Milieuzaken:
feiten, getallen en opinies

Groenland
U bent hier: inhoudsopgave - de aarde - Groenland
Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

en Facebook of Linkedin

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

From 80,000 to 20,000 years ago Greenland warmed by 10-15 Kelvin within a span of “a few decades” 24 times (Kypke and Ditlevsen 2024).

These abrupt warming periods occurred without concomitant CO2 concentration changes. And, of course, without human interference.

(Lees het hele artikel op wattsupwiththat.com, 21-6-2024 en op sciencedirect.com, vol.466, oct. 2024, 134215


bergketens van Groenland houden de ijskap vast

klik op foto voor vergroting

 

André Bijkerk schrijft in een commentaar op climataegate.nl van 8-7-2017:

"Dat de ijskap van Groenland zo stabiel is, dat het de warmste perioden met gemak overleeft, zoals het laatste interglaciaal, het Eemian, komt vanwege zijn bijzondere topografie:

Het is overal omgeven door bergketens en het kan geen kant op. En alle bangmakerijen dat het nog sneller in zee zal glijden dan we dachten, wordt hierdoor lelijk aan de kaak gesteld. Het kan niet in zee glijden. Het is niet meer dan bangmakerij.


(HHvdM, red: die stabiliteit blijkt ook uit onderstaande grafiek: in de ca. 10.000 jaren tussen heden en de laatste ijstijd variëerde het oppervlak van de ijskap slechts tussen de ruim 1,8 en bijna 2 miljoen km2, dus nog geen 10%.


De Vereniging voor weerkunde en klimatologie geeft hier de volgende informatie over het klimaat op Groenland: "Langs de kust bevinden zich steile bergen die uit zee oprijzen. De Gunnbjørns is de hoogste berg met een top van 3700 meter. De kust heeft ook veel fjorden en de diepste fjord is driehonderd kilometer. Groenland heeft daardoor een kustlijn van 40.000 kilometer, die net zo lang is als de evenaar".


Het toendragebied in het noorden en de eerste 150 kilometer langs de kust in het zuiden is grotendeels ijsvrij. Aan de westkust is de bewoonbare strook land 40-150 km breed, aan de oostkust 15-30 km.



Nevenstaande grafiek toont de oppervlakte van de Groenlandse ijskap sinds de laatste ijstijd, een periode van 10.000 jaar.

Wat mij opvalt is dat het oppervlak van de ijskap sinds 10.000 jaar nooit meer dan 10% varieerde !

Na de laatste ijstijd was er - logischerwijze - een afname van het ijs tot een minimum ca. 3,5 duizend jaar geleden.

Daarna steeg de omvang van de ijskap weer, met kleine dips zoals o.a. in de zgn. Middeleeuwse Warme Periode- MWP. Ook sinds 1900 zien we een vergelijkbare kleine dip.

  Groenlandse ijskap de laatste 10.000 jaar
Klik op de grafiek voor een vergroting.


De oppervlakte van de Groenlandse ijskap is momenteel even groot als ca. 7,5 duizend jaar geleden, volgens de grafiek hier onder ca. 1,9 miljoen vierkante km (km2).

Onderstaande grafiek lijkt de bovengenoemde stelling van Bijkerk te bevestigen (dat het ijs op Groenland grotendeels moeilijk weg kan glijden richting zee en dat de ijskap van Groenland zo stabiel is, dat het de warmste perioden met gemak overleeft.

Onderstaande grafiek lijkt de stelling van Is Canada Ready? te logenstraffen, dat "most of the ice on Greenland melts (as it did in the last and any other interglacial period)" Op het laagste punt in bovenstaande grafiek ( 2 -5 duizend jaar geleden) was er nog steeds meer dan 1,8 miljoen vierkante km ijsbedekking.


De Vereniging voor weerkunde en klimatologie geeft hier de volgende informatie over het klimaat op Groenland, op deze webpagina geciteerd in schuin schrift: "Groenland heeft een poolklimaat met regionale verschillen. De temperatuur daalt in het binnenland tot -50 graden. Föhnwinden zorgen zomers aan de kust voor temperaturen tot +20 graden. Noord-Groenland is in juni één van de zonnigste plaatsen van de hele wereld".

Klimaat
Het klimaat van Groenland staat onder invloed van ijs en zee. Het binnenland is door de ijskap zeer koud, de kust is door de invloed van de zee zacht. Zelf de noordelijke kust heeft minder ijs dan het binnenland in het zuiden. Het weer in de zuidelijke kustgebieden heeft een wisselwerking van luchtsoorten: polaire lucht van de ijskap en subtropische vanaf de oceaan wisselen elkaar af.

De zomer
Langs de westkust loopt de Westgroenlandse Golfstroom. Deze afsplitsing van de grote warme golfstroom in de Atlantische Oceaan zorgt ervoor, dat de temperatuur 's zomers gemiddeld rond de twaalf en 's nachts rond de vier graden ligt. In de zon en met een föhnwind loopt de temperatuur op tot boven de 20°C.

Tijdens een passage van een krachtige depressie kan de wind flink aantrekken en warme lucht uit het zuiden aanvoeren. Zomers loopt de temperatuur dan behoorlijk op. De plaats Angmagssalik aan de oostkust beleefde in juni 1942 de hoogste temperatuur van Groenland. Het werd toen 25,3 graden. De hoogste temperaturen aan de noordkust liggen rond de 20 graden. Kangerlussaq aan de zuidwestkust mat op 27 juli 1990 een recordtemperatuur van 23,9 graden.

Als de depressie voorbij is draait de wind naar het noordwesten. De wind die dan opsteekt heet Pittarak. Zomers is het in het binnenland gemiddeld niet warmer dan -11°C.

De aanwezigheid van de Atlantische Oceaan geeft ook veel neerslag. In de zomer is de zuidelijke kust het natste gebied. Hier valt jaarlijks 2500 millimeter. (Prins Christian Sund is goed voor jaarlijks 2568 millimeter). In Thule (noordwesten) is dat 124 millimeter en in Danmarkshavn (noordoosten) 139 millimeter. In heel Groenland kan de neerslag het hele jaar door in de vorm van sneeuw vallen. Zomersneeuw ten zuiden van de poolcirkel komt weinig voor.

In het noorden schijnt de zon in juni vaker dan elders in de wereld. De middernachtzon is aanwezig en ook in zuidelijker delen van Groenland wordt het rond 21 juni niet echt donker. In Nord (uiterste noordoosten) schijnt de zon in mei 360 uur en in juni 349 uur.

Het zeewater in het zuiden van Groenland loopt zomers op tot +6 graden.

De winter

In de winter kent Groenland veel temperatuurverschillen. In het noorden en binnenland daalt deze tot -50°C. Aan de kust zijn de temperaturen iets hoger. In het noorden in januari aan zee is het rond de -36 graden en in het zuiden rond de -6 graden. Het zeewater in het zuiden is dan gedaald tot -2 graden.

Aan de zuidkust kan de temperatuur in de winter onder invloed van depressie behoorlijk oplopen. Zo steeg half februari 2005 de temperatuur tot 16 graden. Het warme weer trof toen ook de toeristenindustrie, want alle tochten met hondensledes werden vanwege dooiweer afgelast.

Op 9 januari 1954 werd met een waarde van -66 graden de laagste temperatuur gemeten. De lage temperaturen in het noorden worden ook veroorzaakt door de poolnacht. In december schijnt de zon in heel Groenland niet. In januari schijnt deze in Nuuk alweer 31 uur. De plaats Angmagssalik, op gelijke hoogte aan de oostkust, heeft in januari door de vele bewolking nog maar één uur zon per maand.

De luchtvochtigheid in het binnenland van Groenland is meestal erg laag. Vooral in het noordoosten van Groenland is het zo droog als in een woestijn. Daardoor voelen de lage temperaturen anders aan dan op andere koude plaatsen op de wereld, zoals IJsland en de Far Oer-eilanden. Langs de kust is de vochtigheidsgraad hoger. In de winter kan het in het zuiden dagenlang mistig en regenachtig zijn.

IJsvlakte
84 procent van Groenland is bedekt met landijs van gemiddeld 1600 meter dik. In het midden is de dikte zelfs 3000 meter. Door het gewicht van het ijs is de bodem van het binnenland op sommige plaatsen gezakt tot 360 meter onder zeeniveau.

Het landijs is verdeeld in een noord- en zuidkap. Het binnenste ijs heet firnijs. Dit is ontstaan door het smelten en opvriezen van sneeuw.

Het ijs daalt langzaam naar de kusten af. Aan de rand van het landijs zijn gletsjertongen die in de zee afdalen. Dit gebeurt met een wisselende snelheid die afhangt van de temperatuur, de ondergrond en de druk van het firnijs. De snelste gletsjer schuift over een breedte van acht kilometer met een snelheid van dertig centimeter per dag de zee in. De gletsjers zijn de makers van de fjorden. Door het eeuwenlang bewegingen van het ijs zijn de fjorden uitgesleten in de rotsen.

De gletsjers aan de kust zijn ook de ijsbergenfabrieken van het noordelijk halfrond. Voordat de ijsbergen zijn ontdooid in warme wateren, steekt het topje van de ijsberg soms honderd meter boven zee uit. Ruim 10 procent van de ijsberg is slechts zichtbaar en 90 procent zit onder water.

ijsberg van 300 miljoen ton

Deze ijsberg werd gefotografeerd nabij Newfoundland, Canada. Het heeft naar schatting een gewicht van 300 miljoen ton.

Je kunt hierop goed zien waar de uitdrukking "het topje van de ijsberg" vandaan komt.

Als dit soort ijsbergen in de buurt van olieboorplatforms dreigen te komen, worden ze met sleepboten op een andere koers gebracht.

Klik op de foto voor een vergroting.


800 jaar voor Christus: Around 800 BC the first Pre-Inuit groups entered Greenland from Canada and became known as the Greenlandic Dorset people. The archaeological record of Dorset in the northernmost region of Greenland is a remarkable example of a brief colonization of Arctic hunter-gatherers (NL: (jager-verzamelaars). The collections of artefacts from this period are predominantly remains of their mobile toolkits. These collections are today stored at museums in both Greenland and Denmark.
Bron: Erik Roe, promovendus aan het Arctisch Centrum van de Universiteit in Groningen, “Re-assembling a brief history of High Arctic hunter-gatherer colonization – the Greenlandic Dorset of Peary Land”, lezing door voor de vereniging IMAKA, 30-9-2019.

Bewoning tussen 985 en 1410
Vanaf het jaar 985 tot in de twaalfde eeuw vestigden zich 300 à 400 kolonisten (Vikingen) in twee nederzettingen aan de westkust van Groenland. Dit was mogelijk dankzij het gunstige klimaat in die jaren. Deze periode staat bekend als het middeleeuwse klimaatoptimum. In Europa kwamen toen temperaturen voor die vergelijkbaar zijn met vandaag.
Aan het begin van de twaalfde eeuw waren er meer dan driehonderd boerderijen met ongeveer vijfduizend mensen. De kolonisten hadden vee en joegen op wild.

In de veertiende eeuw werd het op Groenland plotseling kouder. Er waren vreselijke koude natte zomers en er staken meer stormen op. Het pakijs rond Groenland sloot de vaarroute naar IJsland af, waardoor jarenlang geen aanvoer mogelijk was. Na 1410 stierven de nederzettingen uit.

Bron: De Vereniging voor weerkunde en klimatologie gaf hier bovenstaande informatie.

ca. 1000 jaar geleden: in de tijd van De Vikingen was landbouw aan de kust dus mogelijk, in elk geval voldoende voor veevoer, om vee te houden, en moet het daarvoor dus dus voldoende warm zijn geweest.
De Vikingen noemden het ontdekte land Groen Land en dat was natuurlijk niet voor niets. Of er ook echt landbouw werd bedreven voor menselijke consumptie ? Wie het weet mag het me schrijven !
In de grafiek hier boven toont het ijsoppervlakte een kleine dip in de Middeleeuws Warme Periode = Mideaval Warm Period - MWP , een ijsopervlakte die geringer is dan anno nu.


Gerst verbouwen door de Vikingen rond het jaar 1000
(zie onderstand artikel: https://twitter.com/Kenneth72712993/status/1189765255368527873/photo/1

A thousand years ago, the Vikings grew corn on their farms during the warmer-than-now summers in "luscious and green" southern Greenland. Their corn crops were "very important for their nourishment and survival". CO2 concentrations were 270 ppm.


Dat is ook de conclusie van vastgoedbelegger Niek Sandmann. Zie hier voor het artikel in De Telegraaf van 24-1-2019:

Een reis naar Groenland in 2016 met zijn zeilschip De Dwinger legde de kiem voor zijn klimaattwijfels. „Ik wilde met eigen ogen zien wat er aan de hand is.

Aan de oostkant van het eiland zag ik vijfhonderd kilometer gletsjers van honderd meter hoog. Nul land.

Aan de zuidwestkant is de opwarming beter te merken. Ik bezocht er ook een museumpje, met overblijfselen van de Vikingen die er rond het jaar duizend woonden. Waar zij ooit landbouw bedreven ligt nu honderd meter gletsjer…

Dus het was er toen veel heter dan nu.”. Sandmann: „Als er toen sprake is geweest van opwarming kan onze menselijke CO2-uitstoot geen oorzaak zijn geweest. Maar dan denk ik met mijn domme logica: wat waren de oorzaken dan wel? Als er natuurlijke redenen waren, spelen die nu dan geen rol?”

Toen hij vervolgens las over de omstreden hockeystick-theorie, een klimaatmodel dat de huidige opwarming als uniek betitelt en de warme Middeleeuwen verdoezelt, concludeerde de zakenman: „Wij worden niet goed voorgelicht. Dit is gewoon niet correct.”

 

Sandmann's zeilboot voor de kust van Groenland

klik voor een vergroting op de foto; ? NIEK SANDMANN EN EPA

Over één ding wenst Sandmann geen twijfel te laten bestaan: hij is geen klimaatscepticus. Hij houdt zich ernstig bezig met de energie-transitie en de verduurzaming en isolatie van onroerend goed-projecten.
„Ik ben me rot geschrokken hoe rechters en politici ons de laatste tijd richting een beleid duwen dat uiteindelijk de wereld slechts 0,0003 graad aan opwarming scheelt in het jaar 2100. En dan mogen China en India gewoon nieuwe kolencentrales bouwen onder het Akkoord van Parijs. We zadelen onze burgers op met een enorme lastenverzwaring, maar de meeste Nederlanders hebben er nauwelijks benul van. Willen we dat wel ?”

Sandmann las eind december in De Telegraaf over het klimaatmanifest van 24 professoren, ingenieurs en andere experts. De veelal gepensioneerde wetenschappers stelden in het artikel ’Wetenschap in plaats van emotie’ dat klimaat veel te ingewikkeld is om het broeikasgas CO2 als enige draaiknop te zien voor de temperatuur. Maar dat geluid, zo stelde Guus Berkhout, emeritus hoogleraar geofysica aan de TU Delft, is nergens nog welkom. Zeker niet aan de klimaattafels. Met als risico dat we straks een onbetaalbaar programma optuigen, dat honderden miljarden kost maar aan het klimaat nauwelijks iets wijzigt en ons wel veel armer maakt. "Leg dit in referendum aan burger voor"

Sandmann: „Ik zei tegen mijn medewerker: zoek die personen voor me op!” En dus rolde vlak na oud en nieuw een brief van de zakenman bij Berkhout op de deurmat. Uit enkele ontmoetingen volgde een akkoord. Sandmann investeert een half miljoen euro in de nieuwe stichting Climate Intelligence. Daarmee gaan Berkhout en enkele mede-oprichters lopend onderzoek financieren en tegelijkertijd proberen ze extra financiering aan te trekken voor een onafhankelijk wetenschappelijk instituut.


De totale ijsmassa is de laatste decennia niet gedaald, het is eerder gestegen, alhoewel ?
It’s time for the Greenland ice sheet’s annual health report, brought to you by scientists from the Danish Meteorological Institute and Polar Portal. 
For this year, we calculated a total “surface mass budget” (SMB) of the ice sheet of 517bn tonnes, which is almost 150bn tonnes above the average for 1981-2010, ranking just behind the 2016-17 season as sixth highest on record. --Science Nordic, 27 October 2018. (klik hier indien de link is verbroken.).

Ijs-aangroei op Groenland 2017-2018  

 

Maar... pas op: de definitie van SBM is exclusief losbrekende ijsbergen:

This budget takes into account the balance between snow that is added to the ice sheet and melting snow and glacier ice that runs off into the ocean.

The ice sheet also loses ice by the breaking off, or “calving”, of icebergs from its edge, but that is not included in this type of budget. As a result, the SMB will always be positive – that is, the ice sheet gains more snow than the ice it loses.

 

En we citeerden hier boven al: "De gletsjers aan de kust zijn ook de ijsbergenfabrieken van het noordelijk halfrond."

 

In een videopresentatie van 11-4-2020 toont Tony Heller dat de temperatuur in de hoofdstad Nuuk sinds 1920 niet is gestegen. Alarmisten tonen liever grafieken die pas beginnen vanaf het koudste jaar in een eeuw, ca. 1990 en beweren dan dat er duidelijk sprake is van klimaatverandering (opwarming, natuurlijk).

- hier komt die grafiek -


Temperaturen op Groenland sinds 1780

temperaturen op Groenland sinds 1780

Paul Homewood concludeert dat: "This is clear proof that alarmist talk of Greenland meltdowns has no basis in fact".

Literatuur:

Homewood, Paul, Greenland temperatures 2020, Nt a lot of people know that, June 12th 2021

Homewood, Paul, Greenland temperatures & the AMO, email post from "Not a lot of people know that", June 13th 2021


De temperaturen op Groenland zijn o.a. onderhevig aan de AMO, de Atlantic Mmultidicadal Oscillation, die een cyclus heeft van ca. 50 - 60 jaar.

Literatuur:

Homewood, Paul, Greenland temperatures & the AMO, email post from "Not a lot of people know that", June 13th 2021


Smelt de Groenlandse ijskap (versneld) af ?

Ondanks de grafiek van 10.000 jaar stabiel ijsoppervlak op Groenland (zie boven aan de pagina) zijn er toch velen die vrezen dat de Groenlandse ijskap versneld afkalft en dat de zeespiegel daarom verstrekt kan gaan stijgen.

Zie b.v. het artikel Scientists Grapple With the Mysteries of Greenland’s Melting Ice Sheet van Brad Badelt d.d. 5 juli 2017 op de website Arctic Deeply.

Is Canada Ready? schrijft: "The oceans have already risen an estimated 120 meters and would rise another 6.5 meters if most of the ice on Greenland melts (as it did in the last and any other interglacial period). How long before all of the Greenland ice melts and sea levels rise another 6 meters? 500 years? 200 years? What will happen after it melts? Will the Atlantic ocean current reverse causing considerably cooler temperatures for a long time in places like Northern Europe, Toronto and New York? There exists a clear record of what has happened in the past. Will it happen again? We need to know." (Bron in 2009 IsCanadaReady.Com,). Link is helaas gebroken: https://www.iscanadaready.com/?gclid=CKuxr9L7xJ4CFaBb4wodugyNqQ

Maar we openden deze web-pagina met de teksten va Bijkerk op climataegate.nl van 8-7-2017:

"Dat de ijskap van Groenland zo stabiel is, dat het de warmste perioden met gemak overleeft, zoals het laatste interglaciaal, het Eemian, komt vanwege zijn bijzondere topografie:

Het is overal omgeven door bergketens en het kan geen kant op. En alle bangmakerijen dat het nog sneller in zee zal glijden dan we dachten, wordt hierdoor lelijk aan de kaak gesteld. Het kan niet in zee glijden. Het is niet meer dan bangmakerij.


(HHvdM, red: die stabiliteit blijkt ook uit de bovenste grafiek van deze web-pagina: in de ca. 10.000 jaren tussen heden en de laatste ijstijdvariëerde het oppervlak van de ijskap slechts tussen de ruim 1,8 en bijna 2 miljoen km2, dus nog geen 10%.

Toch duiken regelmatig weer angstverhalen op over het mogelijk smelten van de hele Groenlsndse ijskap. B.v op X (Twitter) van Mike Hudema op 12-7-2024: "The Greenland ice cap is losing around 30 MILLION tonnes of ice an hour due to the climate crisis - 20% MORE than what scientists originally thought. No time to waste. Stopfossifuels. #ActOnClimate"

Hij krijgt antwoord van Chris Martz: "De Groenlandse ijskap bevat naar schatting 2,9 miljoen gigaton (Gt) ijs, oftewel 2,9 miljoen miljard ton. Als de ijskap 30 miljoen ton ijs per uur verliest, komt dat neer op 720 miljoen ton ijs per dag en 262,8 miljard ton ijs per jaar. Dat klinkt behoorlijk beangstigend totdat je de wiskunde doet en ontdekt dat het iets meer dan 11.035 jaar zou duren voordat de hele ijskap zou smelten bij de huidige smeltsnelheid. Maar tegen die tijd zijn we waarschijnlijk al een eind op weg naar de volgende gletsjermaxima, dus de ijskap gaat nergens heen.


Toen er nog weinig CO2 de lucht in ging, in 1939 en in 1952 waren klimaatwetenschappers ook al bang voor het smelten van ijskappen en gletsjers in Alaska, Groenland, Spitsbergen en Noorwegen, met een versnelling in de laatste 50 jaar tot 1952, dus al vanaf 1900 ! Rond Spitsbergen smolt het ijs al 8 maanden i.p.v. de tot dan toe gebruikeleijke 3 maanden per jaar.

alarmisten in 19139 en 1953 vreesden ook al voor smeltende ijskappen en gletchers
klik voor vergroting; Door Tony Heller, gepubliceerd op 21 sep. 2017 op Youtube

In 1939 (dus al 80 jaar geleden) meldde ene Prof. Hans Ahlmann, Zweeds geoloog: "All the glaciers in Eastern Greenland are rapidly melting"............."it may without exaggeration (HHvdM: SIC !) be said that the glaciers - like those in Norway - face the possibility of a catastrophic collapse"



CNN, BBC

2019

hondeslee in water op groenlands ijs
(klik op de foto voor een leesbare vergroting)

Sometimes a picture speaks more than a thousand words. Sometimes the picture merely speaks what the viewer wants to hear. Over the past week, a photo of a dog sled moving through melt water in a fjord near Thule in north-west Greenland went global.

The picture was taken by a scientist at the Danish Meteorological Institute (DMI) and appears ominous. As if the ice is melting fast under the feet of the dogs and might at any moment crack and pull the sled down into the deep water. As if the very foundation of humanity is melting before the camera.

The photo has been shared by CNN, the BBC and several of the world's leading papers, and even the former U.S. Vice President and one-time presidential candidate Al Gore has asked DMI for permission to use the picture in his efforts to convince the world that action is urgently needed......etc., etc.


Prehistorie


Bronnen en verdere Literatuur:

- Tony Heller: "The latest climate insanity from our alarmist friends.", videopresentatie van 11-4-2020.

- Homewood, Paul, Greenland temperatures & the AMO, email post from "Not a lot of people know that", June 13th 2021

- Vereniging voor weerkunde en klimatologie, klimaatinformatie over Groenland.

Web sites:
- http://polarportal.dk/en/greenland/


U bent hier: inhoudsopgave - de aarde - Groenland
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl
Deze website is een activiteit van dr. Hugo H. van der Molen, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !

en Facebook of Linkedin