Milieuzaken.org
feiten, getallen en opinies

Klimaat- en milieubeleid: Daan Remarque's wenkend perspectief

Anne van de Boogaard-bostekening voor het FD

(Illustratie: Anne van den Boogaard voor Het Financieele Dagblad)

U bent hier: inhoudsopgave - Economie, Beleid en Wetenschap - Klimaat- en milieubeleid: Daan Remarque's wenkend perspectief
Afkorting of begrip onbekend ? Raadpleeg ons milieuwoordenboek !

Follow@plattezaken en Facebook of Linkedin

Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

Op 24 juni 2023 verscheen in het Financieele Dagblad / Voor.kennis p. 19 een artikel van Daan Remarque (psycholoog en communicatiestrateeg) met als krantenkop: "Weg met het achteruitgangsproza - klimaatbeleid maakt de wereld schoner, veiliger en gezonder".

Na alle alarmistische doem-verhalen over naderend klimaat-onheil en andere angst-zaaierij vind ik het een hele opluchting om in het FD eens iets te lezen van iemand die ons qua klimaatbeleid een positief wenkend perspectief wil bieden. Dat ook nog eens geillusteerd met een aantrekkelijke en tekening van een bos met bloemen en een zangvogeltje (door Anne van den Boogaard).

Als communicatiestrateeg weet Remarque heel goed wat in oude volkswijsheden al is verankerd: je vangt meer vliegen met stroop dan met azijn. Wat dat laatste betreft heeft hij het over "achteruitgangsproza": dan gaat het over offers brengen, schaamte, consuminderen en "degrowth". Maar de meeste mensen hebben volgen Remarque een hekel aan "doem, groen en moeten". Hij mist het positieve verhaal: "De Vooruitgang". Dat contrasteert hij met hoe het klimaatbeleid meestal wordt gepresenteerd, als achteruitgang: minder vliegen, minder vlees en zuivel, minder kopen, minder weggooien, minder BBQ-en, minder autorijden. Maar dat spreekt mensen niet zo aan. Volgens Remarque is "moeten voor het klimaat" geen winnend argument, want de meeste mensen vinden het klimaat blijkbaar niet zo urgent als de dingen die ze voor zichzelf willen. Dus als je klimaatactie aan de massa wilt verkopen, dan is het misschien handig om dat te verbinden met wat iedereen graag wil, aldus Remarque.

Het enthousiasmeren van mensen voor klimaatbeleid is volgens Remarque niet zo moeilijk, want iedereen wil in een wereld leven met een gezonde natuur om van te genieten, schoon water om te drinken en in te zwemmen, schone lucht om te ademen. En niemand wil overstromingen, bosbranden, droogte, misoogsten of pfas in het bloed. Idereen wil onafhankelijk zijn van dictators die macht uitoefenen met olie of gas.

Klimaat- en milieubeleid maakt onze wereld schoner, veiliger en gezonder, aldus Remarque. Daarbij stimuleert het kennisontwikkeling, een nieuwe economie, banen en kansen voor komende generaties.

Misschien, zoo stelt hij, wordt het tijd om er zo over te gaan praten. Want taal kan polariseren en irriteren, maar ook verbinden en enthousiasmeren. "Mogen we wat minder minder en wat meer meer", zo sluit hij zijn essay af.

Als psycholoog en communicatiestrateeg heeft Remarque denk ik groot gelijk. Ik acht hem achtenswaardig en deskundig. Geef hem een verhaal, tegenwoordig vaak narratief genoemd, en hij kan je zeggen hoe je het aan de man moet brengen. Elk verhaal ?

Onderstaand cartoon van de Kort laat zien dat de menselijke geest zich vooruit beweegt over een zee vol verhalen (Engl.: narratives), waar het af en toe in vast blijft steken.

Hein de Kort-Sea-of-Narratives-FD-2019
Hein de Kort voor het Financieel Dagblad 10-4-2019

Verhalen (Engl. narratives) die zijn ontstaan kunnen zich verspreiden als epidemieën.

En je kunt mensen alles wijsmaken..........

Zoals de Duitse filosoof Schopenhauer al zei: "There is no opinion, however absurd, which men will not readily embrace as soon as they can be brought to the conviction that it is generally adopted".

Shopenhauer
Klik op de foto voor een vergroting.

Nazi minister van propaganda, Joseph Goebbels had Schopenhhauer wellicht gelezen. Hij wist - net als Hitler in "Mein kampf" - te melden:

"Als je een voldoende grote leugen vertelt en die blijft herhalen, dan zullen mensen die uiteindelijk gaan geloven."
(bron: @EUbrainwashing, 17-6-2018).

De CAGW-theorie (Catastrofale door mensen veroorzaakte opwarming van de wereld) bestempelt Prof. Richard Lindzen tijdens een lezing van 8-10-2018 in Londen voor The Global Warming Policy Foundation als "An implausible conjecture backed by false evidence and repeated incessantly has become politically correct ‘knowledge,’ and is used to promote the overturn of industrial civilization" (bron: Breitbart.com).

Toch is er een spreekwoord: "Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel".

Warming fears are the worst scientific scandal in the history…When people come to know what the truth is, they will feel deceived by science and scientists.
(UN IPCC Japanese Scientist Dr. Kiminori Itoh, an award-winning PhD environmental physical chemist).

Maar het besef van waarheid komt vaak langzaam. Zoals Charles Mc Kay (1841) het formuleerde in zijn boek "Extraordinary popular delusions and the madness of crowds: "People, it has been well said, think in herds; it will be seen that they go mad in herds, while they only recover their senses slowly, one by one" (Charles MacKay, 1841)

McKay, Men think in herds and go mad in herds....

U kunt hier meer lezen over de psychologie van het "groepsdenken."

In het vervolg van dit artikel probeer ik te analyseren wat Remarque adviseert het volk in positieve zin voor te houden om het klimaatbeleid van onze regering te accepteren.


Eerst maar even de kop van het krantenartikel, ik denk meer het werk van de redacteur dan van de schrijver zelf: "klimaatbeleid maakt de wereld schoner, veiliger en gezonder", waar Remarque schrijft: "Klimaat- en milieubeleid maakt onze wereld schoner, veiliger en gezonder".

In een Essay in het FD van 3-6-2017 wijst geowetenschapper Guus Berkhout er op dat we een duidelijk onderscheid moeten maken tussen milieu en klimaat.

Het lijkt dat de FD-koppen-redacteur, net als minister Jetten, het onderscheid niet kent.

Rob Jetten: een "schoon klimaat"
Deze poster zag ik 19-3-20022 op twitter via Ed Kas.
Het lijkt er sterk op dat onze nieuwe minister van klimaat (of zijn postermaker) het onderscheid niet kent tussen milieu en klimaat.

We spreken wel van een aangenaam of mooi klimaat: daarom zoeken veel vakantiegangers en pensionados warmere en zonniger streken op.We spreken ook van een schoner of minder vervuild milieu, maar dat heeft op zich niets met klimaat te maken, alhoewel er verbanden zijn, zoals meer instraling van de zon als er minder luchtvervuiling optreedt.

In België wordt het woord "schoon" wel gebruikt waar wij in Nederland "mooi" zouden zeggen: een schoon gezicht, dat menneke van D66.

Daarentegen spreken wij wel weer van "een schone taak", b.v. dat Jetten eens het boek van Steven Koonin gaat lezen: "Unsettled -What science tells us, what it doesn't and why it matters". ISBN 9781950665792.

Maar met het gebruik van het woord "milieu" moet je ook al weer oppassen. Onze vroegere minister van klimaatzaken, Jacqueline Kramer, bezocht Parijs en werd door haar Haagse ambtenaren aan de Fransen voorgesteld als "Ministre du Milieu des Pays Bas". De Franse collega's vielen haast op de grond van het lachen, want "Le Milieu" betekent in Frankrijk "De Onderwereld". Overigens, in die tijd klaagden de Fransen nogal over de slappe aanpak in Nederland van de drugs-problematiek.


Remarque begint zijn artikel al snel met .... "De klimaatcrisis vraagt om ....." . Alleen al met het woordgebruik "klimaatcrisis" conformeert hij zich aan het klimaatalarmistische gedachtengoed, dat natuurlijk ook ten grondslag ligt aan onnze klimaatwet en het klimaatbeleid. Maar volgens velen, waaronder veel gerenomeerde wetenschappers in relevante natuurwetenschappelijke gebieden, is er helemaal geen sprake van een klimaatcrisis.

Een systematische review van klimaattrends en observaties door een gerenommeerde klimaatwetenschapper vond geen bewijs om de bewering van een klimaatcrisis te ondersteunen.

State of the climate 2021 by Umlum

In zijn jaarverslag over de toestand van het klimaat in 2021 onderzocht Ole Humlum, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Oslo, gedetailleerde patronen van temperatuurveranderingen in de atmosfeer en oceanen en trends in klimaateffecten. Veel van deze patronen vertonen geen significante trends en suggereren dat slecht begrepen natuurlijke cycli een rol spelen.

En hoewel het rapport een lichte opwarming constateert, zijn er geen tekenen van dramatische veranderingen: het sneeuwdek is stabiel, de zee-ijsbedekking herstelt zich en de stormactiviteit is niet veranderd.

Professor Humlum zei:

“Een jaar geleden waarschuwde ik dat het erg riskant is om computermodellen en onvolwassen wetenschap te gebruiken om buitengewone beweringen te doen. De empirische waarnemingen die ik heb bekeken, tonen zeer weinig opwarming en geen bewijs van een klimaatcrisis.”

De directeur van het GWPF, dr. Benny Peiser zei:

“Het is buitengewoon dat iemand gelooft dat er een klimaatcrisis is. Jaar na jaar laat onze jaarlijkse beoordeling van klimaattrends zien hoe weinig er is veranderd in de afgelopen 30 jaar. Het gebruikelijke klimaatalarmisme wordt vooral gedreven door de computermodellen van de wetenschappers en niet door observatiegegevens.”

Literatuur: Ole Humlum, State of the Climate 2021 (pdf), GWPF report 51, 2022


Aan het eind van zijn artikel wijst Remarque op het belang van taalgebruik: "..... Taal kan polariseren en irriteren, maar ook verbinden en enthousiasmeren....."
Vast wel, maar het taalgebruik van klimaatalarmismen doet vooral denken aan het begrip "Newspeak" in George Orwell's beroemde boek "1984".

Van Global Cooling via Global Warming en Climate Change naar Climate Emergency en Climate Hysteria

van climate cooling tot climate emergency

De betekekenis van "drinking the kool-Aid" vindt U op wikipedia.

Alarmistisch taalgebruik

Bangmakerij (zie ook het TV-interview van Jensen met van Ulzen, mei 2019 - vanaf 27 min.) wordt mede veroorzaakt door alarmistisch taalgebruik, waartoe b.v. de Engelse krant The Guardian in mei 2019 heeft besloten.

De Engelse krant The Guardian hanteert sinds mei 2019 een vorm van Newspeak.

Leo Hickman‏@LeoHickman, May 17th 2019: "The Guardian's editor has just issued this new guidance to all staff on language to use when writing about climate change and the environment..."

 

TheGuardian-newspeak-klimaatwoorden

 

Josh-cartoon-TheGrauniad
Josh maakte er het volgende cartoon over.
(klik op het cartoon voor een vergroting)


 

 

 

 


 

 


 

 

 


Literatuur:Google
 
Web www.hugovandermolen.nl

U bent hier: inhoudsopgave - Economie, Beleid en Wetenschap - Klimaat- en milieubeleid: Daan Remarque's wenkend perspectief

Deze website is een activiteit van dr. Hugo H. van der Molen, Copyright 2007 e.v.

Mail ons uw commentaar, aanvullingenen en correcties !

Follow @plattezaken en Facebook of Linkedin