Milieuzaken.org
Feiten, getallen en opinies.

Fauna

U bent hier: inhoudsopgave - fauna

Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

en Facebook of Linkedin

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Partij voor de Dieren
Lees hier meer over de standpunten van de Partij voor de Dieren

(in september 2019 maakte oprichtster Marianne Thieme bekend haar kamerlidmaadschap en dus ook haar fractievoorzitterschap op tezeggen en de politiek te verlaten)


INHOUDSOPGAVE

Het Amazonegebied:
- Recent ontdekte zoogdieren
- Help Marc van Roosmalen te overleven !

Bedreigde diersoorten:
- Buffels in Noord Amerika
- Chimpansees
- Dolfijnen
- Ijsberen
- Libellen
- Vlinders en rupsen
- Vogels
- Zeehonden

Jacht:
- rendieren
- Gevaarlijke dieren
- Valken

Overige dieren :

- Eiken-processie-rupsen
- Libellen
-
vossen
- walrussen
- zalm

Noach's ark: Extinction rebellion "avant la lettre"

natuurlijke levens-wijsheden :


Het Amazonegebied

De Amazone is op de Nijl na de grootste rivier ter wereld met een totale lengte van 6.437 km. Het Amazonegebied betreft meer landen dan alleen Brazilië, maar ook Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Venezuela, Guyana and Suriname. Het Amazonegebied is het grootste zoetwaterbekken ter wereld (FD, 6-12-2007).
Het gebied herbergt onder meer 40.000 plantensoorten, 1294 soorten vogels, 427 zoogdiersoorten en 378 soorten reptielen en wordt ook wel de medicijnkast van de wereld genoemd (bron: www.amazonyourbusiness.nl ; lees het Voorwoord bij dit boek van Meindert Brouwer).Recent ontdekte zoogdieren.
Er worden nog steeds zoogdieren ontdekt, die tot nu toe onbekend en onbeschreven waren. Marc van Roosmalen vond in het Amazonegebied wel 20 soorten !

blootsvoets door de Amazone-Marc van Roosmalen   Marc van Roosmalen heeft prachtige boeken geschreven over zijn tochten en ontdekkingen van onbekende dieren en planten in het Amazonegebied, zowel in het Nederlands als in het Engels.   barefoot through the Amazon- Marc Roosmalen

Van het Engelse boek Barefoot through the Amazon in het Engels kunt U hier een deel downloaden en lezen / bekijken.

Van het Nederlandse gelijknamige boek Blootsvoets door de Amazone kunt U hier een deel downloaden en lezen. Klik hier en download de boeken folder van MARC! De Nederlandse versie genaamd " Blootsvoets door de Amazone " krijgt u direct door MARC toegestuurd bij donaties van € 50,- of meer op ING betaalrekening 2029593 t.n.v. Hr M.G.M. van Roosmalen

Help Marc van Roosmalen te overleven !
Tilburger van geboorte (1947) - Braziliaan van nationaliteit (hij strijdt om zijn verloren Nederlanderschap te herwinnen) - briljant wetenschapper - belangrijkste kenner van het Amazonebekken dat hij blootsvoets doorkruiste - ontdekker van maar liefst twíntig nieuwe zoogdieren Sommige van de door Van Roosmalen ontdekte dieren dragen vandaag zijn naam, waaronder een stekelvarkentje (de Sphiggurus roosmalenorum) en het dwergzijdeaapje (Roosmalens' Dwarf Marmoset) - onvermoeibaar activist voor het behoud van het regenwoud - met de dood bedreigd door belanghebbenden bij illegale houtkap – gedetineerd in een van de beruchtste gevangenissen van Brazilië - op de vlucht voor de Braziliaanse justitie - ondergedoken in Nederland dat weigert hem de status van vluchteling te verlenen.
Vanwege mij onbegrijpelijke redenen is Marc zijn Nederlandse nationaliteit tijdens bovenstaand relaas kwijtgeraakt. Dat kan hem zijn leven kosten in een Braziliaanse gevangenis. Maar een mens van deze statuur - In 2000 riep Time Magazine hem uit tot een van de ‘Helden van de Planeet’ - verdient het meer dan wie ook om juist ereburger van Nederland te worden, met alle internationale bescherming die het Nederlanderschap gelukkig biedt. Help hem - en het fatsoen en de eer van ons land - daarom om zijn verloren Nederlanderschap terug te krijgen. Klik daartoe op deze link en teken de petitie hiertoe. Enig geduld is nodig, maar voor hem van heel groot belang ! (update: 30-11-2009).


Bedreigde diersoorten

De mens is een tropisch beest en onze aanwezigheid op deze breedtegraad is onnatuurlijk. Dankzij technologie lukt het hier trouwens aardig. Wel met veel energie.

Buffels in Noord Amerika
Ooit leefden er in Noord Amerika 60 miljoen buffels.
De Indianen leefden in een zekere harmonie met de natuur, jaagden in beperkte mate op de dieren, leefden van hun vlees en gebruikten hun huid en skeletten.
De buffels kunnen wel tot 1.000 kilo wegen.

lees meer over het dierenleven op 's werelds steppen en savannen------>

  buffeljacht door indianen

 

 

 

 

 

 buffeljacht door blanken
klik voor vergroting
 

Na de invallen van de blanken in het land werden zowel de Indianen als de buffels bijna uitgemoord: op een gegeven moment restten er nog slechts 1.000 buffels. Ja, U leest het goed: duizend overlevenden.


Inmiddels zijn de dieren beschermd en leven er weer veel meer.
Bron: Evangelische TV-omroep, 17-10-2010 op NL2


Chimpansees
De mens en de chimpansee zijn pas 5 miljoen jaar geleden hun eigen weg gegaan in de evolutie en dat maakt ons zeer nauw verwant. Dat is ook de reden dat veel farmacologisch onderzoek is gedaan met deze dieren, zoals bv. het zoeken naar een vaccin tegen hepatitus-B, een ernstige vorm van leverontsteking, want de chimpansee is het enige dier dat deze ziekte ook kan krijgen. In het wetenschappelijk tijdschrift science van 2-4-2010 wordt in 6 artikelen de balans opgemaakt van het onderzoek in deze mensaap. Maar tegenwoordig bestaan er goede alternatieven voor het testen van vaccins en bloedproducten. Inmiddels is dit soort onderzoek in chimpansees in Europa dan ook verboden.

Wetenschappers die psychologisch onderzoek en gedragsonderzoek willen uitvoeren, doen dit in grote dierentuinen, zoals bv. Burger's Zoo in Arnhem of in de natuurlijke omgeving der chimpansees. Jane Goodall begon in 1960 in het wild levende chimpansees te observeren in Gombe, Tanzania (het vroegere Tanganyika). Ze heeft haar onderzoek gepopulariseerd door in films, boeken en door het wereldwijd geven van lezingen. Inmiddels zij er 18 verschillende veldonderzoeken gaande, vooral in West-Afrika. Hierbij worden o.a. GPS-peilingen gebruikt om het verplaatsingsgedrag der dieren te onderzoeken.
(bron: Prof. Huub Schellekens in het FD van 17-4-2010)


  adopteer een Chipansee Ondanks de wereldwijde aandacht voor de dieren worden ze ernstig in hun bestaan bedreigd. Er leven anno 2010 nog ca. 200.000 dieren in het wild, maar deze worden vooral bedreigd door stropers, die strikken van ijzerdraad gebruiken om wild te vangen. In sommige streken mist daarom wel 30% der dieren vingers, tenen of meer. U kunt helpen de dieren te beschermen. Bij voorbeeld door via het Jane Goodall Instituut Nederland een chimpansee te adopteren.


Dolfijnen
Lievelingsdier voor velen, voorstellingen gevend in dolfinaria, gebruikt als therapeut voor (geestelijk) gehandicapten etc., etc.

Maar velen maken zich er zorgen over dat wilde dolfijnen worden gevangen om in onze dolfinaria verder in gevangenschap te moeten leven.... of - vaker nog - jammerlijk om te komen. Lees er meer over en teken de petitie van Avaaz tegen de dolfijnenjacht.
Lees verder op onze webpagina over dolfijnen.

  dolfijnen

Walrussen

walrussen

Volgens een film uit 2019 van Netflix, het Wereld Natuurfonds - WWF en de beroemde filmmaker Sir David Attenborough zouden walrussen van rotsen vallen vanwege klimaatverandering en zich terugtrekkend kustijs. Niets is echter minder waar, zoals Susan Crockford uitlegt in een video-presentatie van 2 augustus 2019. Het gaat juist uitstekend met walruspopulaties en dat van de rotsen vallen is eerder een teken van overpopulatie dan van iets anders, zoals klimaatverandering. Zie hier voor onze webpagina over walrussen.


Zalm

 

 

 

Zie hier een film met overstekende zalmen

  overstekende zalmen

Ijsberen
Dit levensgevaarlijke troeteldier leeft in de buurt van de Noordpool.
In het boek en de film van Al Gore wordt gesteld dat opwarming van de aarde en het als gevolg daarvan afnemende Noordpoolijs het voortbestaan van ijsberen bedreigt.
Christopher Monckton of Brenchley is het daar niet mee eens, zoals U kunt lezen in zijn manuscript 35 Inconvenient Truths: The errors in Al Gore's Movie.
Simon Roosendaal stelt in Klimaat, Elsevier Speciale Editie, 2009, p. 6 dat er anno 2009 ca. 25.000 ijsberen bestaan, 5 maal zoveel als ca. 30 jaar geleden, dus anno 1979. Dat komt vooral omdat de jacht op ijsberen aan banden is gelegd.
De Eskimo's (men zegt tegenwoordig liever Inuit) claimen juist dat ze wel op ijsberen mogen jagen, zoals ze dat in het verleden ook plachten te doen. Dit om hun leefcultuur zoals vanouds te kunnen bewaren. Ik meen dat dat in Canada in elk geval aan hen is toegestaan.
  ijsbeer op ijsschotsje

Niet iedereen realiseert zich dat de ijsberen er momenteel qua aantal beter voorstaan dan in de jaren 1960. In het TV programma "Pauw en Witteman" van 7-12-2009 suggereerde Jeroen Pauw dat de ijsberen het in de jaren 1960 veel beter ging dan tegenwoordig. Hij zal hebben gedoeld op het steeds meer smeltende poolijs dat het overleven van de ijsbeer op termijn zou bedreigen. In dat zelfde programma doceerde bioloog, schrijver en mens met een geweldig gevoel voor humor, Midas Dekker, dat de Ijsbeer (Ursus Maritimus) eigenlijk wegens een wat geringer verstand dan andere beren, nolens volens door de slimmere bruine beren ooit is verdreven naar koudere en onaangenamer oorden als de Noordpool. Daar zou deze zich uitstekend hebben aangepast aan de barre omstandigheden, om vervolgens, na met uitsterven te zijn bedreigd, een troeteldier van de milieubewuste mensen te worden: de zekerste manier van overleven.

Of die 25.000 ijsberen in 2009 nou veel of weinig is, weet ik niet, maar het lijkt me voor een diersoort gevaarlijk weinig. Hoeveel ijsberen waren er ooit ? Mail me als U het weet !

Het Wereld Natuurfonds stelt in haar prachtige website over ijsberen dat de ijsbeer als soort momenteel niet ernstig wordt bedreigd, mede vanwege een beschermingsovereenkomst in 1973 tussen alle landen die er mee te maken hebben. Maar als het klimaat verder zou opwarmen, dan loopt ook het overleven van de ijsbeer gevaar.
"With 20-25,000 polar bears living in the wild, the species is not currently endangered, but its future is far from certain. In 1973, Canada, the United States, Denmark, Norway and the former U.S.S.R. signed the International Agreement on the Conservation of Polar Bears and their Habitat. This agreement restricts the hunting of polar bears and directs each nation to protect their habitats, but it does not protect the bears against the biggest man-made threat to their survival: climate change. If current warming trends continue unabated, scientists believe that polar bears will be vulnerable to extinction within the next century".

Het alarm-denken lijkt - net als de ijsberen - vooralsnog onuitroeibaar.....

Overigens heeft de bruine beer het ook niet altijd gemakkelijk: bekijk de spectaculaire film van een berejong dat wordt achterna gezeten door een leeuw !

In onderstaande video legt Susan Crockford uit hoe de "wetenschp" en de alarmisten over ijsberen er naast heeft gezeten.

de ijsbeercatastrofe die nooit plaats vond

Lees meer op onze webpagina over ijsberen !Libellen
De ‘Veldgids Libellen’ van KNNV Uitgeverij stamt uit 1998. Hier in overheerst nog de klaagzang over achteruitgang van de meeste soorten.
Rypke Zylmaker laat in een bijdrage op climatgate.nl zien dat het sinds 1990 al weer heel wat beter gaat met onze libellen: sinds dat jaar namen 36 van de 54 libellensoorten in Nederland in aantal toe.

fossiel van een libelle

De oudst bekende fossielen van libellen zijn al 275 miljoen jaar oud. In Eichstatt (Beieren), in het museum van de vondsten in de kalksteengroeves van Solnhofen, vind je een exemplaar die uit de Jura stamt , van 150 miljoen jaar terug. Er zijn nu ongeveer 6000 soorten bekend.

Libellen in de Kunst...........

Chantron: Libellule

A. J. Chantron (1842 – 1918)
Libellule, Libelle, Libellula
Salon de Paris, 1913

A. Noyer, Editeur, Paris, 2078

 


vlinders
Vlindernet is een mooie algemene site met héél veel informatie over vlinders.

Europese Rode Lijst voor Dagvlinders:
In Europa komen 482 soorten dagvlinders voor.
9% daarvan wordt met uitsterven bedreigd
Nog eens 10% geldt als kwetsbaar
Slechts 4% neemt in aantal toe.
De vlinderpopulaties staan onder druk vanwege verlies van leefgebied door veranderingen in landbouwmethoden, klimaatverandering, branden en toerisme.
Bron: De Telegraaf , 20-3-2010

Nederlandse Rode Lijst voor Dagvlinders, anno 2006:
Deze lijst is zowel in 1995 als 2006 samengesteld door de Vlinderstichting in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit- LNV. Zie ook Wikipedia.
Het blijkt dat het die afgelopen 10 jaar minder goed ging met onze vlinders: ze worden steeds meer bedreigd.

Van de 108 soorten dagvlinders die we in ons land nu kunnen zien, of ooit konden zien, zijn:
17 verdwenen, zoals bv. het zilverstreephooibeestje en de moerasparelmoervlinder,
14 ernstig bedriegd, waaronder bv. het veenhooibeestje en de kleine heivlinder,
9 bedreigd, zoals het gentiaanblauwtje en de zilveren maan,
3 kwetsbaar: het dikkopje, de bruine vuurvlinder en de kleine parelmoervlinder,
5 gevoelig, zoals heideblauwtje en de heivlinder

23 gelden als "thans niet bedreigd", o.a. de koninginnepage.
37 soorten zijn "niet beschouwd" in het onderzoek, waaronder trekvlinders als de atalanta en distelvlinders, zwervers als de koningspage en exoten als het geraniumblauwtje.

 

Er zijn veel meer 'ernstig bedreigde' soorten gekomen. Zo ging het met veenhooibeestje, kleine heivlinder en grote weerschijnvlinder de laatste tien jaar erg slecht. veenhooibeestje
veenhooibeestje (Coenonympha tullia)
Fochteloerveen - 14 juni 2007
Foto: Judith BoumaVakantiehuis De Schuilplaats in Norg:
U kunt dit huisje huren en de vlinders bewonderen

Door vlinder-onderzoekers zijn in 2020 wel 290 soorten nachtvlinders geteld bij De Schuilplaats. Lees hier het fraai geuillustreerde verhaal.


Natuurlijke levens-wijsheden

kansen kloppen zachtjes aan de deur
Klik op de foto om de prachtige power point presentatie te starten !


Eiken-processie-rupsen

eiken-processierups-boomlinten

 

Deze rupsen houden van een warm klimaat en daarom komen ze de laatste tijd soms ook weer voor in Nederland, maar niet tot wederzijds genoegen: mensen kunnen van hun "brandharen" behoorlijke irritaties oplopen aan huid, longen en ogen.

In een artikel op climategate.nl van 17-6-2017 steekt Rypke Zeilmaker de draak met de overtrokken tegen-maatregelen van de overheid: "Eikenprocessie-psychose in angstig NL"

<-------- klik op foto's voor vergrotingen --------->

  GGD-waarschuwing tegen de eiken-processie-rupsVogels

logo Vogelbescherming Nederland  

Vogelbescherming Nederland organiseert periodieke en permanente vogeltellingen.

Op hun site zie en hoor je o.a. de 25 meest voorkomende tuinvogels in ons land.

Vogelbescherming

 
 

 

Paringsdansen van vogels: zie de BBC-video !

BBC-vogel-paringsdansen

 

Nachtegaal-zang-3-uur   Op youtube kun je de geluiden beluisteren van heel veel vogels, zoals bv. van de Nachtegaal.

Vossen
Video van melk drinkende kleine vosjes

Zeehonden
We kunnen proberen zielige aangespoelde zeehonden te vertroetelen en terug in zee te plaatsen, maar de natuur en de mensheid blijven een gvaarlijke leefomgeving.
De vrijlating van Snappy the Seal is een schrijnend voorbeeld........ (sorry deze link werkt nog niet)


Jacht:
- rendieren
Jagen op rendieren is niet zonder gevaar. Ze kunnen zich verdedigen ! Bekijk de video.

- valken

valken in een Arabisch vliegtuig
Click on the foto for an enlargement
 

Falcons hold a very special place in the heart of those who live in the United Arab Emirates.

As the national bird of the country, falcons are given special treatment and privileges.

Falcons are allowed to fly on commercial airplanes, and get this–they are even allowed to have their very own seat.

Who knows what other kind of perks falcons get?

We wish we could turn into a falcon for a day to see what all the hype is about.


- gevaarlijke dieren

- The deadliest animals in the world

- Everyone is terrified of sharks, but this is actually the deadliest creature on Earth.

Posted by Tech Insider on zaterdag 5 september 2015

- De mens: homo homine lupus est.


De zondvloed,
"rebelion extinction avant la lettre"

Straf volgt op onze "zonden", zo niet in de hel dan wel door een zondvloed, zoals - volgens het verhaal in de Bijbel - door doomdenker Noach werd voorzien.
Fraai weergegevn op een schilderij van Cornelis Cornelisz van Haarlem (1562-1638): "Zondaars voor de zondvloed".

De "zondaars" op het schilderij genieten van ""Wein, Weib und Gesang". Links boven op het schilderij is Noach's ark te zien, gebouwd om de zondvloed te overleven.

Zondaars voor de zondvloed, door Cornelis Cornelisz van Haarlem (1562-1638)

Klik op de foto voor een vergtroting.

Wie kent het bijbelse verhaal niet ? U kunt uw geheugen opfrissen bij Wikipedia (citaat d.d. 7-12-2013):
De Ark van Noach is volgens het bijbelverhaal in Genesis, het schip waarmee Noach en zijn gezin, en vele dieren met hen, de zondvloed overleefden.
Het verhaal van de zondvloed en de Ark van Noach toont gelijkenissen met andere Mesopotamische mythen zoals het Gilgamesj-epos, en heeft veel latere verhalen geïnspireerd. Hoewel behoudende gelovigen (joden, christenen en moslims) menen dat er echt een Ark van Noach heeft bestaan en er al veel zoektochten zijn ondernomen om deze te vinden, is dit nog nooit gelukt. Anderzijds hebben wetenschappers aangetoond dat het aan boord nemen van minstens twee dieren van elke soort en deze gedurende 150 dagen levend houden onmogelijk is.


Anno 2005 maakte De beroemde Nederlandse schilder Marius van Dokkum een fraaie spotprent over de bouw van de ark.

Ark van Noach in Nederland anno 2011- diaserie  

 

In Nederland zoul het, anno nu, niet goed meer lukken om een ark te bouwen ........

Bekijk en beluister de diashow en amuseert U.


 


Interessante websites:
Bedreigde diersoorten: overzichts-site van het Wereld Natuur Fonds
Steppen en Savannen
: het leven van de grazende dieren
Vroege vogels, Vara's prachtige natuurprogramma's

 

 U bent hier: inhoudsopgave - fauna
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van dr. Hugo H. van der Molen, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !

Follow@plattezaken en Facebook of Linkedin