Milieuzaken.org
feiten, getallen en opinies.

Tsunamis

U bent hier: inhoudsopgave - DE AARDE - tsunamis

Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

en Facebook of Linkedin
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Lees hier wat tsunamis precies zijn en hoe ze ontstaan

Op 11 maart 2011 werdt Japan getroffen door de ergste aardbeving (8,9 op de schaal van Richter) die sinds 1900 werden geregistreerd.

De daaropvolgende tsunami had een verwoestende werking op de kustgebieden en spoelde ook over het terrein van de Fukushima-1 Daiichi kerncentrale, waar grote schade werd aangericht aan o.a. het koelsysteem, waardoor branden en ontploffingen ontstonden en gevreesd werd voor meltdowns van 4 kernreactoren. De tsunami bereikte waterhoogtes tot 10 meter, waar de constructeurs geen rekening hadden gehouden......en snelheden als van een straaljager !
De stad Sendai werd ongeveer van de kaart geveegd, evenals ca. 40 omliggende dorpen.

Zie hier een video van de tsunami die Japan trof op 11-3-2011 en een verwoestende uitwerking had op honderden kilometers kustgebied.

  eartquake Japan march 2011


Lees hier wat tsunamis precies zijn en hoe ze ontstaan

tsunamigolf

Tsunamis kunnen wel 30 meter hoog worden en snelheden bereiken tot wel 800 km/h.

Zie hier een video van de tsunami die Japan trof op 11-3-2011 en een verwoestende uitwerking had op honderden kilometers kustgebied.

In 2004 werd de wereld geschokt door de tsunamiramp die volgde op een aardbeving in de Indische Oceaan, waardoor o.a Sumatra erg werd getroffen: onderstaande foto toont de verwoesting van een dorp.
tsunami Sumatra 2004
Klik voor vergroting op de foto; bron: Wikipedia, 22-3-2011
Tsunami's in Europa ?
Nee, tsunamis gebeuren niet alleen rondom het aziatische continentale plat.
Ook Europa kreeg er wel mee te maken: het is maar dat onze ingenieurs er bij de kerncentrale(s) in Borsselen wel even rekening mee houden. Ik lees de laatste tijd nogal eens dat we in Nederland geen tsunamigevaar zouden kennen, zoals wel in Japan. Lissabon is Zeeland niet, maar het is toch ook weer niet zo ver weg. In Cornwall, Verenigd Koninkrijk zorgde de aardbeving bij Lissabon voor tsunamis van 3 m hoogte.
tsunami in Lissabon in 1755
Aardbeving en tsunami in Lissabon in 1755 (uit: Hartwig, G., Volcanos and Earth Quakes, London : Longmans, Green, and Co., 1887).

Deze vreselijk aardbeving, brand en tsunami komt voor in Voltaire's Candide:

Aan het slot van zijn filosofische roman Candide ou l‘optimisme (1759) nodigt Voltaire ons uit om onze tuin te bewerken: “il faut cultiver notre jardin”. Het werd een gevleugelde uitdrukking.Voltaire laat ons kennis maken met Candide die is opgevoed met het idee dat de mens in de beste van alle mogelijke werelden leeft. Daarmee introduceerde Voltaire het gedachtegoed van de filosoof Leibniz. Zodra Candide echter wordt verjaagd uit het kasteel waar hij is opgegroeid, moet hij dit positieve wereldbeeld al snel opgeven.Op zijn reizen wordt Candide geconfronteerd met gehavende landschappen die de sporen dragen van oorlogen en natuurrampen. Zo laat Voltaire Candide de gevolgen van de ramp van Lissabon aanschouwen. De stad werd in 1755 getroffen door een van de grootste aardbevingen uit de geschiedenis, gevolgd door een vloedgolf en een brand die vrijwel de hele stad vernietigde. De willekeur waarmee mensen overleefden of stierven veranderde Voltaire’s wereldbeeld, maar hij laat de lezer niet met lege handen achter. Hij geeft aan wat ons als mens te doen staat: “Il faut cultiver notre jardin”. Laten we doen wat binnen onze mogelijkheden ligt om verandering en verbetering in de wereld te brengen en laten we dichtbij beginnen: met onze tuin (bron d.d. 25-7-2018: Herbarium Cataplasma, 25-3-2014, door de hcleeuwarden:il faut cultiver notre jardin ).

Lees meer over tsunamis en de kans daarop in Europa op de Engelstalige Wikipedia !

En bekijk enkele spectaculaire tsunami-videos op Youtube


Zie hier een kaart van de wereld en de tectonische platen, en de - met een rode lijn aangegeven - gebieden die voor Tsunami's vatbaar zijn.

gvaarkaart van de wereld m.b.t. tectonische platen

U kunt op deze kaart in- en uitzoomen.


De Japanse kunstenaar Katsushika Hokusai's (1760-1849) meest bekende werk is De grote golf bij Kanagawa, waar enkele bootjes op een zee van reusachtige golven proberen te varen. Vooral de grootste golf is indrukwekkend en heeft iets van een monster met klauwen. Deze golf verbeeldt de kracht van de natuur en evenzo de kracht van de roeiers in de bootjes. Overigens was het in de tijd van Kanagawa nog niet bewezen dat dergelijke golven werkelijk voorkomen, maar tegenwoordig is de wetenschap daar wel van overtuigd. Er zijn ook dergelijke golven waargenomen in de Baai van Tokio, waar Hokusai de gebeurtenis op het kunstwerk waarschijnlijk situeerde.
Op de achtergrond staat de berg Fuji, maar Hokusai heeft hem waarschijnlijk ook in de voorste golf afgebeeld, aangezien die golf precies dezelfde omvang heeft als de Fuji vanuit een ander perspectief. De grote golf heeft sindsdien veel kunstenaars geïnspireerd, maar ook veel tekenaars van politieke (spot)prenten.
bron: Wikipedia, 16-6-2011

De grote golf bij Kanagawa is de 4e (en beroemdste) van 36 prenten met gezichten op de berg Fuji die Hokusai publiceerde vanaf 1823. U kunt ze alle 36 bewonderen in het door Narazaki (1968 e.v.) samengestelde boek: Hokusai, "The thirty-six views of Mt. Fuji, Uitg. Kodansha International Ltd., Tokyo, New York & San Francisco. ISBN 0-87011-058-6.

U kunt ze ook vinden op Wikipedia.

 
Katsushika Hokusai: de grote golf bij Kanagawa
klik op de foto voor een vergroting

Literatuur:
Hartwig, G., Volcanos and Earth Quakes, London : Longmans, Green, and Co., 1887.

Onze gerelateerde web-pagina's:

- Aardbevingen

- Schaal van Richter voor aardbevingen


U bent hier: inhoudsopgave - DE AARDE - tsunamis
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van dr. Hugo H. van der Molen, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !

Follow@plattezaken en Facebook of Linkedin