatar. Pearl zet gas om in brandstoffen zoals benzine en diesel. Pearl is een der grootste industriële projecten ter wereld en vergde een investering van $ 20 miljard. Quatar's staatsbedrijf Quatar Petroleum investeerde mee.

Shell, Total en Eni hebben in Quatar veel geïnvesteerd om het gas te winnen, vloeibaar te maken (LNG) en te verschepen naar elders. Shell heeft een groot petrochemisch project, Quatargas4, ontwikkeld voor de produktie van vloeibaar gas.

Zie Wikipedia voor algemene informatie over Quatar en klik hier voor vele fraaie foto's. En hier voor een fraaie informatieve site over historie, economie en politiek

Quatar-kaart

klik op de kaart voor een vergrotingPRODUCTIEMAATSCHAPPIJEN

Chevron (beurscode CVX.N)
Anno 2009 neemt Chevron voor 50% deel in het Australische Gorgon-gasveld (zie voor beschrijving boven onder de kop Australië).

China National Petroleum Corporation - CNPC heeft in maart 2010 een 30-jarig contract getekend met Shell om samen gas te winnen uit rotsmassieven in de Chinese provincie Sichuan (FD, 24-3-2010).

ExxonMobil (beurscode XOM.N)
Anno 2009 neemt exxonMobil voor 50% deel in het Australische Gorgon-gasveld (zie voor beschrijving boven onder de kop Australië).

Gazprom
Het Russische Gazprom is een wereldspeler van formaat. Met het Gazprom-lied wordt hun lof gezongen: schenk een glas Wodka in, kijk, luister en verbaas U !
Maar in vele Westerse ogen is Gazprom ook een marionet van de Russische politiek, die met de hand aan de gaskraan de politieke verhoudingen met Europa beter naar haar hand kan zetten. Niet alleen in Westerse ogen: bekijk een Russische theatervoorstelling op U-tube over de Russische hand aan de gaskraan !


Shell: Royal Dutch Shell (beurscode RDSa.L)
Shell is anno 2009 de grootste LNG-producent ter wereld.

Anno 2009 neemt Shell voor 25% deel in het Australische Gorgon-gasveld (zie voor beschrijving boven) en vergroot zijn LNG-productie daardoor in 2014 met ca. 20% van 18,5 miljoen ton per jaar (in 2008) naar 22,25 miljoen ton, dus 3,75 miljoen ton extra (bron: FD, 15-9-2009).

Shell heeft in maart 2010 een 30-jarig contract getekend met China National Petroleum Corporation - CNPC om samen gas te winnen uit rotsmassieven in de Chinese provincie Sichuan (FD, 24-3-2010).

Shell heeft een belang van 26% in het Nigeriaanse gasbedrijf NNLG. Ze produceert in de Soku-gasfabriek. Van November 2008 tot december 2009 lag die stil wegens sabotage van de pijpleidingen, waar gaten in waren geboord. Dat scheelde de helft van de gebruikelijke Nigeriaanse gasproductie, die nornmaliter rond ca. 2008, en nu weer sinds eind december 2009, goed was voor ca. 10% van de wereldwijde productie van vloeibaar gemaakt aardgas (bron: fd, 21-12-2009).

Shell werkt in Quatar (zie hier boven onder Quatar) aan het mega-project Pearl GTL waar gas wordt omgezet in vloeibaar produkt, zoals benzine en diesel. Shell heeft een groot petrochemisch project, Quatargas4, ontwikkeld voor de produktie van vloeibaar gas (LNG).Lees onze andere webpagina's over gas:
- Gas: een overzicht
- gasvoorraden wereldwijd
- gasverbruik
- schoner gasverbruik
- shalie gas (Eng.: shale gas of tight gas)
- gasleidingen
- Russische gasleidingen door de Oekraïne en Wit Rusland: een bron van conflicten
- vloeibaar gas: vervoer en distributie
- historische aandelen van bedrijven in olie, gas en pijpleidingen (wereldwijd)
- historische aandelen van bedrijven in olie, gas en pijpleidingen (uit de USA)
- historische aandelen van bedrijven in olie, gas en pijpleidingen (uit Nederland)


U bent hier: inhoudsopgave - energieproductie en -distibutie - gasproductie
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van Van der Molen Financial Services, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !