Milieuzaken:
feiten, getallen en opinies  


tropische rivier

(klik voor vergroting en info)

rivieren
U bent hier: inhoudsopgave - rivieren
Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

De langste rivieren ter wereld zijn:
Nijl: 6.825 km
Amazone: 6.437 km
Chang Jiang: 6.380 km
Mississippi: 5.971 km
Yenisey-Angara: 5.536 km
(bron: "Weetjes over de aarde", d.d. 24-1-2009).

Daling van rivierdelta's
Van 33 bestudeerde rivierdelta's daalden er 24, waarvan de meeste liggen in ontwikkelingslanden, zo meldt een artikel in het tijdschrift Nature Geoscience in 2009.
Hierdoor lopen honderden miljoenen mensen het risico te worden overspoeld.
De ergst getroffen rivierdelta is die van de rivier Choa Phraya, die door de Thaise hoofdstad Bangkok loopt: in enkele jaren zijn delen van deze delta 15 cm gezakt. De Po (Italië) zakte in een eeuw 3,5 m weg.Amazone (Zuid Amerika; 6.437 km lang)
Het Amazonegebied betreft meer landen dan alleen Brazilië, maar ook Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Venezuela, Guyana and Suriname. Het Amazonegebied is het grootste zoetwaterbekken ter wereld (FD, 6-12-2007).
Het gebied herbergt onder meer 40.000 plantensoorten, 1294 soorten vogels, 427 zoogdiersoorten en 378 soorten reptielen en wordt ook wel de medicijnkast van de wereld genoemd (bron Meindert Brouwer op www.amazonyourbusiness.nl). Er worden nog steeds nieuwe zoogdieren, zelfs apen, gevonden, zoals bv. beschreven door de beroemde bioloog en schrijver Marc van Roosmalen. Lees hierover en verbaas U !

Choa Phraya (Thailand)
Van de rivierdelta van de rivier Choa Phraya, die door de Thaise hoofdstad Bangkok loopt, zijn delen 15 cm gezakt in slechts enkele jaren tijd, wat overstromingsgevaar voor de bevolking oplevert (bron: FD, 22-9-2009).

Het Himalaya gebergte is de oorsprong van alle grote rivieren van India, zuid-oost Azië en China

rivieren die in de Himalaya ontspringen

Samen met de smeltende ijskappen op de Kilimanjaro waren de verdwijnende gletsjers in de Himalaya het symbool van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Nu blijkt echter dat het IPCC, het Verenigde Naties-VN-orgaan dat klimaatverandering onderzoekt, fors heeft geblunderd: de bewering dat de ijsmassa's in het Aziatische gebergte in 2035 voor 80% verdwenen zullen zijn, blijkt vrijwel nergens op gebaseerd te zijn. Volgens The Times gaat het om de grootste dwaling van de VN in het klimaatonderzoek tot nu toe. Lees verder op onze webpagina over gletsjers.


Nijl (Egypte; 6.825 km lang)
De rivierdelta van de Nijl daalt, wat overstromingsgevaar voor de bevolking oplevert (bron: FD, 22-9-2009).

Nijl luchtfoto overdag Links en rechts (klik op foto's voor vergroting) zie je de Nijl stromen door het woestijngebied. Slechts een strook langs de rivier is bevolkt (goed te zien aan de lichtjes op de nachtfoto, evenals de brede Nijldelta, waar de rivier uitmondt in de Middellandse Zee.
Bron: Space Photo: NASA, Astronaut Wheelock, 1910
Nijl-ruimtefoto-nacht

Po (Italië)
De rivierdelta van de Po zakte in een eeuw 3,5 m weg, wat overstromingsgevaar voor de bevolking oplevert (bron: FD, 22-9-2009).

Rhône (Frankrijk)
De rivierdelta van de Rhône daalt, wat overstromingsgevaar voor de bevolking oplevert (bron: FD, 22-9-2009).

Yangtze (China)
De rivierdelta van de Yangtze daalt, wat overstromingsgevaar voor de bevolking oplevert (bron: FD, 22-9-2009).Rivieren kunnen een aanleiding voor conflicten of oorlog worden als landen stroomopwaarts zo veel water gebruiken dat er voor landen stroomafwaarts te weinig overblijft.

Dam-gun


U bent hier: inhoudsopgave - rivieren
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van Van der Molen Financial Services, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !