Milieuzaken.org
feiten, getallen en opinies

earth on fire

Branden

U bent hier: inhoudsopgave - branden
Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

en Facebook of Linkedin

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

earth on fire

aarde brandt

branden op de aarde

Wereldkaart met alle branden die werden gedetecteerd door de MODIS-instrumenten op de satellieten Terra en Aqua van het Earth Observation System in de tiendaagse periode van 17 tot en met 26 november 2006. De meeste branden doen zich voor in de geel gemarkeerde gebieden. Bron: NASA/GSFC/MODIS Rapid Response System.

Lees het complete verhaal van Kees Floor, Het Weer Magazine, oktober 2007.


1000 vulcanen rond de Pacifische plaat: de "Ring of Fire" (ring van vuur).

De Pacifische Plaat brengt langs de randen niet alleen aardbevingen voort. Ook de meer dan duizend vulkanen op de breuklijnen zijn een gevaar. De omtrek van deze tektonische plaat wordt daarom ook wel ‘de ring van vuur’ genoemd.

ring of fire

 

Onderstaande video en deze link brengen u bij fantastische en dramatische diashows en video's op Youtube, o.a. over de "ring van vuur" (ca. 450 minder en meer actieve vulcanen) rondom de tectonische plaat van de grote oceaan (Pacific), die loopt van de westkusten van Zuid- en Noord Amerika, Alaska, de Aleoeten, Japan, de Philippijnen, Indonesië, Papoea Nieuw Guinea en Nieuw Zeeland

major vulcanos

klik op de foto om de video te starten


Vulcanen en CO2
Een hoog gehalte aan het broeikasgas CO2 (veroorzaakt door 700.000 jaar vulcaanuitbarstingen) leidde 251 miljoen jaar geleden tot het grootste uitsterven uit de geschiedenis van de aarde. Dat is althans de onderzoeksconclusie in 2005 van wetenschappers van het NCAR (Centrum voor Atmosferisch Onderzoek) in Boulder, Colorado (USA). Lees meer over deze superklimaatverandering, waar wij - volgens sommige klimaat-alarmisten - wellicht in zo'n honderd jaar versneld op aan zouden kunnen stevenen


Natuurbranden wereldwijd: afname met de tijd

pics/forest-fires-per-decade (wordt vervolgd)


Brazilië

Ontbossing in Brazilië

In 2019 was er in de media enorme ophef over de vele bosbranden in Brazilië, vaak aangestoken voor landontginning.

Het zou allemaal aan de nieuwe (rechts-conservatieve) president Bolsonaro liggen (aangetreden op 1-1-2019), maar uit bovenstaande grafiek valt af te leiden dat de Braziliaanse ontbossing vroeger heel wat intensiever was dan tegenwoordig, zelfs als het in 2019 erger is dan in 2018, wat wel het geval lijkt te zijn..

Lees er hier meer over en bekijk de rokende foto's (kijk hier indien de link is verbroken).


Canada

Klimaathysterie leidt to valse berichtgeving: zie hier een heel gewoon voorbeeld:
Blacklock’s Reporter (sept.2019) also said that in an earlier report on forest fires, Environment Canada blamed climate change for “record-shattering” forest fires in British Columbia that destroyed 3.3 million acres in 2018, omitting the Chinchaga Firestorm that destroyed five million acres in B.C. and Alberta in 1950 (bron).


Griekenland

Boris Johnson: geen verstand van klimaat en weer
Boris Johnson weet niet het verschil tussen weer en klimaat
 

De branden in 2021

die volgens Boris Johnson (premier van de UK) een teken zou zijn van door de mensen veroorzaakte klimaatverandering, ontkracht door Tony Heller in een video. Niets is minder waar dan wat hij zegt.


Indonesië

bosbranden-Indonesie-2015

Erik Meijaard, October 23, 2015: Indonesia's Fire Crisis — The Biggest Environmental Crime of the 21st Century |...

Checking the list of the worst man-made environmental disasters ever, Indonesia’s fires are probably the biggest global environmental disaster of the 21st century.........


Het iconische schilderij Boschbrand (1849) van de wereldberoemde Nederlandsch-Indische schilder Raden Saleh (1811-1880) laat zien hoe dramatisch bosbranden kunnen zijn voor de fauna.

Dramatisch waren ook de lotgevallen van dit schilderij dat sinds 1898 op onze Koninklijke zolders zo slecht is bewaard dat het nauwelijks nog te restauerern was.

Raden Saleh; Boschbrand (1849), ca. 3 x 4 meter

Boschbrand (1849), ca. 3 x 4 meter; klik voor vergroting.

(National Gallery, Singapore)


Koeweit

Toen Saddam Hoesein na zijn inval weer uit Koeweit in 1991 werd verdreven liet hij daar de oliebronnen brandend achter.

kamelen bij in brand gestoken oliebronnen in Koeweit


Rusland
Observaties in de zomer van 2010 zouden ook de ongekend vele branden in Rusland op de kaart hebben gezet. Het was er in 150 jaar niet zo droog en de branden woedden over heel Rusland. Een belangrijk deel der oogsten werd verbrand en er vielen vele slachtoffers door de rook en andere vervuiling.


Affakkelen van gas
De hoeveelheid aardgas (vooral methaan) die wereldwijd wordt verbrand door "affakkeling", is gigantisch. Dikwijls omdat er geen infrastructuur is om het ontsnappende gas op te vangen en te transporteren. Dit is een wereldwijd probleem bij de oliewinning.

Maar ook zonder feitelijke oliewinning vindt affakkeling plaats, zoals bv. na de mislukte boring door Rusland in het Oostelijk van de Kaspische zee gelegen Turkmenistan, nabij het verloren gegane dorp Darwaza in de Garagum, oftewel Karakoum woestijn.. Er restte een krater, 100 m in diameter en 20 meter diep. Men besloot in 1971 het giftige ontsnappende aardgas maar af te fakkelen, maar dat brandt anno 2009 nog steeds ! Een waarlijk Danteaans verschijnsel en een forse bijdrage (wie kan me zeggen hoe veel ?) aan de CO2 uitstoot in de wereld. Zie de dia slide show en verbaas U ! (Dante Alighieri (1265-1321) uit het Italiaanse Florence, werd vooral beroemd door zijn meesterwerk, de Divina Comedia, een beschrijving van zijn reis door de hemel en de hel. Zie een historisch aandeel (met zijn afbeelding) van een Nederlandse drukkerij die naar hem werd vernoemd.)

hell's door in Turkmenistan, bij Darwaza in de Garagum, de Karakoum woestijn


USA

natuurbranden in de USA vanaf 2016  

The Wildly Fraudulent Obama National Climate Assessment

door Tony Heller, 2 oktober 2017 op Youtube

The Obama White House generated a wildly fraudulent document titled the "National Climate Assessment" In this video, I show how the section about wildfires intentioanlly attempts to lead readers to the wrong conclusion.

In bovenstaande grafiek zie je veel verbrand gebied in de jaren 1930, de droogste jaren in Amerika ooit voor zover bijgehouden. zie verder onderaan.

Prof. (sic !) James Hansen deed hetzelfde als het Witte Huis onder Obama in een lezing voor studenten in Taiwan in 2018.

Amerikaanse bosbranden sinds 1960 Klik op de grafieken voor vergrotingen Amerikaanse bosbranden sinds 1926

Met de linker grafiek (beginnend in 1960) probeerde Hansen de Taiwanese studenten wijs te maken dat er sinds het jaar 2000 opeens veel meer Amerikaans gebied is verbrand dan daarvoor, uiteraard als gevolg van Global Warming.

Maar hij liet ze niet de rechter grafiek zien, die loopt vanaf 1926 !! Dus precies dezelfde misleidingstruc als het witte Huis toepaste onder het bewind van Obama. De stijging in de linker grafiek is -in het licht van de grafiek vanaf 1926 - nauwelijks bijzonder te noemen. De rechter grafiek correleert dan ook absoluut niet met de stijgende CO2-grafiek sinds 1926.

In een lezing op 16-8-2019 stelt Prof. Willie Soon dit aan de kaak en wuift hem weg met "pek en veren": Bye bye, James Hansen.........


USA-1937: The stable climate of 1937, door Tony Heller,12 januari 2020: veel natuurbranden, maar minder erg als de vele jaren ervoor, alles bij lage CO2-niveau's !hittegolven in de USA sinds 1895Klik op de grafiek voor een vergroting

 

This figure shows the annual values of the U.S. Heat Wave Index from 1895 to 2015. These data cover the contiguous 48 states. Interpretation: An index value of 0.2 (for example) could mean that 20 percent of the country experienced one heat wave, 10 percent of the country experienced two heat waves, or some other combination of frequency and area resulted in this value.

 


Bron: EPA-Environmental Protecton Agency, USA
Data source: Kunkel, 20166
Web update: August 2016

De zomers met de meeste hittegolven waren nadrukkelijk in de jaren 1930 e.v.

De EPA schrijft er het volgende over:
"Heat waves in the 1930s remain the most severe heat waves in the U.S. historical record (see Figure 1). The spike in Figure 1 reflects extreme, persistent heat waves in the Great Plains region during a period known as the “Dust Bowl.” Poor land use practices and many years of intense drought contributed to these heat waves by depleting soil moisture and reducing the moderating effects of evaporation."


U bent hier: inhoudsopgave - branden
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van dr. Hugo H. van der Molen, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !

Follow @plattezaken en Facebook of Linkedin