Milieuzaken.org
feiten, getallen en opinies.

pinokkio - climate gate

"Climategate"

U bent hier: inhoudsopgave - klimaatverandering - "Climategate"

Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

en Facebook of Linkedin

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

"Climategate": manipuleren wetenschappers klimaatcijfers?

You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.
(Abraham Lincoln)

Een grafiek in Elsevier van 21-6-2008 (p. 77) : "De afgelopen 10 jaar warmt de aarde niet meer op !"

aardetemperatuur-1988-2008

Lees hier meer over de zgn. "Pauze" (Engl. Pause; Lat: Hiatus)

In de gehackte e-mails van de University of East Anglia (zie hierna) geven wetenschappers toe dat zij de recente afkoeling van de wereldtemperatuur niet kunnen verklaren.

Niet iedereen is blij dat de temperatuur wellicht niet stijgt, maar de laatste tijd juist weer daalt. In één van duizenden door hackers gekraakte e-mails suggereert Phil Jones, directeur van de gerenommeerde afdeling klimaatverandering (CRU) van de universiteit van East Anglia, om een 'trucje' te gebruiken om informatie over temperaturen te manipuleren om zo temperatuursdalingen 'te verbergen'. "Climategate" lijkt geboren.

Lees en zie hier onder meer over wat in november 2010 als groot schandaal wordt gepresenteerd op de Britse TV-zender RT en de Amerikaanse zender Fox-news. Maar Phil Jones en het CRU ontkennen met klem dat er van manipulatie sprake is.

 
climate science

De publicatie van de gelekte informatie komt aan de vooravond van de VN-klimaattop in Kopenhagen. Daar zullen delegaties uit 192 landen proberen een nieuw akkoord te bereiken over de beperking van broeikasgassen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Daarom wordt de publikatie van de hackers ook wel bestempeld als politieke manipulatie.Computerhackers hebben een server van de gerenommeerde afdeling klimaatverandering (CRU) van de universiteit van East Anglia (UK) gekraakt en duizenden privé e-mails van Britse en Amerikaanse topwetenschappers en documenten op internet gezet in november 2009. Uit de gepubliceerde informatie blijkt dat sommige wetenschappers informatie over klimaatverandering hebben gemanipuleerd.

De CRU houdt veranderingen in temperatuur op de lange termijn bij en speelt een belangrijke rol in het verzamelen van informatie voor de IPCC-rapporten van de Verenigde Naties. Er was al eerder kritiek op dit Britse instituut: het heeft geregeld geweigerd om gedetailleerde informatie vrij te geven, die dienen als basis voor de door hen aangeleverde gegevens. Naar eigen zeggen omdat het geen copyright bezit over veel informatie. Maar waarschijnlijk om hun incompetentie, "bad will" en volgens Anthony Watts zelfs leugens te verbergen: data lijken zoekgeraakt en serieuse wetenschappers, zoals Steven McIntyre (die de roemruchte hockystick-grafieken van Michael Mann als methodologische fouten aan de kaak stelde) krijgen de verzamelde basis-onderzoeksgegevens over boomringmetingen in Siberë alleen en slechts mondjesmaat door een moeizaam beroep te doen op de Britse Freedom of Information Act uit 2000, waarbij de CRU zich uit alle macht blijft verzetten.

In een van de e-mails suggereert Phil Jones, directeur van de CRU, om een 'trucje' te gebruiken om informatie over temperaturen te manipuleren om zo temperatuursdalingen 'te verbergen'.

Een andere e-mail gaat over het tegenhouden van kilmaatpublicaties door sceptische wetenschappers. Dit zou kunnen door een panel samen te stellen bestaand uit wetenschappers 'die weten wat ze moeten doen' en die de informatie "controleert": lees tegen houdt indien onwelgevallig.

Ook wordt in de gehackte emails gesproken over cijfers die in een VN-rapport 'geperst moeten worden'.

Phil Jones en het CRU ontkennen met klem dat er van manipulatie sprake is. De universiteit van East Anglia beweert in een verklaring, dat de gestolen informatie zorgvuldig is geselecteerd zodat de hackers 'de algemene overtuiging dat mensen klimaatverandering veroorzaken' aan het wankelen kunnen brengen.

Maar reeds enkele maanden later gaat Phil Jones helemaal "om", zo schrijft De telegraafreporter Edwin Timmer op 15-2-2010:
De opwarming van de aarde sinds 1995 is niet bijzonder en wetenschappelijk gezien niet significant. Deze opmerkelijke ontboezeming heeft afgetreden klimaatprofessor Phil Jones van de Engelse East Angla University gedaan in een interview met de BBC. Jones moest in november zijn post verlaten nadat duizenden e-mails uitlekten, waaruit bleek dat hij en zijn collega’s sjoemelden met bewijzen voor het broeikaseffect. Jones erkent nu dat de opwarmingscurves tussen 1860 en 1880, 1910-1940 en 1975 tot en met nu vrijwel identiek zijn. Ook geeft de vroegere alarmist toe dat het in de vroege middeleeuwen mogelijk net zo warm is geweest als nu. Jones’ interview is een enorme U-bocht. Jarenlang verdedigde hij de zogenaamde hockeystick die zou bewijzen dat de afgelopen jaren ongekend warm zijn geweest.

Bronnen:
Elsevier van 21-6-2008 (p. 77)
Elsevier.nl (Nieuws/Wetenschap, door Robin van der Kloor), 22-11-2009.
Telegraaf.nl, 15-2-2010De emails:

Het climategate schandaal wordt uitgebreid beschrevn op onze webpagina's Climategate emails.

Marc Morano, is auteur van "The Politically Incorrect Guide To Climate Change", te koop bij Amazon, die hier een inhoudsopgave laat zien.
Zie ook hier voor hoofdstuk 10 van het boek: "Climategate: The UN IPCC Exposed": een opsomming van heel wat (wetenschappelijk gezien) schandalig gedrag.


Ook de Britse ‘Telegraph heeft de meest compromitterende e-mails van ‘climategate’ op een rijtje gezet. Lees ze hier.

Hans Labohm pikt er één uit:

From: Kevin Trenberth (US National Center for Atmospheric Research, IPCC lead Author ). To: Michael Mann. Oct 12, 2009
"Well, I have my own article on where the heck is global warmin"g…The fact is that we can’t account for the lack of warming at the moment and it is a travesty that we can’t… Our observing system is inadequate”

Prof Trenberth appears to accept a key argument of global warming sceptics that there is no evidence temperatures have increased over the past 10 years.

Bron: Hans Labohm

------------------------------------------------------------

We have 25 or so years invested in the work. Why should I make the data available to you, when your aim is to try to find something wrong with it ?
Phil Jones, Director of the Climate Research Unit at East Anglia University
Climategate e-mail to Warwick Hughes, 2004
(bron: gevonden op climategate.nl d.d. 18-3-2017)


Wat is nu de reactie van de klimaatalarmisten op deze onthullingen?

George Monbiot behoort tot de meest extreme mediapropagandisten van de klimaathype in Engeland. Hij bestrijdt de klimaatsceptici te vuur en te zwaard. Wat is zijn reactie op ‘climategate’?

In een artikel op Heraldsun, getiteld: ‘Even Monbiot says the science now needs “reanalysing”’, schrijft Andrew Bolt:

Even George Monbiot, one of the fiercest media propagandists of the warming faith, admits he should have been more sceptical and says the science now needs to be rechecked:
It’s no use pretending that this isn’t a major blow. The emails extracted by a hacker from the climatic research unit at the University of East Anglia could scarcely be more damaging. I am now convinced that they are genuine, and I’m dismayed and deeply shaken by them.
Yes, the messages were obtained illegally. Yes, all of us say things in emails that would be excruciating if made public. Yes, some of the comments have been taken out of context. But there are some messages that require no spin to make them look bad. There appears to be evidence here of attempts to prevent scientific data from being released, and even to destroy material that was subject to a freedom of information request.
Worse still, some of the emails suggest efforts to prevent the publication of work by climate sceptics, or to keep it out of a report by the Intergovernmental Panel on Climate Change. I believe that the head of the unit, Phil Jones, should now resign. Some of the data discussed in the emails should be re-analysed.

Bron: Hans Labohm in Dagelijkse Standaard, 24-11-2009


Verdere reacties:

In een interview in de Telegraaf van 13-12-2009 noemt Arthur Rörsch klimatologie een zieke wetenschap.

"Dit is zeer ernstig", oordeelt de Nederlandse geofysicus Hans Erren. "Zo hoort wetenschap niet te werken." Hij vindt het schokkend dat een "kliek politiek gemotiveerde wetenschappers, die alles uit de weg ruimen, dat niet bij hun ideologie past", zo'n grote invloed heeft op het IPCC. Dit VN-lichaam roept al jaren om miljarden kostende maatregelen tegen CO2-uitstoot.

VVD-kamerlid Népperus: "Dit is schokkend. Kennelijk gooit men deuren dicht voor wetenschappers die anders denken over klimaatverandering. Terwijl dit juist een open debat moet zijn."

Volgens PVV-kamerlid De Mos lijken de betrapte wetenschappers "een beetje op Barbapapa". " Kopenhagen is echt de perfecte plek voor een klimaatconferentie. Er worden sprookjes verkocht."

Bron: De Telegraaf-binnenland, 24-11-2009

video's
Als reactie op climategate is er een humoristische sarcastische video verschenen, het geïllustreerde kerstliedje "hide the decline". Inmiddels is in 2011 ook deel II verschenen, waarin de trucs met de grafiekem worden getoond. Maar Michael Mann (1e auteur van het beruchte hockystick-artikel) wil de makers gerechtelijk laten vervolgen.

Maar een zeer serieus, ernstig en verontrustend achtergrondverhaal is te zien op de video met historisch climatoloog Dr. Tim Ball, die duidelijk aangeeft hoe verrot de wetenschappers, de "peergroup" van ca. 40 klimaatwetenschappers, hun tijdschriftredacties en de geheimzinnig opererende klimaatdata-instituten zijn geworden en dat ze, samen met het IPCC, de wereldpolitiek miljarden laten uitgeven op basis van vervalste temperatuurgegevens en zgn. proxy meetgegevens om temperatuur te schatten. Hij concludeert dat het in feite gaat om een criminele organisatie.

Wat "Hide the Decline" werkelijk inhield wordt uitgelegd in deze ietwat technische video: Het ging er om dat de boomringdata, zgn. proxy data voor temperatuur, tegenwoordig niet meer sporen met de werkelijk gemeten temperaturen. Boomringdata suggereren een temperatuurdaling terwijl de gemeten temperaturen omhoog gingen. Daarmee wordt het nut van alle boomringgegevens vanaf ca. 1080 ontkracht en hebben we dus geen betrouwbare gegevens meer van voor de werkelijke temperatuurmetingen begonnen rond ca. 1850-1880. En dan kun je ook niet stellen dat de huidige iets hogere temperaturen nog nooit eerder zijn voorgekomen en dus verontrustend zijn. Om tot die hockystickgrafiek te komen moesten ook eerst de middeleeuwse warme periode verdoezeld worden en ook het koudere tijdperk nadien, het zgn. "Maunder minimum"'. Ook dat werd geregeld.

Zie ook een andere video-presentatie die uitlegt wat hiding the decline" inhield, uithelegd door (Berkeley) Physics Professor R.A. Muller en vervolgens een presentatie van Steve Mc Intyre. Lees ook een artikel van Johan Branders (2019) met duidelijke uitleg.

Hier kunt U een gewaagde parodie zien over hoe Al Gore (gespeeld door Hitler) tot razernij is gebraht door het climate gate schandaal.

Websites
- Climategate.nl , de meer sceptische partij in het klimaatdebat
- Climate scepticism : https://cliscep.com/

Citaten

McKitrick quote over vlimategate
Citaat van Ross McKitrick; klik op de foto voor een vergroting

- Rest assured, the climate catastrophe is coming and things are more urgent than ever. Don’t let any skeptic tell you otherwise, as they only want to spread some damn optimism about the future (Pierre Gosselin, Notrickszone.com ).
- It’s easier to fool people than to convince them that they have been fooled.
- You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time (Abraham Lincoln).

Literatuur;

- Ball, Tim, How the world found out what was going on in IPCC Climate Science, Chapter 10 (p 164-193) in: Ball, Tim, The Deliberate Corruption of Climate Science, Seattle, Stairway Press, 2014, ISBN 978-0-9888777-4-0
- Ball, Tim, What else did we learn from the leaked emails ?, Chapter 11 (p 194-234) in Ball, Tim, The Deliberate Corruption of Climate Science, Seattle, Stairway Press, 2014, ISBN 978-0-9888777-4-0
- Branders, Johan, Het Climategate-schandaal: ‘post mortem’, Climategate.nl, 23-11-2019.
- Curry, Judith, Post Mortem Climategate – 10 jaar later, Climategate.n. 6-12-2020.
- Delingpole, James, : Climategate 10 jaar later – de smeerlappen komen ermee weg!, Climategate.nl , 24-11-2019
- Puls, Klaus-Eckart (Duitsland), Het Climategate-schandaal – een terugblik (Deel I), Climategate.nl, 12-9-2019.
- McIntyre, Stephen and McKitrick, Ross, CLIMATEGATE, Untangling Myth and Reality Ten Years Later, www.climateaudit.info, 5-12-2019 (pdf-file, ca. 33 p.)
- Morano, Marc, Don’t Let Media Whitewash Climategate! Read Chapter 10 excerpt revealing the truth behind scandal 10 years later, Climate depot, 18 november 2019.
- Pierce, Fred, Climate change emails between scientists reveal flaws in peer review, The Guardian, Febr. 2nd 2010.


U bent hier: inhoudsopgave - klimaatverandering - "Climategate"
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van dr. Hugo H. van der Molen, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !

Follow@plattezaken en Facebook of Linkedin