Milieuzaken.org
feiten, getallen en opinies  

Neerslag


klik voor een vergroting

U bent hier: inhoudsopgave - WATER - neerslag

Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

en Facebook of Linkedin

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Siegmund, Peter, : Extreme hitte of regenval is toeval, Climategate.nl, 3-9-2023.


Nederland
Het PCCC concludeerde in juni 2007 het volgende voor Nederland op basis van een recent verschenen VN-klimaatrapport:
- meer regen in de winter
- meer extreme neerslag
(Bron: FD 7-6-07)

Onderstaande grafiek vond ik op de Facebook pagina van Klimaatgek.nl op 1-1-2024. In de meeste jaren valt er tussen de ca. 600 en 800 à 900 mm regen, dus tussen ca. 60 en 80 à 90 cm. 40 en 45 cm. is extreem droog. Boven de 100 cm. is extreem nat.

Zie voor meer inzicht in de lange termijn gemiddelden in deze periode alsmede een grafiek over die periode, die uitsluitend was gebaseerd op toeval.......(zie ook Siegmund, 2023)

Gelukkig hebben we sinds begin der 20e eeuw de Groningse dekkledenfabriek Waterborg, die in haar reclames aanbiedt om Neêrland droog te leggen. Hier te bestellen à € 50.

buienradar.nl  

Wie wil weten of het de komende uren droog blijft in een bepaald gebied in ons land kan altijd even kijken op buienradar.nl

 

 

<-------klik voor vergroting


Maar buienradar krijgt niet altijd gelijk..........................

En aan buienradar hadden de ca. 40.000 klimaat-demonstranten in Amsterdam op 10 maart 2019 weinig. De datum stond vast en de mars moest - weer of geen weer - doorgaan om "het klimaat te redden".

klimaatmars in Amsterdam, 10 maart 2019
Foto: Beverwijk Nieuws.nl; klik op de foto voor een vergroting .

Het Beverwijk Neuws.nl geeft de woorden weer van een demonstrante: "Afgelopen zondag ben ik samen met 40 duizend Nederlanders de straat op gegaan voor de klimaatmars in Amsterdam. Het was klote weer. M’n poncho en m’n schoenen waren niet waterdicht, dus mijn tenen waren al onderkoeld voordat we van start gingen, en de regen liep zo vanuit mijn nek, via mijn rug, mijn onderbroek in. Maar op de een of andere manier had dat juist een positieve uitwerking op mij, want het benadrukte dat demonstreren niet voor de lol gedaan wordt, en dat ondanks dat hondenweer er dus een heleboel mensen waren die zich daardoor niet lieten afschrikken en samen met hun pluutje naar de Dam afreisden."

Deze webpagina begon al met de PCCC voorspellingen uit 2007 voor de Nederlandse winters: - meer regen in de winter en meer extreme neerslag.

Het verslag van de demonstrante doet desalniettemin toch sterk denken aan het Nederlandse klimaat van vooor die "ellendige" Industriële Revolutie, die ons "zo afschuwelijk veel" CO2 heeft gebracht en een "verschrikkelijke" opwarming van de aardatmosfeer, van - naar men zegt - wel ruim een graad Celcius.

Het Nederlandse klimaat rond ca. 1850 (vaak genoemd als het begin van de industriële revolutie) is dichterlijk beschreven door A. de Génestet (1829-1861): "Boutade", het beroemste Nederlandse weergedicht, met bijbehorende prent. Het is eigenlijk meer een klimaat-gedicht dan een weer-gedicht. Tekst en gravure ontleend aan Buisman (2011).

"Boutade"

O land van mest en mist, van vuilen, kouden regen,
Doorsijperd stukske grond, vol killen dauw en damp,
Vol vuns, onpeilbaar slijk en ondoorwaadbre wegen,
Vol jicht en parapluies, vol kiespijn en vol kramp!

O saaie brij-moeras, o erf van overschoenen,
Van kikkers, baggerlui, schoenlappers, moddergoôn,
Van eenden groot en klein, in allerlei fatsoenen,
Ontvang het najaarswee van uw verkouden zoon!

Uw kliemerig klimaat maakt mij het bloed in de aderen
Tot modder; ’k heb geen lied, geen honger, vreugd noch vreê.
Trek overschoenen aan, gewijde grond der Vaderen,
Gij niet op mijn verzoek - ontwoekerd aan de zee.

Nov. 1851

-----------------> klik op de prent voor een vergroting    
  --prent behorend bij het gedicht Boutade vab de Genestet, 1851

Men spreekt in Nederland wel van "hondenweer"......................

Ons land wordt al eeuwen een "kikkerland" genoemd........

Cabarettier Theo Meissen (nieuwjaarsconference 2010) snapt dan ook niet dat op ons paspoort 2 leeuwen staan: 2 kikkers die staan te verkleumen zouden toepasselijker zijn.

Renoir: parapluies  

Nevenstaand schilderij van Auguste Renoir (1841-1919) gaat ook wel over regen, of eigenlijk meer over paraplu's.............


<----------- Klik op hetschilderij voor een vergroting

Renoirs De paraplu's toont een levendige straatscène in Parijs op een regenachtige dag. De meeste figuren zijn elegant gekleed, als voor een wandeling, waarbij ze klaarblijkelijk verrast worden door een regenbui. De opgestoken paraplu’s lijken samen te vloeien tot één groot regenscherm.

 


Het kleurrijke schilderij "Rainy Day People van van de in Zuid-Korea in 1948 geboren Paul Guy Gantner toont minder menselijk genoegen tijdens een regenbui, maar voor de kijker zijn de kleurrijke paraplus toch "een feestje"

--------------------------------------------> klik op de foto voor een vergroting

  Paul Guy Gartner (1948): "Rainy Day People"

Dickmann paraplu's Nijmegen 1929

In 1929 konden we in Nijmegen terecht voor aankoop van een paraplu (met 5 jaar garantie !) of wandelstok........

Dickmann's Parapluiefabrieken
(Dickmann's Schnitzler)
Nijmegen, 1929, rekening met in het briefhoofd een hofleverancierswapen en een gravure met 3 paraplu's en 1 wandelstok.
Conditie: 2 nette vouwen, 2 archiefgaten, minieme randgebreken, de linker rand is omgeslagen geweest om in een A4-hoes te passen., Prijs € 20


Klimaatalarmisten vrezen dat we binnen niet al te lange tijd hier het klimaat zullen hebben dat nu in Parijs heerst, of zelfs in Bordeaux ! Lijkt me een plezierige ontwikkeling, ook voor de beoefening van de schone kunsten. Wat mij betreft is de recente weersveraangenaming in ons land dan ook iets om te koesteren, iets dat we middels een nieuwe Klimaatwet zouden moeten proberen te behouden en bewaken in plaats van te bestrijden. Al die energietransitie-subsidies zouden we ook kunnen besteden om overal mooie terrassen te openen, de natuur uit te breiden en de recreatiemogelijkheden te verbeteren met meer toegangelijke natuur: de herbebossing van Nederland ! Het intensievere buitenleven zou onze gezondheid bevorderen. Immers, in de koude maanden van het jaar sterven nu de meeste mensen, juist niet als het mooier en warmer weer is. Zelfs Covid-19 is niet bestand tegen mooi weer in onze zomers, om in de kou en donkere dagen weer extra toe te slaan.


Verenigd Koninkrijk
Paul Homewood writes:
One of the most common claims about climate change is that it is causing more extreme rainfall. It is presented as a ’fact’ whenever there is a flood or untoward event. It was one made again very recently by Sir James Bevan, head of the Environment Agency. However, it is a claim that has no basis in fact, at least as far as the UK is concerned. The EWP series shows that the wettest decade on record was the 1870s, followed by the 1990s, 1920s and 1910s. The data shows no evidence of a wetter climate. In annual terms, the wettest years were 1872 and 1768 (Bron, 2-10-2019, hier).


 

 

Tom Nelson‏  @tan123 13 dec. 2017
You can't fool the public by telling them "CO2 causes too much rain!" after it rains too much and "CO2 causes too little rain!" after it rains too little.
This assumes a general level of extreme stupidity that is just NOT there.

 

Anderzijds is er een uitspraak van Albert Einstein: Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I’m not sure about the former.

 

  intelligentie


Sneeuw, ijzel en overlast
Als er in Nederland 20 - 40 cm sneeuw valt, zoals in december 2010, dan is het hele land ontregeld.
Er zijn heel wat beelden van sneeuwval elders in de wereld, die de Nederlandse sneeuwproblemen doen verbleken als sneeuw.
Zie bv. deze diaserie, waarin naast mooie natuurfoto's, te zien is hoe erg uw auto wel kan insneeuwen of inijzelen !

Dat is ook te zien - naast honderden andere foto's - in het Ijzelboek (ISBN 90-9001769-0), van Bekink, van den Heuvel en Kral (1987) dat een indringend beeldverslag doet van de verwoestende maar ook fotogenieke uitwerking van de ijzelregen van 2 maart 1986 in Noord Nedereland op de flora en fauna, de auto's, hoogspanningsmasten en andere dingen. Hier - bijna als nieuw - te koop voor € 15,- incl. verzending: ingebonden, hard kaft, ruim 100 pagina's vol foto's. Bestel hier.

Op de voorkaft is te zien hoe veel bomen - vooral berken en hulst - met hun kruin tot op de grond ombogen. Soms knapten ze dan af bij de stam, maar de meeste richtten zich - meestal veel later - toch weer gewoon recht op.

-------> klik voor vergroting

  ijzelboek

Literatuur:

Bekink, van den Heuvel en Kral (1987) , Het Ijzelboek (ISBN 90-9001769-0)

Buisman, J. (2011), Extreem Weer !, een canon van Weergaloze Winters & Zinderende Zomers, Hagel en Hozen, Stormen en Watersnoden, Uitg. Van Wijnen - Franeker, 576 p. met vele illustraties en tabellen in kleur, ISBN: 978 905 194 35 80.

Siegmund, Peter, : Extreme hitte of regenval is toeval, Climategate.nl, 3-9-2023.


Lees meer op onze pagina over strenge winters.


U bent hier: inhoudsopgave - WATER - neerslag
Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Deze website is een activiteit van dr. Hugo van der Molen, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !

Follow@plattezaken en Facebook of Linkedin